Večernji list

Domaći brend keramike za koji morate znati

NJEZINE ŠALICE, TANJURIĆI, VAZE...ODUŠEVILI SU NAS NA PRVI POGLED SVOJOM ESTETIKOM I UNIKATNOŠĆU, ZAVIRITE S NAMA U KREATIVNI SVIJET MAJE KIRIŠIĆ, ZALJUBLJENICE U KERAMIKU

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: NASIA CERAMICS

Zaljubljujete li se na prvu u detalje za dom, na vašem radaru obavezno se treba naći Nasia keramika iza koje stoji dizajnerica Maja Kirišić. Ona izrađuje najposebnije keramičke predmete, a do svega je došlo sasvim slučajno jer za Maju je keramika hobi kojem posvećuje svaki slobodni trenutak.

Puno radite i keramika vam je zapravo hobi. Kako je došlo do toga i kada ste shvatili da imate proizvode koje možete ponuditi tržištu?

Kreativno izražavanje oduvijek je bilo dio mene, pratilo me cijeli moj život. Za mene to je idealan način za odmor i relaksaciju poslije napornog radnog dana. Izrada keramike bila mi je potpuna nepoznanica, sve dok na poklon nisam dobila tečaj izrade keramike za početnike. Tu se zapravo odmah rodila ljubav. Od trenutka kada sam uzela grumen gline u ruke ideje su mi dolazile same.

Što vam je glavna motivacija? Gdje pronalazite inspiraciju?

Najveća motivacija mi je svoju zamisao prenijeti na glinu, što nije baš jednostavno. Ponekad isti predmet izrađujem više puta sve dok nisam zadovoljna. Ima tu dosta učenja i na početku je teško izraditi nešto što ti je u glavi. To me motivira da budem bolja, a u svakom tom neuspjelom pokušaju nešto naučim. Inspiracija i ideje najčešće mi dolaze upravo kada izrađujem neki predmet. Tada uzmem svoju bilježnicu i sve zapisujem. Imam čak zapisane ideje za nekoliko idućih kolekcija.

Koliko ste dosad imali kolekcija?

Za sada je još aktualna moja prva kolekcija, a radim na drugoj koja bi trebala biti objavljena krajem devetog mjeseca.

Vaša keramika vrlo je specifična i bojama i oblikom, sve radite sami?

Sve radim potpuno sama, i to ručno. Svaki predmet koji izradim je unikatan, dakle ne postoje dva jednaka. Također, svi moji keramički predmeti ručno su oslikani engobama (boje za keramiku na bazi vode), a kod glazura koje koristim pazim da su potpuno sigurne za upotrebu i da ne sadrže olovo.

Koje su vam omiljene forme? Vaze, šalice, uporabni predmeti?

Zapravo mi je sve jednako drago i u svemu pronalazim zabavu. Često mi zna dosaditi ako, npr., jedan tjedan izrađujem samo šalice. Onda se malo prebacim na vaze, tanjuriće i tako u krug. Volim promjene.

Kako izgleda proces izrade keramičkih predmeta? Koliko vam treba za izradu jednog predmeta?

Za izradu mi u prosjeku treba dan ili dva. Nakon toga slijedi sušenje do tvrdoće kože. U tom trenutku oslikavam glinu. Sušenje traje desetak dana na sobnoj temperaturi. Dosta je tu sitnica na koje treba pripaziti. Ako se glina prebrzo osuši, često se dogodi da popuca. Zato se sušenje usporava. Kada je glina potpuno suha, peče se u posebnoj pećnici na oko 1000 stupnjeva prvi put, zatim nanosimo glazuru i nakon toga ide na još jedno pečenje od 1000 stupnjeva. Dosta je dugačak proces izrade, dosta je tu posla.

Gdje se vaše kolekcije mogu pronaći?

Za sada koristim samo Instagram stranicu nasia.ceramics. Tamo imam potpunu slobodu izraziti svoju ljubav prema fotografiji, estetici, keramici i detaljima...

Kakvi su planovi za budućnost?

S obzirom na moje ambicije i ideje koje mi dolaze svakodnevno, tko zna! Ali jedno je sigurno – izrađivati i dalje keramiku.

UVODNIK

hr-hr

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282621741538249

Vecernji List