Večernji list

Vlaga u koži potrebna je na velikim vrućinama

KREME POPUT IZVORA

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Nema zdrave kože bez dovoljno vlage, ona je neophodna, bez obzira na sezonu i doba, no svako vrijeme ima svoje karakteristike. Naime, ovih dana, usred visokih temperatura zraka, vlaga lakše hlapi, a i samo sunce, odnosno UV zračenje ostavlja tragove na licu. Koža je, kao najveći organ na tijelu, prva na udaru vanjskih utjecaja i konstantno nas štiti, a kad to ne čini dobro, otkriva svoje problematično lice. Zato bi redovita uporaba hidratantne kreme trebala bi biti dio svakog kvalitetnog i kompletnog režima njege kože. Možete je nanositi kao bazu, ujutro prije šminke ili izlaska iz doma, ali i čim se vratite, razliku ćete odmah primijetiti. Budući da su to na neki način bazične kreme, kozmetički brendovi nadogradili su ih na brojne načine. Dodali su im vitamine i razne anti-age sastojke kako bi te svakodnevne kre

me postale zvijezde kozmetike. Zato su nerijetko lagane, zovemo ih light, no za one dubinski isušene, tu su bogatije kreme, obično piše na pakiranju.

Iako se često vode polemike kome sve treba ovaj tip kreme, odnosno kakvu treba masna koža, odgovor je zapravo vrlo jasan i jednostavan – treba svima i uvijek. Naime, niski nivo vlage pokreće razne mikromehanizme u svim slojevima kože, a jedna od neželjenih posljedica je i pretjerana proizvodnja sebuma. Zato koža izgleda masno, odnosno daje nam previše masnoće. Sve su to mali koraci koji na koncu završe s dijagnozom masne kože, koju onda nerijetko isušujemo, umjesto da joj jednostavno dajemo vlagu, ono što je ona odmah trebala. Naravno, koža se tada počinje oporavljati, no opet treba joj dati vremena. Paralelno, pojavljuju se i akne jer masna koža i prištići idu zajedno, a sve skupa postaje kaos na licu. Tu je i drugi ekstrem, a tiče se pretjerane suhoće i isušenosti.

U tom slučaju dolazi do pucanja površine, dobar primjer su isušene usne ili dio oko očiju. A kako do toga ne bi došlo, vlažne kreme potrebno je koristiti od jutra do mraka te ne preskakati njezin ritual, čak ni ako nemamo vremena.

Treba pojačati aplikaciju nakon kupke, jer tada su pore otvorene, pa će bolje upiti – treba to iskoristiti. Ako imate jutarnji ritual koji traje tek pet minuta, birajte dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom, u tom slučaju ne morate nanašati dva sloja.

Kako krema ne bi tijekom dana “nestala”, dobro je brisati znoj s T zone običnom maramicom, a drogerije imaju i posebne male maramice za sjaj lica.

No, i dalje treba tapkati, jer lice “ne voli” kad ga prejako brišemo. Što se tiče konkretne aplikacije same kreme, tu su masažni pokreti nešto o čemu treba razmisliti. Ovaj način tretiranja kože radi ono po što idemo u salone na masaže – potiče cirkulaciju, zbog čega koža ne samo da bolje upija već je zdravija, mlađa te bolje koristi nutrijente iz kreme. Pritom potičemo obnovu kože i ubrzavamo zacjeljivanje sitnih nepravilnosti i mikropukotina koje ne vidimo prostim okom. Ljeti su vrlo popularne i vodene kreme koje imaju i gel-strukturu, izuzetno su lagane i savršene za visoke temperature. Lice se pod njima ne sjaji na mastan, već na prirodan, lijep način. Kreme i posebne formule dat će nam vlagu u koži, no tu je niz načina koji će je sačuvati – dobro je držati se i tih preporuka. Naime, tuširanje je nešto što radimo svaki dan i ponekad je tako lijepo ugrijati se super vrućom vodom, naročito ako se dogodi neki hladniji, kišni dan. No, na taj način potičemo hlapljenje kože, stoga je bolje zaobila

BAREM JEDNOM NA DAN BITNO JE KORISTITI FORMULE

KOJE HIDRIRAJU

ziti ekstremne temperature vode tijekom svakodnevne higijene. U svakom slučaju, dobro je napraviti sljedeće – odmah nakon kade ili tuša aplicirajte kremu na mokru kožu, lice, vrat i dekolte.

Na taj način “zaključat” ćete vlagu u koži i ona će biti mekanija, zdravija. Svaki od tih koraka bitan je u njezi kože, a rezultat će biti meka i zaglađena put. Osim toga, ljeti je vrijeme za manje šminke, neka se njegovana koža istakne. Neopterećena šminkom i nahranjena pravim kremama, ona će biti najbolja verzija sebe te će sporije otkrivati protok vremena, odnosno bore će “kasniti”, što je uistinu za pohvalu. I za kraj – bitna je i konzumacija vode, više litara na dan. Neka ispijanje čiste vode bez dodataka šećera postane omiljeni ritual, baš kao i kreme i serumi za hidraciju kože, koja na taj način ostaje zdrava, elastična i vrlo ugodna.

Contents

hr-hr

2022-06-11T07:00:00.0000000Z

2022-06-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281578064317860

Vecernji List