Večernji list

Kuća Harmonika, pasivna kuća skrivena u netaknutoj prirodi

DRVENE GREDE I STAKLENI KROV GLAVNI SU ADUTI OVE NISKOENERGETSKE LJEPOTICE S POGLEDOM NA RIJEKU KRKU

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: MIRAN KAMBIČ

Kuća Harmonika najbolji je primjer promišljenog razmišljanja o modernom i tehnološki preciznom životu usred bogatstva netaknute prirode. Dizajnirana je kao dvije simetrične kuće povezane staklenim srednjim dijelom koji djeluje kao dnevni boravak i kuhinja u jednom, a povezan je s privatnim, spavaćim dijelovima kuće. – Dnevna soba je otvorena, ostakljena, prozirna, dok su privatni dijelovi kuće zatvoreni, zamračeni – kaže arhitektica Mika Cimolini koja potpisuje ovaj projekt u čiju se realizaciju krenulo 2018. godine.

Kako je kuća smještena na sjajnoj poziciji, u neposrednoj blizini rijeke Krke, logično je da se pri projektiranju i gradnji kuće itekako pazilo da se iskoristi taj prirodni potencijal. – Tražili smo način da zabilježimo najljepši pogled na dolinu rijeke Krke. Prizori su prilično spektakularni, jer se kuća nalazi na vrhu brda Gorjanci. Vinogradi imaju otvoren pogled na grad Kostanjevicu, smješten u dolini rijeke Krke – objašnjava nam arhitektica i dodaje: – Samo su dnevna zona i spavaće sobe smještene u razini vrta, dok su garaža, podrum i dodatni prostori smješteni ispod razine vrta. Zbog toga se kuća bolje uklapa u malu strukturu seoskog naselja – pojasnila je arhitektica. Kuća se temelji na betonskom podrumu, ukopanom u zemlju s dvije strane. Drvene grede čine glavnu noseću konstrukciju koja se nalazi na vrhu betonske podloge. Vanjski zidovi dobro su izolirani i “zamotani” u vanjsku kontinuiranu površinu od tamnosivih pločica koja čini jedinstvenu fasadu. Sve staklene površine zasjenjene su kako bi se spriječilo pregrijavanje. Kuća ima malu potrošnju energije unatoč velikoj korisnoj površini i atraktivnom staklenom krovu.

DNEVNA ZONA UKLJUČUJE RASKOŠAN DNEVNI BORAVAK I KUHINJU U JEDNOM I NA NJIH OTPADA NAJVEĆA KVADRATURA

SVE STAKLENE POVRŠINE ZASJENJENE SU KAKO BI SE SPRIJEČILO PREGRIJAVANJE. TAJ POTEZ NI NA KOJI NAČIN NE UGROŽAVA UŽIVANJE U STAKLENOM KROVU

UVODNIK

hr-hr

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282192243915210

Vecernji List