Večernji list

ŽELEĆI POBJEĆI OD GRADSKE VREVE, JEDAN JE PAR KUPIO KUĆU KOJA JE PRVOTNO TREBALA BITI VIKENDICA, NO TOLIKO SU

Martina Strukić

Zamijeniti svakodnevnu gradsku vrevu životom u netaknutoj prirodi mnogima je želja, ali i nedosanjani san. I vlasnicima ove kuće u okolici Zagreba, u Barbarićima Kravarskim, upravo je takav scenarij bio idealan. U imanje su se zaljubili na prvi pogled. - Ponajviše nam se svidjela priroda. Željeli smo vikende u šumi. Imanje je već imalo prostorijicu od 30 kvadrata, ali bez poda, struje i vode. Budući da je prvotna zamisao bila da to bude vikendica, činilo nam se da će biti O.K. da na to nadogradimo još jednu etažu i napravimo pod i krov - uzbuđeno nam objašnjava vlasnica te nastavlja: - S vremenom smo sve više vremena provodili u vikendici i malo-pomalo je uređivali da ondje možemo provoditi vikende. Uveli smo struju i vodu pa smo ljeti i dulje boravili tamo. A onda smo jedan dan u šumi na putu do vikendice naišli na teško ozlijeđenog štenca. Dugo smo ga liječili i na kraju se zbog njegovih potreba odlučili i trajno preseliti u vikendicu. To je zahtijevalo kompletno preuređenje - objašnjava vlasnica.

Prva se na meti našla kuhinja. Slaganje gotovih elemenata bilo je najbrža opcija. Trebalo je urediti i dvorište i okućnicu. Pa onda i kat na kojem je spavaonica. - Priroda nas je oduševljavala iz dana u dan, ali osim ljeti, nismo mogli puno uživati na otvorenom pa mi je pala na pamet ideja da sagradimo zimski vrt sa staklenom stijenom cijelom dužinom kuće, kako bismo mogli uživati u prirodi cijele godine, neovisno o temperaturama i padalinama. Sada nam je svima to najdraža prostorija u kući - ističe vlasnica. Naravno, pri preuređenju uvijek dolazi do nekih nepredvidljivih situ

Ono što se osjeti na prvu dobra je energija kojom odiše cijeli prostor, a ne može se reći da prevladava neki određeni stil uređenja.

acija, što je bilo najzahtjevnije?

- Pri uređenju najzahtjevniji su bili kompromisi koje smo morali raditi zbog loše prvotne gradnje, i to što smo cijelo to vrijeme i živjeli tamo. Željela sam dobiti maksimum od prostora koji imamo. Zamislila sam tako kupaonicu bez fuga koju je lako održavati, a da u tako malo prostora sve stane. To je zahtijevalo puno promišljanja i crtanja, ali uspjelo je - kaže.

Ono što se osjeti na prvu dobra je energija kojom odiše ovaj prostor, a ne može se reći da prevladava neki određeni stil uređenja. - Nemam pojma koji bi ovo stil uređenja bio. Ne volim se ograničavati. Smatram da u svakom stilu ima nešto lijepo što se može iskoristiti. Kombiniranje je za mene dobitna kombinacija. Volim odmake i hrabre iskorake. Volim nove materijale i stare vrijednosti. Volim da je lijepo, ugodno i skladno, ali mora biti funkcionalno i financijski dostižno. Rekla bih da je to neki naš stil u kojem se osjećamo dobro - poentira vlasnica i dodaje kako ima još stvari koje planiraju dotjerati, ali to će raditi u hodu. Ono što život u prirodi nudi raskošna je okućnica.

- Uživamo u uređenju okućnice. Posadili smo puno drveća, grmova i cvijeća i jedva čekamo da se sve razraste i pretvori u džunglu. Iako smo se ovdje preselili sasvim ishitreno zbog novog štenca, i ostali naši ljubimci (ukupno dva psa i tri mačke) tu uživaju. A kada je počela pandemija, shvatili smo da nismo mogli bolje napraviti. U prirodi nismo toliko osjetili posljedice lockdowna - objasnila je neke od prednosti novog života, kao i činjenicu da su živeći u prirodi naučili puno o šumi, biljkama i plodovima oko nas te o tome kako ih pripremati.

- Od ranog proljeća do kasne jeseni svaki se dan iz šetnje sa psima vraćamo s namirnicama za doručak, ručak ili desert. U našem mjestu nema ni dućana ni birtije, ali baš ga to čini savršenim. Ta tišina i mir u kombinaciji s beskrajnim zelenilom prava su antistresna terapija. Buditi se uz cvrkut ptica i odlaziti u krevet s pogledom na zvjezdano nebo neprocjenjivo je - zaključuje ponosna vlasnica, a stalne promjene u njezinu domu mogu pratiti i brojni pratitelji na društvenim mrežama.

Rješenja

hr-hr

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282170769912782

Vecernji List