Večernji list

Kako uspješno ukomponirati pastelne tonove u interijer

POSEBNO JE VAŽNO ZNATI BOJOM POVEZATI RAZLIČITE DIJELOVE PROSTORIJE. AKO SU VAM, PRIMJERICE, ZAVJESE SVIJETLOSIVE, U SUPROTNI KUT PROSTORIJE UBACITE DETALJ U ISTOJ BOJI

Riječi: LIVING.HR Slike: H&M HOME

Kada želimo vizualno povećati, odnosno smanjiti prostoriju u domu, to ćemo postići izborom odgovarajućih boja. Također, poznato je da boje u domu izravno utječu i na naše raspoloženje. Posljednjih godinu dana kao trend nametnule su se neutralne boje, dakle bijela, crna i siva.

U interijeru im slobodno možemo pridodati i smeđu te sve njihove međusobne kombinacije. Ako želite u svome domu postići smirenost, nenametljivost, udobnost, mekoću i harmoniju, izbor neutralne palete boja idealan je za vas. I da, riječ je o trendu koji će dominirati ovog proljeća!

Da biste postigli vizualni sklad, potrebno je cijeli interijer “odjenuti” u neutralnu paletu. To vrijedi i za zidne i za podne obloge, tako i pri izboru namještaja i ostalih dekorativnih elemenata. Jednostavnost je ono što neutralnu paletu čini tako posebnom, stoga, ako se odlučite za neutralne boje, ne biste ih smjeli kombinirati s toplim jarkim bojama. Međutim, uz neutralnu paletu mogu se kombinirati i druge boje kojima je dodana velika količina bijele ili sive. Time će one izgubiti na svome intenzitetu i postati nenametljive.

Svjetliji pastelni tonovi u spavaćoj sobi pomoći će vam da se odmorite i opustite. S obzirom na to da je kupaonica u pravilu mala prostorija i ne podnosi vizualnu kaotičnost, odabirom pastelne palete boja postići ćete harmoniju i jednostavnost u prostoru. Dnevni boravak uređen u neutralnoj pastelnoj paleti bit će pravi izbor za sve one koji ne vole eksperimentirati s bojama. Uz to, dnevni boravak možete urediti vrlo efektno i glamurozno. Dobro je samo znati da u pravilu treba odabrati jednu osnovnu boju koja će prevladavati u prostoru. Na tu se boju nadograđuju namještaj i ostali elementi koji će se svojim nijansama stapati u koloritno ujednačenu cjelinu te se neće jasno iscrtavati njihove linije.

Posebno je važno znati bojom povezati različite dijelove prostorije. Ako su vam, primjerice, zavjese svijetlosive, u suprotni kut prostorije ubacite detalj u istoj boji. Može to biti tepih, stolnjak ili kakav dekorativni predmet. Uređujete li svoj dom u modernom minimalističkom stilu, pripazite na to da kombinacija ravnih modernih linija i neutralne palete boja ne učini prostor dosadnim i nezanimljivim. Uz neutralne boje u interijeru idu naglašene teksture materijala i razvedenije strukture pa je dobro pri uređenju doma imati na umu i tu činjenicu. Da biste “razbili” neutralnu paletu, posegnite i za pastelnim tonovima, a sjajne ideje imaju dizajneri iz H&M Homea.

UVODNIK

hr-hr

2023-03-04T08:00:00.0000000Z

2023-03-04T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282265259637183

Vecernji List