Večernji list

Namirnica mjeseca: jagode

Sezona im je u punom jeku pa nas je put odveo do slastičarnice koja svoje kolače temelji na ovim proljetnim plodovima

Hassan Haidar Diab Josip Regović / PIXSELL

JAGODE JE ZAVOLIO JOŠ DOK JE ŽIVIO S BAKOM KOJA JE IMALA SVOJ JAGODNJAK. I DANAS

PAMTI MIRISE KOJI SU SE ŠIRILI OKO NJEGA, A ČIM BI U NJEGA STUPIO, BAKA BI GA UVIJEK

DOČEKALA SA ZDJELICOM PUNOM JAGODA KOJU BI DOMINIK VRŠIĆ ODMAH POJEO. JAGODE

SU OVOM SLASTIČARU OD DJETINJSTVA U GLAVI PA JE ODLUČIO DA, KAD ODRASTE, MORA RADITI S JAGODAMA. Jagode su mu se motale po glavi i kad je 2016. otvorio svoju slastičarnicu u Dugom Selu, koja danas slovi za najbolju u Zagrebačkoj županiji pa mu je ime nekako došlo samo od sebe.

– Inspiraciju za naziv slastičarnice dobio sam iz pjesme Nene Belana “Jagode i čokolada”. To mi se nekako činilo zvučno i najprikladnije – govori Vršić, koji je muzički ambijent uveo i u svoju slastičarnicu – na zidovima vise slike poznatih i slavnih glazbenika, pa i gitara, a sve je uređeno

Dugoselska slastičarnicaradi samosjagodamas Opg-ovaiztoggrada iokolice,zavlasnika Dominikavršića najvažnijejedaimzna točnoporijeklo

u francuskom štihu. Dolaze u njegovu slastičarnicu gosti iz svih slojeva društva, političari, estradni pjevači, sportaši...

Torta završila i u Münchenu

A glas o njegovim kolačima i slasticama pronio se ne samo županijom već i cijelom Hrvatskom, pa narudžbe dolaze iz svih njezinih krajeva, ali i – inozemstva.

– Nedavno smo isporučili tortu koja je išla u München. Jedna je gospođa, koja živi tu na našem području, krstila svoje unuke u Münchenu i za krštenje je naručila torte te kolače od jagoda i čokolade. Ona je naša redovita gošća i jako je zadovoljna našim proizvodima, zato se i odlučila na takav potez. Nas to čini izuzetno ponosnim, kad znaš da je tvoja slastica otišla u jedan tako velik europski grad – govori Dominik koji je prije otvaranja vlastite slastičarnice radio na nekoliko različitih mjesta – prve korake započeo je u jednoj pekarnici u Dubravi. – Tu je započela moja slastičarska karijera. Poslije sam išao u Dugo Selo kod gospodina Kajtazija i naposljetku u poznatu slastičarnu Vincek. To je bio moj put za otvaranje vlastitog biznisa. Živio sam u Zagrebu i 2001. godine s obitelji sam došao živjeti u Dugo Selo. Kako je sve to počelo? Vidio sam da u Dugom Selu nedostaje jedna dobra slastičarnica koja ne toči alkohol, koja se brine da i djeca i maloljetnici mogu doći ovamo pojesti bez ikakve bojazni – ističe Dominik napominjući

Jagode je mladi gazda zavolio zbog mirisnog jagodnjaka svoje bake, a motale su mu se po glavi i kad je 2016. otvorio svoju slastičarnicu koju je nazvao po pjesmi Nene Belana

kako je posao u stalnom porastu. U slastičarnici se većina slastica, torti i kolača temelji upravo na jagodama. Osmislio je Dominik i tortu koja se zove jednako kao i slastičarnica – Jagode i čokolada.

– Sastoji se od čokoladnih biskvita punjenih čokoladnom kremom temeljenom na maslacu i mlijeku. Roza krema je na bazi želatine, mascarponea, svježeg kravljeg sira i kuhanih jagoda. To je jako lagana krema koje se može dosta pojesti jer nije ni preslatka, a jako se osjeti okus jagoda. Radimo i kremšnite, šampite, i to sve po starim tradicijskim receptima. Imamo i tortu ledeni vjetar, nezaboravnu kraljicu svih voćnih torti. I nju isto radimo obavezno od jagoda, znači od voća idu jagode, kivi i banana. Ukrašavamo je jagodama. Imamo i pavlovu tortu koja se također temelji isključivo na jagodama i laganoj kremi. Pa čak imamo i kuhane limunade od jagoda. Tu je i sladoled – objašnjava Dominik. Jagode nabavljamo isključivo od domaćih Opg-ova iz Dugog Sela i okolice tog grada. Najdražu sortu Dominik nema, najbitnije mu je kaže, da su to jagode s polja Zagrebačke županije za koje se točno zna porijeklo. – To su sve Opg-ovci koje i osobno poznajem, tako da sam siguran u ispravnost jagoda s kojima radimo – kaže Dominik koji u svom radu koristi i druge sezonske namirnice pa se tako kod njega bučnica može pronaći kad je sezona buče, a radi i domaće štrudle od jabuka kad pronađe domaće... Ukusne slastice pretvorio je Dominik i u suvenire Dugog Sela. Nastala je tako dugoselska torta, inspirirana lokalnim namirnicama iz okolice, o čemu svjedoči i popis sastojaka – biskvit od oraha i maka preliven likerom od kruškovca s kremom od maslaca i jaja.

– Za nju mi je inspiracija bio bakin starinski recept. U ponudi imamo i templarske kekse. Kako mi ovdje u Dugom Selu imamo to templarsko nasljeđe na crkvi sv. Martina, ti su keksi u obliku štitova. Radim ih s domaćim prhkim tijestom s orasima, kruškovcem i domaćim pekmezom od šljiva koji također radim sam. Posebno sam ponosan na suvenir čokoladni sv. Martin, koji sam sam osmislio, a kalup je napravio naš akademski umjetnik, slikar Robert Samardžić. Tim svojim jestivim suvenirima pratim sve domaće turističke manifestacije, što je prepoznala i Zagrebačka županija – govori ovaj vlasnik slastičarnice koja je početkom ožujka u Velikoj Gorici dobila nagradu Ruža Zagrebačke županije, koja se prvi put dodjeljivala u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije, u kategoriji eno-gastro turizma.

– Za nagradu me predložila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović jer je prepoznala našu kvalitetu i što sve radimo za promociju, kako Dugog Sela tako i Zagrebačke županije, pa i Hrvatske. Osim Ivane Alilović, želio bih zahvaliti direktorici Turističke zajednice

Ukusneslastice pretvoriojedominik iusuvenire.nastala jetakodugoselska tortaodorahaimaka prelivenalikeromod kruškovcaskremom odmaslacaijaja

Dugog Sela Karmeli Vukov Colić, koja nas je prepoznala i od početka nam daje podršku i potporu – kaže Dominik. Pita li se Karmelu Vukov Colić, poznato lice s TV ekrana, a sad prvu ženu turizma Dugog Sela, slastičarnica Jagode i čokolada zaslužila je nagradu zbog iznimnog truda tijekom svih godina, ali i kreativnih samoinicijativnih ideja u osmišljavanju i obogaćivanju gastro ponude tog grada.

– Njihova dugoselska torta, sladoled, templarski kolačići te druge slastice dugoselski su gastro suveniri koji su prezentirani u gotovo svim turističkim manifestacijama i na najljepši način predstavljaju Dugo Selo. Iznimno mi je drago što je Dominik osvojio nagradu i nadam se kako će to biti poticaj mnogima drugima da se uključe – kazala je Karmela Vukov Colić. Jedan je od razloga zašto je nagrada otišla u njihove ruke i taj što Dominik uvijek pazi da recepti ne budu dosadni i suhoparni pa ih stalno nadograđuje u skladu s trendovima, a u svaki pokušava unijeti i dio tradicije.

Umirovljenicima dijeli krafne

– Uvijek volim raditi i istraživati i stalno radim neke inovacije. Sve što prodajemo usavršio sam do najsitnijih detalja. Najviše mi inspiracije dolazi kada je malo manje posla. Dok razvijam proizvode, isprobavaju ih svi oko mene, nekad i neke detalje promijenim i usavršim, a ponekad sve pogodim iz prve. Moram priznati da sam se dosta namučio oko kremšnite dok je nisam usavršio. Morao sam pogoditi dužinu kuhanja kreme, gustoću, da bude lepršava i ugodna za jelo.

Sigurno neću stati i imam već neke ideje za budućnost, istraživat ću i dalje – obećao je Dominik koji je od svoje bake pokupio dosta ostavštine.

– Od djetinjstva za svaki fašnik moja baka je radila krafne koje su mi ostale u sjećanju i to je ono što se osjeti u mojim današnjim krafnama – istaknuo je Dominik koji svake godine u sklopu karnevala u Dugom Selu, u čast svojoj baki i djedu, dijeli krafne umirovljenicima.

– Ove godine sam u dva dana podijelio krafne za više od 300 korisnika i pripadajuće osoblje u 17 domova umirovljenika na području grada, nadajući se da će ovaj moj mali znak pažnje usrećiti osobe u domovima Dugog Sela te da će potaknuti puno sretnih reakcija i osmijeha – govori Dominik, koji ima podršku cijele svoje obitelji.

– Moj je posao prerastao sada u obiteljski biznis. Puno mi pomaže supruga Vedrana koja inače radi u Narodnim novinama. Zadužena je za izrade figurica i ukrasa za torte. Tu su i moja djeca, 20-godišnja Magdalena, 17-godišnja Linda te 14-godišnji sin Rene, koji je inače dobar biciklist. Svi oni uskaču kad treba pomoći u slastičarnici oko gostiju. Vjerujte mi, svatko tko dođe ovdje se osjeća kao da je doma i gosti se zato uvijek vraćaju. Sam svakako ne bih uspio postići sve što sam postigao i moram zahvaliti svojoj supruzi i djeci, našim zaposlenicima koji su postali dio obitelji, a najviše svim ljudima koji nam dolaze, koji vole naše kolače i naš prostor, koji se kod nas osjećaju kao doma i bez kojih ne bi bilo svega ovoga – zaključio je Dominik Vršić.

Uvijek se pazi da recepti ne budu dosadni i suhoparni pa ih u slastičarnici stalno nadograđuju u skladu s trendovima, a Dominik u svaki pokušava unijeti i dio tradicije tog kraja. Zato je i nedavno zaslužio nagradu Ruža Zagrebačke županije, kao najbolji u kategoriji eno-gastro turizma

Content

hr-hr

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282441353448300

Vecernji List