Večernji list

Obiteljski stan iz snova s potpisom Mirjane Mikulec

VLASNICI SU DIZAJNERICI MIRJANI MIKULEC DALI ODRIJEŠENE RUKE, A JEDINI UVJET BIO JE DA STAN PRŠTI BOJAMA

Riječi: MARTINA STRUKIĆ, Slike: SAŠA LISJAK

Uvladavini sive, koja uglavnom dominira u modernim životnim prostorima zbog svoje u univerzalnosti i prilagodljivosti, ovaj će stan biti malo, i vjerujemo dobrodošlo iznenađenje. Za studio Mirjane Mikulec, koja potpisuje uređenje trosobnog stana u novosagrađenom kompleksu u širem centru Zagreba ovo je bio svojevrsni koloristički iskorak, barem kada su dnevne prostorije u pitanju. Zadatak dizajnerice i njezina tima bio je projektirati i urediti interijer od 85 kvadrata do posljednjeg detalja jer su im vlasnici dali odriješene ruke u uređenju. To je bila prilika da se odaberu neke odvažnije boje kao i dizajn. Stoga se dizajnerica sa svojim timom arhitekata poigrala uzorcima i kombinacijama boja koje su pomalo neobičan izbor kada se želi urediti moderan i funkcionalan prostor, što je bio glavni cilj uređenja. Ovdje je, kao što smo najavili na početku, napravljen odmak od uobičajenih sivih i bijelih tonova. Tendencija je to već unatrag nekoliko sezona – da se sive sofe i kutne garniture kao i fronte ormara i kuhinjskih elemenata zamijene tamnoplavim ili zelenima, topložutima ili primjerice narančastim. Svijetlo drvo ustupa mjesto tamnijim nijansama. Već u ulaznom prostoru može se naslutiti ostatak uređenja stana koji je podijeljen u dva dijela, spavaći i dnevni. U prvom se nalaze dvije sobe – spavaća i radno-gostinjska, a u drugome velika dnevna zona otvorenog koncepta u kojoj su blagovaonica, kuhinja i boravak. U stanu su i dvije kupaonice, od kojih je jedna u sklopu spavaće sobe. Sam tlocrt stana diktirao je i raspored elemenata unutar prostorija.

– Pri projektiranju dnevnog dijela stana morali smo uzeti u obzir položaj lođe kao i velikih staklenih stijena pa smo upravo zato kuhinju smjestili u kut na samom ulazu u prostoriju. S jedne strane lođe nalazi se boravak, a s druge blagovaonica. U kutu je kuhinja u obliku slova U, rađena po mjeri, a karakteriziraju je pročišćene linije i igra dekorima. I ostatak ormara u interijeru rađen je po mjeri jer se tako najbolje iskoristio prostor i kreirao namještaj kakav smo htjeli – govori Mirjana Mikulec.

Posebnost ovom dijelu stana daje upečatljiva kombinacija boja i materijala – narančaste, ružičaste te tamnog uzorka drveta, ali i namještaja i detalja koji imaju naglašen volumen, što je netipično za moderne interijere. Jednostavne linije ovdje se isprepleću s onim zaobljenim i velikog volumena, čime je interijer dobio na posebnosti.

– Dnevnim prostorom dominira dizajnerska sofa organskih linija i upečatljivog dizajna. Ništa od komadnog namještaja nema grube, oštre linije za kakvima se najčešće poseže pri uređenju suvremenih prostora. Ipak, upravo te ravne i oštre linije koristili smo pri osmišljavanju namještaja po mjeri i tom kombinacijom sa zaobljenim linijama postigli željeni izgled – otkriva dizajnerica.

Kuhinja se šankom odvaja od dnevnog boravka, a kako se

Sam tlocrt stana diktirao je i raspored elemenata unutar prostorija

prostor ne bi odviše zatrpao namještajem, dizajnerica je odustala od visećih kuhinjskih elemenata. Zato je prostor za odlaganje osiguran u visokim elementima na drugom kraju kuhinje, koji su usput sakrili hladnjak. Iz istog razloga, umjesto zidne obloge – keramike, stakla ili neke druge, koristila se periva boja.

Budući da je baza stana (podovi i zidovi) svijetla i neutralna, boje i dizajn namještaja te dekoracija više dolaze do izražaja, a cjelokupni dojam nije pretrpanost ili napadnost.

U svim prostorijama stana, pa tako i ovoj, korištene su tapete kao zidna dekoracija te pomno odabrani detalji čime se postigla velika doza estetike, ugode i topline. Ostatak stana čine spavaća soba sa zasebnom kupaonicom, radno-gostinjska soba te kupaonica koja ima tuš-kabinu za razliku od prve, koja je opremljena kadom.

– Spavaća soba ima zasebnu kupaonicu što je postao standard u malo većim stanovima. To svakako daje spavaćoj sobi dodatnu dozu privatnosti te savršeno odgovara potrebama suvremenog načina života – ističe dizajnerica. I u ovom dijelu stana se nastavio stil iz dnevnog prostora – kombinacija neutralnih tonova, oštrih i oblih linija i dizajnerskih detalja te prisutnost drvenih površina, ali malo svjetlijih. No, ipak je sve svedeno na manji intenzitet, kako se i očekuje u prostorijama ovakvih namjena.

– Drago mi je da se u spavaće sobe vraća drvo jer u svaki prostor unosi toplinu, a suvremenom izgledu daje notu klasike i jednostavnosti – kaže Mikulec.

DRAGO MI JE DA SE U SPAVAĆE SOBE VRAĆA DRVO JER U SVAKI PROSTOR UNOSI TOPLINU DAJE NOTU KLASIKE, KAŽE MIKULEC

UVODNIK

hr-hr

2023-01-07T08:00:00.0000000Z

2023-01-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282621741810139

Vecernji List