Večernji list

ŽUMBERAČKI USKOCI Hvaljeni dokumentarac Večernjeg lista od sada je dostupan i na DVD-u!

Petra Balija

Njihovo se ime izgovaralo na svim dvorovima Europe. Početkom 16. stoljeća za Veneciju oni su bili obični razbojnici. Za habsburški carski dvor bili su važan dio krajinske vojske. A Osmanlije su u njima vidjeli kršćanske vojnike, onovremene križare. Ta tri diva okruživala su uskočku zajednicu. I unatoč tome, nitko ih nije uspio poraziti...

Riječi kojima počinje priča o ratnicima za koje mnogi nisu niti znali da su postojali otkrivaju kompleksnu povijest uskoka koje je 1530-ih dinastija Habsburg ciljano naselila na Žumberak, planinu svega 45 minuta udaljenu od Zagreba. Selidba iz područja pod osmanskom vlasti dogovorena je i ugovorom, kojim su uskoci zahtijevali da im se osigura da neće biti kmetovi. Intrigantna priča zainteresirala je i glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, koji je odlučio sve skupa staviti na film i oko sebe okupio ekipu koja mu je u tome pomogla. Zasukali su rukave i počeli s kopanjem po dokumentima te ispitivanjem porijekla žumberačkih uskoka, oko čega se i danas vode polemike. Razlog zašto se oko toga debatira je specifična vjera koju su donijeli sa sobom na Žumberak, koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a čije središte i ishodište taj masiv postaje sve do danas. Vjera je to koju obilježava istočni obred i križanje s tri prsta, zbog čega ih mnogi mijenjaju s pravoslavcima. Tko su zapravo grkokatolici, u kakvom su odnosu s pravoslavcima i zašto se žumberački grkokatolici smatraju onim izvornima koji oduvijek priznaju papu kao vrhovnog poglavara?

Na ta pitanja odgovore smo tražili od 17 sugovornika koji govore u dokumentarno-igranom filmu “Žumberački uskoci”, a koji se odnedavno može naći na DVD-u na kioscima Tiska. Radi se o priznatim povjesničarima, doktorima znanosti, vođama grkokatoličkih zajednica, ali i rimokatoličkom svećeniku, šefu katedre za ekumenizam za Katoličko bogoslovnom fakultetu. U filmu, među ostalima, govore i poznavatelj hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti Neven Budak, ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa Daniel Vranešić, poglavar Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj mons. Milan Stipić, križevački biskup u miru, mons. Nikola Kekić... Imali smo i dva savjetnika koji su pazili da sve bude povijesno točno: novinar Lovačkog vjesnika Hrvatskog lovačkog saveza Marin Matijević postao je savjetnik za akcijske scene, logistiku i rekvizite, a predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe Filozofskog fakulteta Hrvoje Petrić bio je naš savjetnik za rani i novi vijek. Uz pomoć stručnjaka za ratne vještine rasvijetlili smo način na koji su se uskoci borili te taktike koje su koristili, budući da su bili poznati, današnjim rječnikom, kao gerilci i diverzanti, koje su Habsburgovci slali na posebne zadatke. Snimili smo i posljednje dvije od 32 plemićke povelje koje su uskocima dodjeljivane zbog vojnih zasluga, a koje njihovi potomci - grkokatolička obitelj Delivuk i rimokatolička obitelj Delišimunović - čuvaju u svojim domovima više od 350 godina.

Film se većinom snimao na autentičnim lokacijama u Žumberku, ali i u drugim gradovima u okolici Zagreba, a u igranim scenama izmijenilo se četrdesetak ljudi, dok se sveukupan broj onih koji su na neki način pridonijeli projektu popeo na troznamenkasti. Cijeli projekt od početka do kraja u potpunosti je u svojoj produkciji iznio Večernji list, od scenarija, režije, snimatelja, montaže i postprodukcije. Čak su i veći dio uloga odradili novinari, urednici, zaposlenici marketinga i oglasnog odjela Večernjeg lista, a u uloge su uskočili i članovi povijesne postrojbe Žumberački uskoci.

Večernjakovci koji su radili “Žumberačke uskoke”:

Contents

hr-hr

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281539409821505

Vecernji List