Večernji list

Nika Zupanc u Zagrebu predstavila izložbu “Stolci”

DO 15. TRAVNJA U ZAGREBU JE OTVORENA IZLOŽBA POZNATE SLOVENSKE DIZAJNERICE JEDNOSTAVNOG NAZIVA “STOLCI”

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Održivost je top-tema. I treba biti! Ne mislim isključivo na recikliranje materijala, već je cilj stvoriti stvari koje će trajati, koje nisu potrošna roba

Za međunarodno poznatu i priznatu slovensku dizajnericu Niku Zupanc na početku je bilo svjetlo. Točnije rečeno lampa. Preciznije – svjetiljka Lolita. Nju je 2009. dizajnirala za prestižnu tvrtku Moooi, a ona ju je lansirala među dizajnerske zvijezde. A Nika je tu priliku itekako iskoristila, pa je svojim dizajnom nastavila oduševljavati. Ne čudi stoga što je dizajnerica, koja je diplomirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, 2008. osnovala vlastiti studio, a u svom portfelju može se pohvaliti suradnjom s renomiranim brendovima iz različitih područja dizajna. Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé samo su neki od slavnih brendova s kojima je surađivala. Iako Nika Zupanc ima zaista širok dizajnerski opus koji obuhvaća gotovo sve vrste predmeta za dom i ugodno bivanje u njemu, od namještaja, radnih stolova i sofa do lustera, čak i kolijevki za najmlađe i dasaka za surfanje za najodvažnije, nekako je prepoznatljivost ipak stekla stolcima. A stolci su okosnica izložbe kojom se predstavlja u Zagrebu zahvaljujući organizatorici Tomislavi Blatnik. Može se pogledati u prostoru City Plaze u Zagrebu (zgrada B2, Slavonska avenija 6) do 15. travnja. Izložba je u Zagreb stigla iz Ljubljane, gdje je bila postavljena u Muzeju za arhitekturu i dizajn, a kurator izložbe je Mika Cimolini. Dizajnerica je bila na otvorenju, oduševljena prilikom da se u Zagrebu predstavi svojim radom, čak i u jeku pandemije

:: Koronavirus, odnosno pandemija, kao da su stavili život na čekanje. Koliko je to utjecalo na vas? Na posao? Slobodno mogu reći da je korona sve zaustavila. Iako posla ima i radim puno, nije to to. Za početak, nedostaje mi kontakt s ljudima uživo, licem u lice. Online sastanci nisu dostojna zamjena za pravu komunikaciju, posebno u dizajnerskom svijetu u kojem se sve vrti oko kreativnosti, kojoj su potrebni vanjski podražaji.

:: Zbog pandemije lani je otkazan milanski sajam Salone del Mobile, ove godine pomaknut je na rujan, ali i dalje pod velikim upitnikom. Riječ je sajmu na kojem se pojavljuju svi koji nešto znače u svijetu dizajna, o mjestu na kojem se stvaraju i trendovi i dizajnerske zvijezde. Koliko je vama važan taj sajam?

Posljednjih 15-ak godina sve se vrti oko Milana. Tamo sam prvi put dobila i veliku priliku i tamo svake godine predstavljam svoj dizajn, dogovaram suradnje, družim se s kolegama i prijateljima i imam priliku vidjeti kao diše dizajnerska scena u svijetu. Tako da se pripremamo za najavljeni sajam s brojnim novitetima koje još ne smijem otkrivati. Neka zasad ostane samo na najavi da se puno toga “kuha”. I da ga jedva čekam.

:: U vašem dizajnerskom opusu zaista ima svega, nijedan segment doma nije zanemaren, ali stolci su nekako, uz rasvjetu, vaš zaštitni znak. Jesu li vam oni najdraži za dizajniranje?

Zaista nema pravila. Dizajniram sve što mislim da bi moglo unaprijediti svakodnevni život. Ali nekako se poklopilo da su lampe i stolci ono po čemu sam postala prepoznatljiva. Ova izložba presjek je mojih radova od kojih neki sad već imaju popriličan staž, a neki su posve novi, poput primjerice ovih koje sam ljetos dizajnirala za Natuzzi.

:: Pretpostavljam da nemate najdraži rad? Ili?

Teško bi mi bilo izdvojiti svoje najdraže djelo. Svako iza sebe ima posebnu priču i svako mi je, u trenutku nastajanja, najdraže. Kada ih gledam ovako na okupu, osjećam silan ponos.

:: Kako biste sami opisali svoj dizajnerski rukopis? Trudim se svakim svojim projektom izazivati racionalno i trijezno tako što dajem glas intuitivnom, eklektičnom i intimnom. Ne volim uniformiranost.

:: Osim produkt dizajnom bavite se i uređenjem interijera. Stanovi, poslovni prostori, restorani, samo su dio vašeg opusa. Koliko je to drukčije, je li zahtjevno? Drukčije je, naravno, jer pri uređenju nekog prostora u obzir treba uzeti puno čimbenika: namjenu, želje vlasnika, zakonitosti prostora... Ali baš zato što je drukčije, veseli me. Omogućava mi eksperimentiranje i stavljanje stvari u posve drugu perspektivu.

:: U posljednje je vrijeme održivost glavna tema u svim sferama dizajna. Koliko je to vama važno? Mislite li da svatko od nas može dati svoj obol?

Održivost je top-tema. I treba biti! Ne mislim isključivo na recikliranje materijala, već je cilj stvoriti stvari koje će trajati, koje nisu potrošna roba. Uvijek dajem prednost kvaliteti, točnije materijalima koji će izdržati test vremena i predmetima koji će, samim time što će dizajnom biti bezvremenski, a kvalitetom dugotrajni ujedno biti i održivi.

UVODNIK

hr-hr

2021-04-03T07:00:00.0000000Z

2021-04-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281560883594448

Vecernji List