Večernji list

MNOGI POKUŠAVAJU IZBJEĆI STRAH TIME ŠTO IZBJEGAVAJU SITUACIJE KOJE IZAZIVAJU STRAH. NO TO NE DOVODI DO POBOLJ

SAD-U se procjenjuje da oko 19 milijuna ljudi ima fobije). Kada osoba ima fobije, to će neminovno preoblikovati njen život i svaka osoba učinit će sve kako bi izbjegla ono što smatra opasnim. Trenutak kada strah prerasta u fobiju je kada dosegne nepodnošljivu razinu. Najčešći simptomi fobije su:

iracionalan strah od određenih situacija, objekata, predmeta, aktivnosti javlja se osjećaj panike kada se osoba izloži predmetu svog straha (ubrzano disanje i rad srca, pojava tjeskobe, pretjerano znojenje…) želja da se izbjegne susret s predmetom straha pod svaku cijenu (u nekim slučajevima čak i razmišljanje o tome podići će osjećaj tjeskobe i panike) loše ili nikakvo funkcioniranje u određenim situacijama zbog strahova.

Mnoge osobe pokušavaju izbjeći strah time što izbjegavaju situacije koje izazivaju strah. Izbjegavanje suočavanja sa strahom ne dovodi do poboljšanja, nego naprotiv samo pogoršava situaciju. Najučinkovitiji način da pomognete sebi jest da potražite pomoć psihoterapeuta – kognitivno-bihevioralnog usmjerenja. Uz pomoć kognitivno-bihevioralnog psihoterapeuta dobit ćete potrebna znanja i svladati velik broj praktičnih vještina koje će vam vratiti narušenu kvalitetu života.

Ako imate infekciju gljivicama (candidom) terapija Canestenom je mnogo učinkovitiji način liječenja. Canesten sadrži moderniji i mnogo jači antimikotik koji djeluje brže i jače nego što je to onaj koji sadrži Geonistin. Za isti terapijski efekt kojeg postižete s 3 vaginalete Canestena Geonistin treba koristiti 7-10 dana. Dakle, niste dobili ništa senzacionalno, naprotiv. Sukrvavi iscjedak znači oskudno krvarenje i ima veze s radom jajnika (uostalom dobili ste ga prije menstruacije i to najčešće nema nikakvog naročitog značenja). To ne bi trebalo imati nikakve veze s bilo kakvom infekcijom. Zbog sukrvavog iscjetka terapiju ne treba prekidati. Ako se gljivične infekcije učestalo ponavljaju, to može biti posljedica pogrešne (pretjerane) higijene i nepotrebnog ispiranja rodnice. O tome možete pročitati na web-stranici moje ordinacije. Glede upotrebe raznilh uložaka i eventualno tampona, nema univerzalnih preporuka i pameti. To naprosto treba probati.

HALO DOKTORE

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281891596830809

Vecernji List