Večernji list

Veliki makeover stana starog 20 godina

VLASNICA SE ODLUČILA NA VELIKU PROMJENU, A GLAVNA ZVIJEZDA OVOG DOMA JE KUHINJA

Vlasnica je u ovom zagrebačkom stanu živjela dvadesetak godina tijekom kojih su intervencije u prostoru bile minimalne. Odlučila je da je konačno vrijeme za veliku promjenu. I tako je došlo vrijeme da se dotrajali namještaj, pa i sam stil uređenja zamijene pomalo eklektičnim i odvažnim stilom koji ničime ne bi dao nagovijestiti da se donedavno ovdje nalazio prilično sterilan i bezličan stan. Donedavni otužni izgled interijera zamijenio je interijer s karakterom koji osvaja svojim šarmom. Sam raspored prostorija ostao je isti kao i prije intervencije uz minimalne preinake tlocrtnog rješenja.

Stan se sastoji od ulaznog prostora, dnevnog boravka, kupaonice, kuhinje s blagovanskom zonom i spavaćom sobom. Stil i misao vodilja samog uređenja jasni su već na samom ulazu u stan. Ulazni prostor krasi keramička obloga u crno-bijeloj kombinaciji s retro prizvukom, a za pravi statement dojam pobrinula se intenzivna ružičasta boja naglašena ogledalima sa suprotne strane. Ostatak interijera krasi postojeći parket koji je, s obzirom na dobro stanje, zadržan. Osim hodnika, prostorija koja svakako plijeni najviše pažnje je kuhinja. Odabrana smaragdnozelena daleko je od uobičajenih, provjerenih boja na koje se većina nas oslanja. Kuhinja je zamišljena kao kombinacija otvorenih i zatvorenih elemenata, a jedini je imperativ bilo osigurati dovoljno prostora za skladištenje. Atraktivnim se i praktičnim rješenjem pokazala bočna polica čije dno oblaže ogledalo, čime se osigurao otvoreniji dojam zahvaljujući refleksijama iz dnevnog boravka. Inače, kako su ogledala sad već svima dobro poznati saveznik za dojam većeg prostora, ovo je vješto iskorišteno za stvaranje otvorenijeg i svjetlijeg dojma. Projekt potpisuje Maja Majetić, arhitektica studija Mirjana Mikulec interijeri, a projektiranje i svi potrebni radovi dovršeni su unutar godinu dana. Iako je stan trebao biti gotov još na proljeće, stolarske su stavke malo odgodile finalne radove.

– Vlasnica nam je osigurala niz fotografija interijera koje su joj se sviđale, a svima je zajedničko obilje boja i motivi cvijeća – objašnjava Majetić i dodaje da su sve njezine želje uzete u obzir da bi prostor maksimalno nalikovao njezinim idejama. Cvijeće je kao motiv iskorišteno kao tapeta u dnevnom boravku i spavaćoj sobi, no vjerojatno najatraktivnija prostorija s floralnim motivima je svakako kupaonica. Vlasnica i arhitektica složile su se oko odabira vodonepropusne tapete koja, u kombinaciji s keramikom, oblaže dio zidova, a povezanost osigurava namještaj po mjeri u odgovarajućoj, zelenoj boji. Crno-bijela keramika, motiv s ulaznog dijela stana, našla se i u kupaonicu, no s posve drugačijim efektom. Međutim, poslužila je kao odlična stilska poveznica prostora u jedinstvenu cjelinu.

Prostor je bio prilično sterilan i zadatak arhitektice bio je da mu udahne život

SMARAGDNOZELENA KUHINJA RAĐENA PO MJERI S PUNO PROSTORA ZA POHRANU PRAVO JE VIZUALNO SREDIŠTE STANA

U TLOCRTU SU RAĐENE MINIMALNE IZMJENE, ALI STAN IZGLEDA POTPUNO DRUGAČIJE ZBOG DODAVANJA BOJA

U KUPAONICI JE KORIŠTENA VODOOTPORNA TAPETA KOJA JOJ DAJE POSEBAN ŠARM

UVODNIK

hr-hr

2023-11-04T07:00:00.0000000Z

2023-11-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281814288571434

Vecernji List