Večernji list

ZAŠTO JE UJUTRO DOBRO POJESTI BANANU?

Pripremio: Akademik Bojan Jelakovic, Hrvatska liga za hipertenziju

Realno, ne postoji namirnica koja ce istopiti sve masnoce na trbuhu i pružiti vam tijelo iz snova. Jedini nacin da se do e do velikih promjena je da radite male promjene u prehrani tako da uvodite namirnice koje su pune nutrijenata i koje ce vam dati dovoljno energije u danu da odradite sve zadatke, ali i da ne osjecate glad. Neke su namirnice bolje od drugih, a voce je posebno poznato po tome da ce zaustaviti osjecaj gladi i poboljšati probavu. Ponekad se o bananama govori kao o namirnici koja ima puno kalorija, ali radi se o najboljoj namirnici koju možete uvrstiti u dorucak kako bi vam pomogla da izgubite višak kilograma. Kako su pune vlakana, one mogu olakšati simptome zatvora, a svi znamo da je upravo on odgovoran za nadutost. Kako je puna kalija, pomoci ce bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoci ako vas muci zatvor. A znamo i da vlakna pomažu bržem mršavljenju. Ako ih pojedete ujutro, one ce dati energiju za cijelo jutro i bez muke cete docekati drugi obrok. Vlakna u banani nešto se dulje probavljaju pa cete puno lakše izbjegavati grickalice, piše na stranicama Medical News Today.

Afazija – poremecaj koji se javlja nakon trauma mozga

Afazija je steceni jezicni poremecaj koji se manifestira teškocama jezicnoga razumijevanja i izražavanja te teškocama u citanju i pisanju. Steceno oštecenje mozga javlja se najcešce nakon moždanog udara, ali može se javiti i nakon traumatske ozljede glave, tumora mozga, infekcije mozga ili kao posljedica neke neurodegenerativne bolesti. Recentna istraživanja pokazuju da ce trecina svih osoba koje su imale moždani udar razviti afaziju u blažem ili težem obliku. Na godišnjoj razini moždani udar doživi 14,5 milijuna ljudi na svijetu.

Zašto vam melatonin nece pomoci da spavate cijelu noc

U želji da se dobro naspavate vjerojatno ste koji put posegnuli za melatoninom... Taj je suplement od kada traje pandemija sve popularniji, a cini se i da je puno onih koji su povecali dozu koju uzimaju. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca. Posljedica povecanja razine melatonina u krvi je pospanost i s vremenom utonuce u san. Melatonin je hormon koji proizvodi tijelo, a govori nam da je vrijeme za pocinak i može koristiti da steknemo naviku odlaska u krevet svaki dan u isto vrijeme. No ne postoje konkretni dokazi koji kažu da melatonin povecava kvalitetu sna.

Cijeli svijet suocen je s globalnim zagrijavanjem i porastom temperature što ce, ne dogode li se radikalne promjene u razmišljanjima iskljucivo profiterski orijentiranih ekonomija, u dogledno vrijeme ugroziti opstanak ljudskoga roda, ali i vecine bica na Zemlji. Premda o tome ne odlucuje “mali covjek”, svi moramo dati svoj obol. Znanost i medicinska struka prepoznale su važnost tih promjena na zdravlje tako da se danas govori o novome smrtonosnom kvintetu, koji cine arterijska hipertenzija (tihi ubojica broj 1), debljina, šecerna bolest, te zaga enje zraka i klimatske promjene. Zadnja dva gudaca posmrtnoga marša – zaga enje i klimatske promjene, cvrsto su me usobno povezani. Premda te globalne promjene koje ce dugorocno bez ikakve sumnje fatalno utjecati na covjecanstvo moraju svima biti stalno na pameti, u ovome trenutku svatko se mora brinuti za svoje zdravlje. Vec se desetljecima zna da se krvni tlak mijenja ovisno o godišnjim dobima, tj. ovisi o vanjskoj ambijentalnoj temperaturi. Ljetne vrijednosti tlaka mogu cak biti nekoliko desetaka milimetara žive niži ljeti nego zimi. Takve promjene krvnoga tlaka opažene su u svih osoba neovisno o indeksu tjelesne mase, o pušenju, konzumaciji alkohola, spolu, te neovisno imaju li osobe arterijsku hipertenziju ili normalne vrijednosti krvnoga tlaka. Promjene su prisutne vec u djece, a posebno opasne mogu biti kod vrlo starih osoba jer mogu prouzrociti padove koji cesto završe lomovima udova ili kukova. Rezultati projekta EHUH 2 potvrdili su da povezanost ambijentalne, vanjske temperature s visinom krvnoga tlaka postoji i u stanovnika Hrvatske, a dobili smo i podatke da su vrijednosti krvnoga tlaka u toplim mjesecima znatno niže nego u zimskim mjesecima.

Zbog izmjerenih nižih vrijednosti krvnoga tlaka u toplim danima mnogi dolaze na ideju prekida uzimanja lijekova za lijecenje arterijske hipertenzije ili smanjivanja doze. To razmišljanje posve je logicno i opravdano, ali i ovdje tihi ubojica, tj. arterijska hipertenzija, pokazuje svu svoju podmuklost i podlost. Naime, na temelju mjerenja krvnoga tlaka, bilo da osoba sama mjeri tlak u kucnim uvjetima tijekom dana i navecer, bilo korištenjem kontinuiranog mjerenja tlaka (KMAT) uoceno je da su tijekom dana, kada je vanjska temperatura visoka, vrijednosti tlaka zaista niže što potice obustavu ili smanjivanje antihipertenzivne terapije.

Me utim, nocne vrijednosti tlaka su i dalje povišene jednako kao i u hladnim mjesecima. Štoviše, tijekom toplih ljetnih mjeseci u najveceg broja bolesnika s arterijskom hipertenzijom ne dolazi do fiziološkoga pada tlaka, a u velikog broja osoba dolazi cak do porasta tlaka koji je viši nocu nego danju.

Te osobe i inace imaju povecan rizik od moždanoga udara, infarkta miokarda ili naglog popuštanja srca. Rizik se povecava ako pacijenti samo na temelju vrijednosti krvnoga tlaka izmjerenih tijekom dana smanje dozu lijekova ili posve prestanu s uzimanjem.

ORDINACIJA

hr-hr

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663963748245

Vecernji List