Večernji list

PRIRODA U KOSI ZA ZDRAVLJE I SJAJ

Napisala Dubravka Prpić Znaor Fotografije Shutterstock, Arhiva Dive

Brojni svakodnevni problemi vlasišta snažno su utjecali na širenje specifične niše prirodne kozmetike za kosu. Danas na raspolaganju imamo ne samo šampone i regeneratore te maske na bazi prirodnih sastojaka već to područje nudi i vegansku te kozmetiku poput krutih šampona. Posljednjih godina sve je jača svijest o potrebi očuvanja planeta Zemlje te zapravo svi mi pojedinačno možemo pridonijeti tome ne samo razvrstavanjem otpada

nego i svakodnevnim banalnim ritualima kao što je higijena vlasišta. Važna stavka ovih rituala je i ušteda vode, stoga su se na policama naših omiljenih zdravih dućana pojavili kruti šamponi. Jednostavno ih je koristiti te su vrlo dugotrajni i ekonomični. Među top sastojcima ističe se aloe vera, jer svijet prirodne kozmetike za kosu oslanja se na biljne ekstrakte. No oni nisu od jučer, već su ih koristile i drevne kulture, moglo bi se reći da je to svojevrsni povratak osnovama. Posljednjih godina sve je više naglasak na prirodnosti općenito, a time svi želimo zdravu kosu – takva je ipak najljepša. Pritom frizeri i stilisti kose često naglašavaju da spremno prihvatimo prirodnu teksturu, bez obzira na to je li ona kovrčava, valovita ili potpuno ravna. Naime, pretjeranom obradom kose samo ćemo je “otežati” te uništiti, a štete joj i pretjerana bojenja. U skladu s time, traženi su minimalni pramenovi, tehnike kao što su balayage i slične, koje ipak manje uništavaju kosu. I dok aloe vera kosi daje hidrataciju, tu su razna ulja koja je dodatno njeguju. Za čišćenje je odličan i aktivni ugljen, to je prirodni sastojak koji dubinski čisti i uklanja nečistoće i masnoću s kose i tjemena. Često ga pronalazimo u kombinaciji s mješavinom ulja te voćnim ekstraktima, koji također ciljano djeluju na zdravlje kose. Sve ovo revitalizira tjeme i vlasi, no ne zaboravimo – kratiti vrhove bitno je jer ispucane je nemoguće vratiti u “život”. Na ovoj su sceni odlični i sastojci poput mente, kamilice, lavande i koprive. Kad treba konkretna njega, tu su balzami sa shea maslacem i medom, garancija lijepe kose. Među uljima junak scene je ricinusovo – namijenjeno je tankoj kosi kojoj treba jačanje. Nadalje, tu je kokosovo ulje, ono ima sposobnost prodiranja duboko u vlas te tako smanjuje mogućnost lomljenja. Imamo i maslinovo ulje na raspolaganju, no obratite pažnju da ono bude prirodno, nabavljeno od provjerenog proizvođača. Ovo ulje također kosi daje sjaj, ali i mekoću te je dubinski hrani. Sva ta ulja možete koristiti uz šampone na prirodnoj bazi, ali i uz maske te balzame koje treba držati po desetak minuta. Super je napraviti i pakung – zavirite u kuhinju! Zamotajte kosu u mješavinu ulja, jaja i jogurta, rezultat je odmah vidljiv, a vlasi će biti vidno mekše.

S vremenom kosa će pokazati svoje najljepše lice. Mnogi se odlučuju na prirodne formule ili one s ekstraktima jer tako njegovana kosa dulje vremena ostaje zdrava, naravno pod uvjetom da je previše ne “peglamo”. Sve je to u skladu s prihvaćanjem vlastite ljepote i prirodnosti kose, stoga brendovi predlažu sve – od prirodne boje kane do kompletnog nježnog rituala njege.

Beauty

hr-hr

2023-03-11T08:00:00.0000000Z

2023-03-11T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282522957689082

Vecernji List