Večernji list

Fine dining uz maslinik

Baza večere u Vili Rova obitelji Krnčević maslinovo je ulje obogaćeno solju iz uvale u kojoj se smjestio hotel. Za potpuniji doživljaj Krka osmislili su i poseban meni

Alma Premerl Zoko Nikola Zoko

ČIM PRIJEĐETE MOST KOJI SPAJA KOPNO S OTOKOM KR

KOM, ZAPRAVO STE ZAKORAČILI NA POSEBAN OTOK KOJI

I U POSEZONI NUDI PREGRŠT SADRŽAJA ZA SVAKOG GOSTA. Kad pitate domaće, reći će vam kako zapravo vole rujan i listopad na otoku jer temperature su niže, priroda je prepuna plodova, a gosti koji ih posjećuju zahtjevniji su i spremni isprobati nešto novo. Posebno ako za svoju bazu odaberu Vilu Rova.

Nalazi se u istoimenoj uvali u blizini Malinske, a gleda na more i na gradove Rijeku, Opatiju, kao i na samu Učku. Upravo ovdje na ovoj zemlji, djedovini, Ivica i Slavica Krnčević sagradili su 1996. godine pansion Vila Rova. Sedam godina kasnije, 2003. godine, pansion je “narastao” te postao mali hotel s tri zvjezdice. Bio je to tada jedan od prvih malih obiteljskih hotela u Hrvatskoj pa se s pravom ova radišna obitelj smatra pionirima malog obiteljskog hotelijerstva. Prije osam godina hotel je obnovljen EU novcem, tada hotel dobiva dodatni kat, wellness prostor, vanjski grijani bazen i jacuzzi i to u skladu s prirodom. Ugrađeni su solarni kolektori, senzor rasvjeta, sustav inteligentnih soba... Sve je to nagrađeno još jednom zvjezdicom koja je stavila točku na i procesu rasta i evolucije pansiona u danas najbolji mali obiteljski hotel u Hrvatskoj. Tu je titulu ovaj hotel dobio lani, kad je dobio Turistički cvijet, nagradu Hrvatske gospodarske komore i našao se među najboljim gospodarskim subjektima u turizmu.

– Malinska je mjesto s najviše obiteljskih hotela na otoku Krku. Upravo su obiteljski hoteli istinski ambasadori turizma

jer je posvećenost gostu doista na prvome mjestu. U kontaktu i razgovoru s gostima uspijemo prenijeti dio običaja, kulture i baštine našeg otoka i Hrvatske. Povezujući se s gostom, pružanjem lokalnog autentičnog iskustva živimo održivi turizam. Tu je, naravno, i aspekt ekologije, u ovako lijepom okruženju na samome moru naša je dužnost poštivati prirodu i more te nastojimo koliko je to moguće živjeti po takvim standardima. I naši gosti cijene zelenilo koje ih okružuje, posebno ih zanima maslina, oleandar i ružmarin, biljke koje mogu pronaći oko hotela – kaže Danica, jedna od troje djece Krnčevića. Ona zajedno sa sestrom Maricom radi na promociji hotela, brat Petar vodi segment ugostiteljstva, dok su roditelji nositelji biznisa.

– Naš otac Ivica, porijeklom s otoka Vira, osoba je koja razumije ugostiteljstvo i odrađuje posao prirodnom lakoćom. Vidjevši njegov primjer, što znači uvijek biti nasmijan i na usluzi gostu, zaljubili smo se u posao te možemo reći da je raditi u turizmu lijepo i dinamično. Majka je također godinama radila dva posla, ujutro kao učiteljica u školi, popodne u administraciji i na recepciji hotela. Roditelji su nam pokazali što znači održivi rast, kako je moguće širiti posao, ali da je i osluškivanje gostiju i tržišta, kao i ulaganje,

Chef Marin Pleše, koji je rodom s otoka Krka, kuharsko umijeće gradio je u konobi Pelegrini u Šibeniku s Michelinovom zvjezdicom te u zagrebačkom Manu

potrebno i važno za napredak – kaže Danica. Hotel je prilično dobro popunjen i u posezoni, otvoren je od Uskrsa do sredine studenog, s planom cjelogodišnjeg rada u budućnosti, okrećući se i domaćim gostima. Ispred samog hotela je i maslinik ispod kojeg je javna plaža. Brojni gosti obožavaju ležaljke u tom masliniku, koriste ga kao sunčalište, a masline pružaju prirodni hlad i idealno su mjesto za čitanje knjige, slušanje glazbe i opuštanje gotovo pa u privatnosti. Maslinu kao namirnicu Krnčevići posebno poštuju, ona je predstavnik kraja u kojem žive, ali i ovog hotela. Upravo se maslinovo ulje iz ovih maslina koristi na stolu i početak je njihove fine dining večere u restoranu koji radi unutar hotela, zajedno s kruhom kojeg svakodnevno serviraju gostu. Kako bi okus bio bolji, tu se dodaje još par zrnaca domaće soli koju rade sami iz mora uvale u kojoj se smjestio hotel. Upravo to, krčko maslinovo ulje, morska sol i domaći kruh predstavlja temelj nekadašnje kuhinje otoka Krka. Inspiriran maslinama, ovaj je hotel uključen u projekt TZ Malinske pod nazivom Olive Touch, edukativni gastro i wellness program koji uključuje izlete u maslinike domaćih maslinara, a maslinu provlače kroz fine degustacijske večere kao i wellness program. Za potpuniji doživljaj Krka osmislili su i degustacijski meni “The bridge”, zamišljen kao fine dining večera u šest sljedova. Uvod u degustaciju je brioche od žirova brašna u čast Dubašnici, koja je ime dobila po hrastu dubu. Njega serviraju upravo uz maslinovo ulje od maslina iz maslinika pored kuće. Zaplet krčke priče na tanjuru je sirovi kvarnerski škamp ukrašen uljem, cvijetom i listom dragoljuba iz njihova vrta, a vrhunac su ručno rađene šurlice u raguu od hobotnice s espumom od kravljeg sira, kao i sporo pečena krčka janjetina uz pire od celera i borovih iglica.

– Meni prilagođavamo sezonalnosti namirnica. U ovom periodu nudimo i interpretaciju tradicionalnog krčkog deserta presnaca, kao i osvježavajuću, hladnu juhu od cikle i trešnje, domaće šurlice s raguom od kozlića: tradicionalna domaća tjestenina / ragu od trganog kozlića / pesto od sušenih pomidora / čili – opisuje Danica te dodaje da će zimsku pauzu iskoristiti za renovaciju interijera restorana.

Tko je zaslužan za gastro remek djela u Vili Rova? Samozatajan chef Marin Pleše rodom s otoka Krka, iz Malinske, koji je svoje kuharsko umijeće gradio u Konobi Pelegrini u Šibeniku s Michelinovom zvjezdicom te u zagrebačkom Manu pod šefovskom palicom Matije Bogdana, kojemu je bio sous chef. Da dobro zna što radi pokazao je kad se odlučio vratiti korijenima i preuzeti rad u ovoj kuhinji. Restoran na samom početku dobio priznanje Gault & Millau u nezavisnom kulinarskom vodiču Kvarnera za 2023. godinu. – Jesen nam je najdraže godišnje doba, posebice ako nas i priroda nagradi sunčanim i lijepim vremenom. U listopadu smo aktivno uključeni u Olive Touch program, veselimo se branju maslina, isprobavanju mladog maslinovog ulja, masažama i gastronomiji – zaključuje Danica.

Uvala Kraj Malinske

hr-hr

2023-09-16T07:00:00.0000000Z

2023-09-16T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282020446900106

Vecernji List