Večernji list

STAN OD SAMO 17 KVADRATA

Zagrebačko potkrovlje prošlo je opsežnu adaptaciju

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: VELUX

CIJELI OVAJ PROSTOR DO DETALJA JE OSMISLILA ARHITEKTICA MARIELA ŽINIĆ KOJA JE ZAISTA NAPRAVILA – ČUDO

Što mislite kako izgleda stan u potkrovlju od samo 17 kvadrata? Danas vas vodimo u jedno takvo potkrovlje u centru Zagreba koje je sjajan primjer multifunkcionalnog prostora. Na prvi pogled potkrovlje izgleda uredno i prazno, a u čas se transformira u prostor u kojem može spavati troje ljudi, i to bez da vidite krevet. Uz to, u prostoru je mnoštvo ormara za čak 20 pari cipela i mnogo knjiga, odjeće, kofera i gomilu fotografske opreme. Sve je to smislila arhitektica Mariela Žinić koja je od ovog prostora uistinu napravila čudo. Ispod kreveta su ladice, iznad stropa u kosom dijelu krova je spremište za kofere, reflektore, fotoopremu… Fotelje su također modularne i u jednom potezu pretvaraju se u dodatni ležaj. Pitate se gdje je tu kuhinja? I opet novo iznenađenje. Izađete iz prostorije na zajednički hodnik i vidjet ćete da je preko puta sobe, također u potkrovlju, kuhinja i pored nje kupaonica.

– To su te “draži” života u malim tavanskim prostorima u centru Zagreba, a uređenje kuhinje u potkrovlju bilo je pravi izazov s obzirom na malu kvadraturu i niz uređaja koji su trebali stati u prostor – kaže nam vlasnik, poznati zagrebački fotograf koji je napravio jednu od

detaljnijih i sveobuhvatnijih obnova koja je za početak značila izolaciju potkrovlja, ugradnju krovnih prozora te niz drugih građevinskih i stolarskih radova. Vlasnik je inače veliki ljubitelj prirode i ekologije i zato je obnova bila u skladu s održivošću i suvremenim ekološkim materijalima. Umjesto mineralne vune, izolacija potkrovlja izvedena je s materijalom koji se zove trendisol. To su pahuljice celuloze i riječ je o ekološkom materijalu. Pri ugradnji krovnih prozora također se vodilo računa o ekologiji i energetici, a odabrani su drveni Velux prozori s dvoslojnim staklom i ugrađenim sjenilima te vanjskim roletama. Voda je bez kamenca zahvaljujući ugrađenom omekšivaču vode, zrak filtriran i čist, a grijanje thermaray. Naime, riječ je o posebnom obliku grijanja na struju koje daje osjećaj ugode jer medij nije zrak, nego površina. Zahvaljujući dobroj izolaciji potkrovlja i ugradnji kvalitetnih krovnih prozora te sustavu grijanja, režije su iznimno male, a unutarnja klima prostora ugodna i ljeti i zimi.

Pri ovoj sveobuhvatnoj adaptaciji koristili su se suvremeni ekološki materijali

MAKEOVER

hr-hr

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282325387901386

Vecernji List