Večernji list

Ukrajinski Harkov bio je poprište triju bitaka u Drugome svjetskom ratu

Zvonimir Despot urednik zvonimir@ despot-infinitus.com

Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, koji se nalazi blizu granice s Ruskom )ederacijom, jedan je od simbola sadašnje ruske agresije na Ukrajinu, i simbola otpora ruskome agresoru. Svakodnevno smo zatrpani izvještajima o granatiranju tog grada, o pokušajima ruske opsade, njegovog zauzimanja, kao i potresnim pričama mnogih izbjeglica iz tog dijela Ukrajine koje su završile i izvan Ukrajine. Unatoč ruskoj nadmoći, Harkov nije pao. Harkov je bio i poprište velikih sukoba u Drugome svjetskom ratu. U vojnoj povijesti poznate su tri bitke za Harkov iz tog doba. Prva bitka za Harkov bila je bitka iz 19 1., tijekom završne Iaze njemačke operacije ÄBarbarossa³ između njemačke 6. vojske Grupa Jug i sovjetskog Jugozapadnog Ironta. Sovjetska 8. vojska dobila je zapovijed da brani grad kako bi Sovjeti njegove tvornice demontirali radi premještanja na istok. Njemačka 6. vojska trebala je pak zauzeti grad kako bi zatvorila sve veći jaz prema njemačkoj 17. vojsci. Do 20. listopada Nijemci su stigli do zapadnog ruba grada, a do 2 . listopada zauzela ga je 57. pješačka divizija. Međutim, sovjetske vlasti dotad su većinu industrijske opreme Harkova već evakuirale ili učinile beskorisnom.

Druga bitka za Harkov vođena je od

12. do 28. svibnja 19 2. godine. Nakon uspješnoga zimskoga protunapada koji je odbacio njemačke snage od Moskve, ali i iscrpio pričuve Crvene armije, oIenziva oko Harkova bila je novi Staljinov pokušaj da proširi svoju stratešku inicijativu. Tako su 12. svibnja sovjetske snage s područja osvojenog tijekom zimske protuoIenzive započele napad prema njemačkoj 6. vojsci. No Sovjeti su pogrešno procijenili njemačke mogućnosti, ali su i precijenili sovjetske vojne sposobnosti. To je dovelo do uspješnoga njemačkoga protunapada. Bitka je trajala 17 dana, u kojoj su Sovjeti imali gotovo 200 000 izgubljenih vojnika, kao i više stotina izgubljenih tenkova. I Treća bitka za Harkov zapravo je bila niz protuoIenziva koje su poduzeli Nijemci protiv Crvene armije oko Harkova između 19. veljače i

15. ožujka 19 . godine. .od Nijemaca je poznata kao ³.ampanja Donjeck´, a kod Sovjeta kao ³Operacija Donbas i Harkov´. Ta je bitka na kraju dovela do njemačkog protuudara, pri čemu su uništene 52 sovjetske divizije, a Harkov i Belgorod ostali su u njemačkim rukama. U ovome i idućem broju, u dva nastavka, čitamo jedan dio iz Treće bitke za Harkov ± o ulozi I. SS oklopnog zbora u bitki za Harkov 19 . godine.

Sadzaj

hr-hr

2022-05-05T07:00:00.0000000Z

2022-05-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281479279993187

Vecernji List