Večernji list

Od reformera do hot pilatesa - omiljene vježbe slavnih

Mia Vidjak dovela je u Hrvatsku hot pilates, koncept vježbanja pilatesa na visokim temperaturama

Piše Marija Pajić Bačić Fotografije Karlo Pavlić, Shutterstock, Pixsell

Ako vas je život u posljednjih nekoliko mjeseci naveo na TikTok, nemoguće da vam na glavnoj stranici nije izašao barem neki oblik pilatesa, i to najvjerojatnije reformer ili hot pilates – najnovija izvedenica ovog stila vježbanja koja je zaludjela poznate diljem svijeta. Štoviše, lista zaljubljenika svakim danom samo raste a tako i ‘hektolitri’ znoja jer tko jednom proba ovo – ne vraća se nazad. No, nije samo stvar toga što poznati luduju za pilatesom već sama činjenica da ovaj tip vježbanja donosi toliko benefita za tijelo i zdravlje, pogotovo u ovoj eri sjedilačkog života pa nije ni čudno da je postao sveti gral vježbanja. Od Hailey Bieber preko Margot Robbie pa sve do Harryja Styles i Jennifer Aniston – rijetko čemu su vjerni kao odlasku dvaput ili triput tjedno na trening pilatesa. Za sve one koji ne znaju, pilates reformer predstavlja spravu koja je specifična po pokretljivoj podlozi i oprugama opterećenja no postoji i niz drugih dodataka. Radi nestabilne baze, mišići se potiču na veću aktivaciju dok se oprugama stvara dodatno opterećenje i tako zadatak postaje još teži a učinak još jači. Naravno da se isti odvija pod vodstvom trenera a razlog zašto se najčešće žene odlučuju za pilates reformer je to da se zahvaljujući takvoj spravi postiže stabilizacija čitavog tijela i smanjuju se bolovi u leđima. Uz to, intenzivno utječe na mišiće stražnjice, leđne mišiće i trbušne mišiće. Dok vježbate, možete sjediti, ležati i stajati i u tome je čar, uz to što postoji nekoliko stotina vježbi pa vam teško može dosaditi. Ono što je mnogima najvažnije a to je smršaviti – nije poanta

pilates reformera ali svakako se kroz aktivno i kontinuirano vježbanje smanjuju masne naslage. A tek na hot pilatesu! E to se zove ‘otapanje’. Zahvaljujući Zagrepčanki Miji Vidjak, u Lijepu našu napokon je i nakon godina zaluđenosti reformerom - stigao i Hot Pilates i to u kombinaciji s jogom pa tako brojne trendseterice već mjesecima čekaju u redu da postanu dio ovog kluba gdje se vježba na tropskim temperaturama. Rashlađene teretane očito su postale stvar prošlosti, pogotovo zato što kada se vježbe izvode na visokoj temperaturi zraka, efekti postaju još intenzivniji.

“Nekoliko tjedana redovitog treninga može napraviti dramatične promjene jer se intenzivnim znojenjem tijelo čisti od toksina, smanjuje se otečenost, a koža postaje čista i sjajna. Osim toga, postajemo fleksibilniji, lakše se izvode pozicije, a mogućnost ozljeda svedena je na minimum. No, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbanje njegovim mogućnostima” objašnjava Mia, koja je hot pilates otkrila u Beču, gdje je studirala financije. Jedan trening bio je dovoljan da je osvoji ta vrsta vježbanja i da spozna sve benefite intenzivnog znojenja.

Prije pilates reformera i hot pilatesa – postojala je bikram joga, koju je još 1970-ih osmislio Indijac Bikram Choudhury - riječ je o 26 pozicija za jogu koje se izvode na temperaturi višoj od 40 Celzijevih stupnjeva. Tridesetak godina kasnije rođen je hot pilates - a za to je zaslužna Gabriella Walters. Nekadašnjoj atletičarki iz Budimpešte, koja se početkom milenija preselila u Ameriku i ondje nastavila s natjecanjima u fitnessu, teška ozljeda koljena prekinula je karijeru - a potom je krenula s meditacijama, jogom i pilatesom. Nakon boravka u Indiji tim je klasičnim verzijama pridodala elemente intervalnog treninga visokog intenziteta (H.I.I.T.). i visoku temperaturu zraka. Njezin studio Inferno Pilates u Las Vegasu (koji danas u svijetu ima brojne podružnice) ubrzo je postao omiljeno okupljalište brojnih poznatih žena kojima je vježbanje jednostavno način života.

Danas se u studijima Gabrielle Walters znoje Kendall Jenner, Selena Gomez, Hailey Bieber i mnoge druge slavne žene dok kod Mije vježbaju sve generacije – doslovno od 16 do 66, ali ipak se stvorila i lista čekanja s obzirom na to da je interes prevelik. A uz sav zdravstveni benefit, pa na kraju i estetski, mnoge žene zaborave koliko i sami ciklus utječe na njihovu fizičku spremu. Baš zato, ističe Mia Vidjak, strastvena pristalica hot pilatesa, dodaje.

- Primjećujem razlike u svojoj energiji i fleksibilnosti tijekom različitih faza ciklusa. Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi trening prema tome. Kako točno ove hormonalne promjene utječu na vježbanje? Pa u folikularnoj fazi od prvog do 14. dana odnosno do ovulacije, razina estrogena postupno raste. Estrogen je hormon koji pomaže u

NIJEDAN TRENING PILATESA NEĆE BITI POTPUN BEZ SVJESNOG UDISAJA I IZDISAJA, NA ČEMU TREBA RADITI

izgradnji endometrija i priprema tijelo za moguću trudnoću. S porastom razine estrogena, mnoge žene osjećaju porast energije, što može dovesti do boljih performansi tijekom vježbanja. Ova faza je idealna za povećanje intenziteta vježbanja, bilo da se radi o kardiovaskularnom treningu, dizanju utega ili visokointenzivnom intervalnom treningu (HIIT). U ovulacijskoj fazi odnosno u procesu ispuštanja jajašca iz jajnika, razina estrogena doseže vrhunac, što može rezultirati povećanom energijom i snagom. Međutim, Mia upozorava: “Iako se možete osjećati energično, oprezno pristupite vježbama koje zahtijevaju veliku fleksibilnost. Ligamenti i tetive postaju opušteniji zbog djelovanja relaksina, hormona koji se proizvodi tijekom ovulacije. To može povećati rizik od ozljeda, pa je važno biti svjestan svojih granica.” U lutealnoj fazi koja slijedi iza ovulacije a trajne do početka sljedeće menstruacije, razina progesterona raste, dok razina estrogena postupno opada. Progesteron priprema tijelo za trudnoću, potičući zadebljanje endometrija. Međutim, ovaj hormon može uzrokovati simptome poput umora, nadutosti i promjena raspoloženja. Ovisno o tome kako se osjećate, možda ćete htjeti smanjiti intenzitet vježbanja. Jogging, hodanje, plivanje ili joga mogu biti odlične opcije. No, opet sve se svodi na to da brojne žene, ali i muškarci jedva čekaju novi trening pilatesa. Jedna od najvećih zabluda o pilatesu je da je to oblik joge. To stvarno nije jer je pilates sustav za sebe, a razvio ga je fizičar Joseph Pilates. Pilates se usredotočuje na razvoj temeljne snage, s jedne strane, dok se joga fokusira na razvoj fleksibilnosti. Yoga također naglašava duhovne aspekte svoje discipline.

Joseph Pilates smatrao je “kontrolu” toliko važnim elementom za sustav koji je gradio da je odlučio Pilatesu dati drugo ime: “Contrology”. Razlog tome je što onaj tko vježba pilates treba imati stalnu kontrolu nad svakim pokretom, a to će dovesti do vidljivih dobrobiti za kontrolu mišića leđa, udova i trbušnih mišića.

Pilates zahtijeva veliku pozornost pravilnim tehnikama disanja jer je veliki naglasak na izdisaju izvlačenjem cijelog zraka iz pluća tijekom vježbanja. To je razlog zašto nijedan trening pilatesa neće biti potpun bez svjesnog udisaja i izdisaja. I doista, možda pilates zvuči lagano odnosno kao istezanje na ravnoj površini, ali isto tako nije za svakoga pa prije bilo kakvog ‘pokušaja’ ako imate problema sa srcem i visokim tlakom – svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. No, za koji god oblik vježbanja se odlučili – najvažnije je da u njemu uživate ‘punim plućima’.

Wellbeing

hr-hr

2023-09-09T07:00:00.0000000Z

2023-09-09T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282398404002100

Vecernji List