Večernji list

ISTARSKO KRALJEVSTVO ZELENILA

OVA KUĆA DOKAZ JE DA JE I U MODERNOJ ARHITEKTURI MOGUĆ SUŽIVOT S PRIRODOM

Riječi: LIVING.HR Slike: RAJAN MILOŠEVIĆ

Villa Royal Green nalazi se u Zartinju, malom istarskom selu četiri kilometra udaljenom od Labina i sedam od Rapca, poznatog turističkog središta sjeverozapadne Istre. U mirnom okruženju, u suživotu s prirodom i mirisima plodne istarske zemlje, kuća je vrlo luksuzno opremljena. Podjednako plijeni pozornost i svojim interijerom i eksterijerom. Projekt kuće potpisuje arhitekt Darijan Čekada, a njegov projektni zadatak bio je osmisliti ugodan interijer moderne vile s tradicionalnim elementima kojima se kuća ukorjenjuje u svoj okoliš.

– Uz moderan “open space” prostor, od tradicijskih elementa korišten je lokalni kamen od kojeg, inače, Istrani grade svoje suhozide. U interijeru su i drveni podovi, a poseban štih cijelom donjem dijelu daju stube od lagane čelične konstrukcije, koje služe kao veza među etažama, ali imaju i svoju estetsku funkciju – ističe Darijan Čekada naglašavajući da mu je posebno drago što te stube ne dijele prostor po funkcijama, već ih spajaju u jedinstven prostor. Arhitektu Čekadi posebno se sviđa odnos zanimljiva interijera s vanjskim bazenom. Osim bazena, za opuštanje tu su i sauna i jacuzzi, a za druženje na zraku i uređeno dječje igralište. Velike staklene stijene osiguravaju igru interijera i eksterijera, a zanimljiva je u svako doba dana.

Kroz te velike staklene plohe u interijer dolazi i dnevno svjetlo. Boje u prostoru uglavnom su neutralne. Odabrane su različite nijanse bež, bijelih, sivih i smeđih tonova, a po

sebnu atmosferu stvaraju pomno birani detalji, od ukrasa do kućnog tekstila, komadnog namještaja i zelenila.

Oni su zaduženi i da interijeru daju poneki koloristički naglasak. Dio namještaja rađen je po mjeri, a dio je pronađen među uvijek inspirativnim talijanskim brendovima. Pod natkrivenom terasom uređena je ljetna kuhinja.

Tim prostorom dominira veliki stol za blagovanje iznad kojeg su postavljene velike lampe koje asociraju na popularan industrijski dizajn, a u večernjim satima nad stolom osiguravaju dobru rasvjetu. Inače, vlasnici su, priznaju sami, dosta novca uložili i u vanjsku i unutarnju rasvjetu

i tako osigurali izvrsnu scenografiju u svakom kutku interijera i eksterijera.

– Naša je vizija bila da nam to bude kuća za odmor, ali i kuća za stalni boravak. Stoga smo slijedili svoju osobnu estetiku, a najveća je pozornost usmjerena na praktičnost – ističe vlasnik kuće. Otkriva i da je njemu najdraža wellness zona, da uživa u jutarnjem suncu u spavaćim sobama te da obožava i dnevni boravak, a supruzi je najmilija – kuhinja.

OSIM BAZENA, ZA OPUŠTANJE SU TU SAUNA I JACUZZI, A ZA DRUŽENJE NA ZRAKU I UREĐENO DJEČJE IGRALIŠTE

SVIJET INTERIJERA

hr-hr

2023-01-07T08:00:00.0000000Z

2023-01-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282797835469275

Vecernji List