Večernji list

Škotska Anita Dujić

Putovanje koje me promijenilo

Karla Firšt

CENTAR KULTURE NALAZI SE U GLASGOWU, IAKO JE GLAVI GRAD ŠKOTSKE EDINBURGH. OVAJ LUČKI GRAD BOGATE POVIJESTI BRZO SE RAZVIJAO, A LJUDIMA IZ EUROPE I DRUGIH KONTINENATA POSTAO JE DOM, PA NE ČUDI ŠTO JE PRAVI KOZMOPOLITSKI GRAD. ŠKOTSKA OPERA, ŠKOTSKI BALET I KRALJEVSKI ŠKOTSKI NACIONALNI ORKESTAR, POZNATI MUZEJI I GALERIJE NALAZE SE UPRAVO U GLASGOWU

Škotska. Najsjeverniji dio otoka Velike Britanije koji s Engleskom, Walesom i Sjevernom Irskom čini Ujedinjeno Kraljevstvo. Škotska je zemlja predivne i netaknute prirode i pejzaža koji su poslužili kao platna za neke od najpoznatijih filmova poput onih o Jamesu Bodnu. Fascinantni fjordovi, koloritna jezera, mistični dvorci, bogata kultura i povijest, kiltovi i viski... sve su to asocijacije na ovu uistinu magičnu zemlju koja je san svakog putnika pa ne čudi što je Škotska oduševila našu dizajnericu i manekenku Anitu Dujić. Anita u posljednje vrijeme često putuje u Škotsku jer tamo žive roditelji njezinog supruga Duncana Broadfoota pa je zemlju upoznala do sitnog detalja te je omiljene lokacije, ali i korisne savjete, podijelila s nama.

- U Škotsku idem nekoliko puta godišnje. Budući da me za ovu prekrasnu zemlju sada veže obitelj, imam tu sreću i povlasticu upoznati je pobliže. Jako volim provoditi vrijeme tamo - kaže Anita te otkriva pravi biser zemlje koji svakako treba posjetiti. Isle of Skye je čarobna lokacija na sjeverozapadu zemlje, odnosno na obali Škotske gdje se nalaze slikovita ribarska sela, srednjovjekovni dvorci i nevjerojatni krajolici ukrašeni planinskim vrhovima, vodopadima i beskrajnim zelenilom. Upravo je priroda koja ostavlja bez daha jedna od glavnih ljepota Škotske. Klanac Glencoe, odnosno Klanac junaka, jedan od najdramatičnijih i za mnoge najljepši dio Škotske koji krase planinski vrhovi i vodopadi. - Glencoe je lokacija koja zaista oduzima dah i čini te da se osjećaš ponizno i malo - ističe Anita koja je posjetila brojne gradove u Škotskoj, no posebno su ju oduševili oni na jugu zemlje, posebice Glasgow gdje se osjeća kao doma.

Centar kulture nalazi se u Glasgowu, iako je glavi grad Škotske Edinburgh. Ovaj lučki grad bogate povijesti brzo se razvijao, a ljudima iz Europe i drugih kontinenata postao je dom, pa ne čudi što je pravi kozmopolitski grad. Škotska opera, Škotski balet i Kraljevski škotski nacionalni orkestar, poznati muzeji i galerije nalaze se upravo u Glasgowu. Osim brojnih znamenitosti, treba istaknuti i brojne parkove, a među njima svakako i Pollok koji je 2008. godine bio proglašen najboljim u Europi, a u kojem se nalazi i očaravajuća kuća Pollok s kamenim mostom i predivnim vrtovima koja je dio imanja obitelji Maxwell koja je tamo živjela sedam stoljeća.

- Posjetila sam jako puno gradova, posebno one u južnom dijelu zemlje. Svaki put kada smo tamo, idemo na mini izlete i nešto novo otkrijem. Najviše mi je u srcu Glasgow, zbog sentimentalnih razloga. Tamo se osjećam kao doma, ima neku cool vibru, super restorane, muzeje, parkove - priča dizajnerica.

Jedan od škotskih gradova koje svakako treba posjetiti je i glavni grad Edinburgh. Smješten na istočnoj obali središnjeg pojasa uz morski zaljev Firth of Forth u blizini

sjevernog mora, skriva predivne lokacije i pejzaže poput spektakularnih stijena, rustikalne gradnje i fascinantnoj kolekciji srednjovjekovne i klasicističke arhitekture pa ne čudi što ga često nazivaju jednim od najslikovitijih gradova u Europi. Od moderne zgrade škotskog parlamenta do velebnog Edinburškog dvorca, uz koje se vežu brojne legende i zanimljivi detalji ovog grada koji vas poziva da ga istražite pješice. Uske ulice, predivan pogled i skrivena crkvena dvorišta odvlače vas s glavne ulice te otkrivaju tajne bisere grada. Naravno, budući da smo spomenuli legende o dvorcu, treba ih malo i objasniti. Naime, Edinburg je poznat po svojim duhovima. Kažu da je Edinburški dvorac najopsjednutiji dvorac u Škotskoj, dok se za glavni grad vjeruje da ima najviše duhova u Europi. Izgrađen oko 1130. godine u čast kraljice Margarete, ova lokacija danas je najposjećenija turistička atrakcija u zemlji. Zanimljivo je kako je 2001. godine dvorac bio pod jednom od najvećih znanstvenih istraga paranormalnog. U određenim dijelovima dvorca zabilježeni su nagli padovi temperature, osjećaj da vas netko promatra ili dodiruje, a uočeno je i nekoliko sjenovitih figura te su zabilježene i neobjašnjive figure na nekoliko fotografija. Pravi mamac za sve avanturiste.

- Gradove u Škotskoj najkomotnije je razgledati automobilom jer ti nitko ne diktira raspored, ali vožnja vlakom je posebno iskustvo. Njihova željeznica je jako dobro uređena i funkcionalna, a pejzaži koji se pritom mogu vidjeti su očaravajući - kaže Anita te otkriva kako se naviknula na svima nam dobro znano tmurno i kišovito britansko vrijeme koje mnogi ne vole, ali svi znaju da daje pravi šarm.

- Ja oduvijek volim kišu, vidim nešto romantično u njoj, tako da mi ne smeta, a posebno mi odgovora kada kod nas ljeti temperature budu nepodnošljive.

Za Škote kaže sa su izuzetno gostoljubivi, srdačni, topli i veseli te izuzetno šarmantni s odličnim smislom za humor, a iako to nerado priznaju, veoma su slični Englezima. - Oni su zapravo dosta slični, iako to nerado priznaju, ipak dijele zajedničku povijest, kulturu, jezik, hranu. No ono što ih najviše razlikuje je mentalitet. Škoti su puno otvoreniji, srdačniji, topliji od Engleza - objašnjava naša sugovornica.

Škotska kuhinja nastala je zahvaljujući mješavini britanske i keltske tradicije. Jednostavna seljačka hrana upila je tradiciju planinara, Francuza i drugih europskih naroda, što ju je učinilo zanimljivijom i raznovrsnijom. Čim spomenemo njihovu kuhinju, mnogi će se odmah sjetiti nacionalnog jela - haggis. Ukratko, haggis je škotsko nacionalno jelo koje izgledom podsjeća na ogromnu krvavicu, a izrađuje se od ovčjih iznutrica punjenih u ovčji želudac. Iako izgledom nije najprimamljivija opcija, okus je sasvim druga priča. Ovo ‘’ružno pače’’ škotske kuhinje danas se proizvodi komercijalno pa ga možete pronaći i na policama dućana, čak i u vegetarijanskoj verziji. Poslužuje se čak i u fast-food restoranima, a postoji i u verziji burgera i pizze. - Škoti jako puno koketiraju s raznim kuhinjama i to mi se sviđa, a od baš njihovih jela volim fish&chips, hash browns, probala sam i haggis and tatties koje je nadasve zanimljivo jelo i baš pravo škotsko. Jako volim i škotskog divljeg lososa koji je crvene boje - otkriva nam Anita te daje savjete za sve koji planiraju posjetiti Škotsku. - Škotska je jako velika zemlja i treba dobro planirati. U jednom putovanju se najbolje fokusirati na jedan dio zemlje i to iskori

Kažu da je Edinburški dvorac najopsjednutiji dvorac u Škotskoj, dok se za glavni grad vjeruje da ima najviše duhova u Europi. Taj mit privlači avanturiste

stiti maksimalno kako biste vidjeli sve čari ove zemlje. Ne treba se žuriti - ističe Anita koja kaže da su putovanja za nju ‘’hrana za dušu, nova iskustva i punjenje baterija’’, a izuzetno joj je drago što su ona i suprug tu ljubav prenijeli i na kćerkicu Lily koja također voli putovati i niša joj nije strano. - Uvijek sama organiziram svoja putovanja, tako sam navikla. Ne volim putovati u grupama već solo i nekako imam dosta iskustva u tome. Omiljeni ‘’travel buddy’’ mi je definitivno moj suprug. Duncan je baš pravi svjetski putnik, nema destinacije na kojoj nije bio i s njim je lako putovati, ali i dogovarati se. Tako da je svako naše putovanje pravi gušt.

Za vrijeme našeg razgovara Anita je boravila u Londonu, a uskoro planira i nove lokacije. Nakon Londona na redu je Madrid, nakon španjolske prijestolnice Jordan, dok će Božić provesti u krugu obitelji u Škotskoj. - Putujem od svoje 15. godine, zaista sam posjetila brojne lokacije, na nekim sam boravila i duže vrijeme. Top tri su mi svakako Šri Lanka, Matera i Cape Town zbog svojih ljepota i uspomena koje me vežu za ta mjesta - zaključuje Anita.

Contents

hr-hr

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

2022-09-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282123525373761

Vecernji List