Večernji list

Proljeće

te pravovremeno pripremiti organizam za svaku nadolazeću sezonu. Svjedoci smo da je u posljednje dvije godine uporaba vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i drugih suplemenata u porastu, no isto tako postoje i podaci da je otprilike 30% ljudi neinformirano o tome koji su im esencijalni nutrijenti i dodaci prehrani potrebni. Zato ćemo se osvrnuti na dodatke prehrani koji nam mogu koristiti ovisno o dijelu godine. Ako bolujete od nekih bolesti i uzimate druge lijekove, pri odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani ili multivitaminskog pripravka zatražite savjet od svog farmaceuta i/ili liječnika.

Nezdrava prehrana odražava se na psihičko i fizičko zdravlje, a što se prehrambenih navika tiče, najčešće griješimo zimi pa je proljeće često vrijeme kada se okrećemo zdravijim obrocima i grickalicama, sezonskom voću i povrću te se mnogi odluče i na nov način prehrane. Pri promjeni prehrane često ne razmišljamo o nutritivnom učinku novih namirnica te se lako može dogoditi deficit, tj. nedostatak makro i mikronutrijenata. Uz to, mnogi se odluče i za “proljetni detoks”, čišćenje organizma, stoga je vrlo bitno voditi računa o dovoljnom unosu vitamina i minerala. Posebice valja istaknuti da su razine vitamina D najčešće najniže u proljeće, a ako provodimo detoksikaciju, potrebno je obratiti pozornost na dovoljan unos vitamina B skupine. Korisni dodaci prehrani koje možemo koristiti kao pomoć u detoksikaciji su ekstrakti; npr. sikavice, kurkume, crne rotkve te aminokiselina, primjerice taurina. Svakako treba spomenuti i glutation, kao najvažniji antioksidans u tijelu. Za njegovu obnovu i sintezu tijelu trebaju dovoljne količine vitamina C i aminokiseline cisteina. Cistein možemo suplementirati putem popularnog dodatka koji se često naziva “NAC”, tj. N-acetil cistein.

U proljeće se mnogi odluče i na tjelovježbu, no često shvate da su nekretanje i hladniji zimski dani uzeli danak na zglobovima i mišićnom sustavu. Posljedica nedostatka aktivnosti, kretanja i vježbanja mogu biti ukočeni i bolni zglobovi. Hladan zrak na otvorenome i suh zrak u zatvorenim prostorima isušuju našu kožu te ona može izgledati starije. Najčešće je to uzrokovano smanjenjem količine kolagena u potkožnom i vezivnom tkivu. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i glavna komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kliničke studije pokazuju da uzimanje hidroliziranog kolagena (tip 1 i 3) pomaže u spre

UNOS VITAMINA I MINERALA

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281749862910041

Vecernji List