Večernji list

Zavirite u genijalan stan dizajnera Roberta

NAŠ POZNATI DIZAJNER ROBERT SEVER SAM JE POMNO UREDIO STAN U ZAGREBU

Riječi: ANA BANCHI Slike: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Severa

AUTORI: Uređenje interijera potpisuje dizajner Robert Sever

INFO:

Stan od 80-ak kvadrata u Zagrebu

Može li se ljubavna priča ispričati na neuobičajene načine i neuobičajenim izražajem? Otvorivši nam vrata svog stana na zagrebačkoj Peščenici, Robert nam je pokazao da može. Robert Sever u krugovima ljubitelja mode i umjetnosti dobro je poznat, ali osim mode, u njemu bukti velika strast i, kako sam kaže, opsjednutost prema uređenju interijera. Uređenje njegova životnog prostora ekspresija je njegove apsolutne kreativne nesputanosti koja se ogleda u svakom detalju. A svaki detalj ima i priča svoju priču, vrlo osobnu. Potraga za stanom nije dugo trajala. Na sugestiju prijateljice Robert je pogledao stan i bez puno razmišljanja znao da je to ono što traži jer, kako kaže, ova je odluka donesena kao i sve odluke u njegovu životu – instinktivno. I ni u ovom slučaju nije pogriješio. U ovom prostoru od nešto više od osamdeset kvadrata, koji se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice, spavaće sobe, još jednog hodnika koji vodi do “vešeraja” i “walk-in” garderobe, dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i balkona, napravljene su preinake kojima je Robert prostor potpuno prilagodio svojim potrebama. Jedna od kupaonica postala je “walk-in” garderoba te prostor za pranje i sušenje rublja. Zid koji je u izvornom tlocrtu dijelio dvije prostorije srušen je te je prostor dobio dimenziju “open spacea” te time povezao dnevni i blagovaonički prostor u jedno, a kuhinja je šankom proširena izvan prijašnjih granica.

Orijentiran na jug i zapad, s ne iznimno visokim stropovima, jer radi se o zgradi novije gradnje, i iako zidovima obojenim u sivu boju koja je poslužila kao odličan medij zidnim dekoracijama, stan je okupan svjetlom koje mu daje gotovo teatralnu dimenziju.

Robertov izražen afinitet prema engleskom “country” stilu vidljiv je pri uređenju prostora u simbiozi s vrlo personaliziranom eklektikom.

Iako pun detalja, koji i bojom daju akcent, prostorom se protežu pastelni tonovi s laganom dominacijom sive, osim spavaćeg prostora koji prožima pastelnoružičasta. Fascinantno je u ovom prostoru što, iako je gotovo svaki kutak ispunjen predmetima i detaljima, slikama, umjetničkim radovima, biljkama, posebnim uspomenama, on odiše mirom, savršenim estetskim skladom i jednostavnošću.

Robertu je i bio cilj stvoriti vrlo osoban prostor, ali i prostor u kojem će se svatko tko u njega uđe osjećati ugodno, čak i toliko ugodno da će se možda opustiti i odrijemati na sofi, kako sam vlasnik kaže kroz smijeh.

Već pri samom ulasku jasno je da se ne radi samo o prostoru u kojem se živi, nego o prostoru s kojim se živi i s kojim vlasnik “komunicira” mijenjajući mu ruho kao što će žena mijenjati haljine ovisno o prilici, emociji i godišnjem dobu.

Zidne dekoracije (ali i dekoracije općenito) dominantan su element. Njih ima posvuda i ti tzv. “gallery wallovi” vlasniku su vrlo intiman “moment”. Smisleno i tematski su posloženi, pomno skupljani te svaka slika, crtež ili tanjur imaju sentimentalnu vrijednost i značenje, a Robert ih prema raspoloženju mijenja te simpatično naglašava da je trenutačni postav ljetni: na jesen će njegovi zidovi već pričati neku drugu priču.

Ovaj je prostor ogledalo osebujne i nepresušne kreativne energije i mašte bez zadrške

UVODNIK

hr-hr

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282630331472841

Vecernji List