Večernji list

U RUJNU TRAVA NAJBOLJE USPIJEVA

Ako želite konačno imati travu zeleniju od susjedove, slijedite naše savjete i dobar rezultat je zagarantiran

Tekst: Martina Strukić Fotografije: Shutterstock

DA BI TRAVNJAK IZGLEDAO LIJEPO, BITNO JE POBRINUTI SE DA NA NJEMU NEMA KOROVA I MAHOVINE TE DA JE TRAVA POKOŠENA

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo, potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave – pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka puno je zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu. No, to nipošto ne znači da se ne biste trebali okušati u toj avanturi – neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu, naime, možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine ( jedino se ne preporučuje zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Štoviše, rujan je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka. Razlog tomu jest što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije – temperature nisu previsoke ni preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego

u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna. Iz istog razloga rujan je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim. Postupak je jednostavan – herbicidima tretirate staru travu te je grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga – grančica, kamenja, kore drveća... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnajte. Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za deset dana.

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se potiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu. I za kraj, ne zaboravimo zalijevanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovito zalijevanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta tjedno, i to najbolje navečer ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije kompliciran posao.

Jako je važna kvalitetna priprema zemlje, neka bude bez kamenja, grančica... MJESTA NA KOJIMA JE TRAVA SLABA ILI IMA OSUŠENE DIJELOVE, POTREBNO JE DOBRO POGRABLJATI

1 Razlog za uzbunu?

Trava može postati smeđa i suha kada je pod stresom zbog suše i vrućine. To je način na koji travnjak štedi energiju i vodu – objašnjava Mann. Trava će prekinuti mirovanje i ponovno početi rasti kad temperature i / ili razine kiše postanu idealnije za nju. Imajte na umu da kada završi mirovanje, vlati trave koje su se posušile neće oživjeti, već će se pojaviti nove.

2 Idealni uvjeti

Za sijanje trave jako je važno odabrati suh dan bez vjetra. Izračuni govore kako na četvorni metar ide oko 50 g sjemena. Pri pripremi tla dobro valja paziti da zemlja još uvijek nije prehladna ili prevlažna. Posijano sjeme treba lagano povaljati, a zatim redovito vlažiti da se ne bi osušilo. Stare travnjake pograbljati i prvi put pokositi.

3 Nije jednostavan posao

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo, potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave – pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka puno je zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

PREGLEDAJTE SVOJ TRAVNJAK, AKO JE TIJEKOM LJETA TRAVA POŽUTJELA I U TRAVNJAKU SU NASTALE RUPE, I ZASIJTE NOVU

ZA LIJEP I KVALITETAN TRAVNJAK NE ZABORAVIMO I ONO NAJVAŽNIJE – PROZRAČIVANJE

4 Priprema je i tu pola posla

Postupak je jednostavan – herbicidima tretirate staru travu te je grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga – grančica, kamenja, kore drveća... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnajte.

5 Brzo očekujte prve rezultate

Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za deset dana.

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282449942846409

Vecernji List