Večernji list

Vladu protiv štrajkaša podržava Sindikat policije!?

Marinko Jurasić

Kad im crkne krava, nekima je, koliko god to bilo uvrnuto, zadovoljština ako i susjedu crkne krava. Čini se kao da je to ideja vodilja priopćenja Sindikata policije Hrvatske na čelu s Dubravkom Jagićem, koje očigledno PR službe Ministarstva pravosuđa i uprave i Vlade od četvrtka još nisu uočile jer bi to sindikalno priopćenje koje se pojavilo kao po narudžbi objavili na svojim službenim stranicama. Apsurdno, ali bolje i snažnije podrške za otpor štrajkašima u pravosuđu nisu i neće dobiti. Što je uočljivo već iz naslova priopćenja: “Naš cilj je da najniža plaća u državnoj službi bude 1000 eura”. Što je devet dana ranije u reakciji na Večernjakov uvodnik nama rekao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Neviđeni i pohvalni primjer suglasja Vlade i sindikata! Već smo navikli da sindikati traže više, a Vlada nudi manje. SPH najavljuje da reprezentativne sindikate idućih pet mjeseci očekuju razgovori o budućim zakonskim rješenjima, plaći i dodacima.

Ali, tu idilu narušio je štrajk “nestrpljivih” pravosudnih službenika i namještenika kojima se ne čeka kraj godine već povećanje plaća traže odmah. Stoga se SPH našao pozvanim u priopćenju upozoriti,

Sindikat policije Hrvatske mogao je barem šutjeti, a ne kao aktivisti Vlade podmetati klipove kolegama

ni manje ni više, “na populizam kao novu metodu sindikalnog djelovanja”. Pritom ističu ključni argument ministra Malenice, samo što on nije bio grub kao SPH, a to je da postoji još 50.000 drugih službenika i namještenika koji također rade za malu plaću. SPH se protivi parcijalnim rješenjima jer su ona i dovela do postojećih anomalija u sustavu, što je legitiman pa rekli bismo i razuman stav. Iznijeli su i primjere da pojedini sudski službenici imaju veće koeficijente od službenika u ministarstvima, a posebno im je jaka usporedba plaća od 853 eura sudske zapisničarke i 870 eura policijskog službenika koji radi “na cesti”, s vatrenim oružjem i dužan je izložiti se opasnosti. Ali, sa savjetnicima na sudovima i u ministarstvima miješaju se kruške i jabuke s obzirom na uloge i odgovornosti. Uostalom, predsjednik Vrhovnog suda mr. sc. Radovan Dobronić je radi neovisnosti i stabilnosti sudbene vlasti inzistirao na izdvajanju pravosudnih službenika i namještenika u zasebnu kategoriju. Što je također legitiman stav s jakim argumentima, premda ga je SPH, opet na oduševljenje Vlade, skandalizirao.

U svakom slučaju, temeljna ideja koja nam padne na pamet na spomen sindikata je solidarnost, pa nije slučajno tako nazvan i svjetski znameniti sindikalni pokret. Nećemo ulaziti u špekulacije čime je vodstvo SPH sve moglo biti motivirano za takvu reakciju, ali minimum sindikalne solidarnosti je da u jeku štrajka barem šute, a ne da kao Vladini aktivisti podmeću klipove kolegama koji možda griješe, možda su nerazumni i pretjerali u zahtjevima, ali možda se njihova argumentacija, pristup i nestrpljivost pokažu ispravnima i učinkovitima.

Uz to što je reakcija SPH nekorektna i nekolegijalna, dokaz je, kako smo i pisali u uvodniku koji je potakao ministra na reakciju, da je sistematizacija državnih i javnih poslova i uspostava pravednog sustava vrednovanja posao od kojeg boli glava. Sada je ta Pandorina kutija konačno otvorena. Pravosudni štrajk očito će se nastaviti i sljedeći tjedan i u utorak će biti 37. dan te postati • naš najdugotrajniji štrajk.

Aktualno

hr-hr

2023-07-08T07:00:00.0000000Z

2023-07-08T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281522230545563

Vecernji List