Večernji list

HRVATSKE OBRAMBENE SNAGE

Neki od bivših pripadnika HOS-a kroz domobranske postrojbe nosili bi i dalje oznaku HOS-a s oznakom HV-a, što se može vidjeti i na fotografiji Željka Gašparovića – Gaše iz VRO „Bljesak„

Facebook stranica: www.facebook.com/mvrp.pakrac

E-mail: mvrp.pakrac@gmail.com Voditelj Muzeja vojne i ratne povijesti: Mario Tušek

Poštovani ravnatelji, učitelji, nastavnici i profesori, pozivamo vas da u svoje nastavne kurikulume uvrstite i posjet našem muzeju kako bi obogatili svoju nastavu. Mnoge škole su naši redoviti posjetitelji, postanite i vi. Radujemo se vašem dolasku!

Nakon što je prošlomjesečni broj Vojne povijesti (naša tema BSD) otišao u tisak, odmah se prionulo poslu pripreme za ovaj broj te je odlučeno da se predstave eksponati iz fundusa muzeja vezano za Hrvatske obrambene snage popularno nazvane HOS. Tada nismo ni znali da će isti mjesec pitanje HOS-a i njihovog pozdrava opet doći da naslovnice svih medija. O povijesti pozdrava „Za dom spremni“nećemo ovdje pisati već ćemo se samo osvrnuti na eksponate vezane za ovu temu, a koje smo kroz godine prikupili u našem muzeju.

Većina tih eksponata su kao i uvijek pokloni pripadnika postrojbe koji su nakon 1992. godine nastavili svoje ratne puteve kroz druge ustrojbene cjeline Hrvatske vojske, ali bi uvijek s ponosom istaknuli da im je HOS njihova domicilna postrojba. Ukoliko se nije radilo o profesionalnoj postrojbi, neki od tih pripadnika, sada kroz domobranske postrojbe nosili bi i dalje oznaku HOS-a usporedo s oznakom HV-a, što se može vidjeti i na fotografiji Željka Gašparovića – Gaše koju je snimio za vrijeme VRO „Bljesak„. Sa situacijom u Bosni i Hercegovini bilo je nešto drugačije, pa je i opstanak postrojbe HOS-a trajao duže. Nakon ukidanja HOS-a 1993. godine pojedine postrojbe ostale su cjelovite, ali sada pod drugim imenom. Jedan od takvih primjera u Hrvatskoj je i IX. bojna HOS-a „Rafael vitez Boban„ koja je u sklopu 114. brigade Hrvatske vojske dočekala i sam kraj rata. Uz HOS se neminovno moraju spomenuti i strani dragovoljci jer ih je mnogo na početku rata preko HOS -a došlo dalje u ostale hrvatske postrojbe. Svakako su od njih najpoznatiji Jean-Michel Nicolier i Thomas Crowley.

Muzej Vojne I Ratne Povijesti Pakrac

hr-hr

2023-05-05T07:00:00.0000000Z

2023-05-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282080576161108

Vecernji List