Večernji list

ZAVRŠNI DETALJI U APARTMANU

OTKRIVAMO KAKO ODABRATI IDEALNU RASVJETU ZA SVAKU PROSTORIJU, KOJA JE POSTELJINA NAJPAMETNIJI IZBOR...

Stigli smo i do posljednjeg dijela serijala male škole o uređenju apartmana uz Emmezetu. Kako šećer uvijek dolazi na kraju, mi smo za kraj ostavili nekoliko savjeta kako opremiti prostor dobrom rasvjetom, posteljinom i posuđem. Odabir rasvjete je kompleksna stvar. Ako je luster prevelik, preglomazan ili pak premali, nemojte ga kupovati. Veliki masivni lusteri neće pristajati u apartmanima s niskim stropom i u malim uskim sobama. Stoga prije odluke o kupnji provjerite točne dimenzije svih dijelova rasvjete, uključujući i duljine ovjesa i kabela. No vrlo čest problem nije samo visina ovjesa lustera, nego i njegov oblik i svjetlost koju projicira. Vrlo je važno odrediti i adekvatnu poziciju lustera. Jedan veliki konkretan luster najbolje će izgledati iznad okruglog blagovaoničkog stola, dok će pravokutnim stolovima bolje pristajati više manjih lustera ili lusteri s više “glava” koji će raspršiti svjetlost po većoj površini. Za područje iznad šanka, stola ili radne plohe u kuhinji najugodniji su lusteri koji usmjeravaju snop svjetlosti prema dolje. U dnevnom boravku bolje će izgledati rasvjeta koja djeluje intimnije i omogućava različite scenarije korištenja. Čitanje, slušanje glazbe, gledanje televizije, druženje... sve će biti puno ugodnije ako atmosferu stvorite indirektnom rasvjetom, a ne jednim svjetlom koje se raspršuje sa stropa. U posljednje vrijeme vrlo je popularno da u kupaonici uz ogledalo bude barem jedna visilica. U tom slučaju nemojte birati downlightere, nego svjetla koja ravnomjerno raspršuju svjetlo.

Jeste li primijetili da većina hotela uvijek ima bijelu posteljinu? Bijela pamučna posteljina najlakše se održava. Lako se pere na visokim temperaturama, može se iskuhati, izbijeliti, vrlo lako ispeglati. I možda najvažniji argument – ona u našoj podsvijesti asocira na nešto čisto. Upravo to su razlozi zašto gosti najviše vole spavati u sobama u kojima je posteljina bijela. No nije svaki pamuk iste kvalitete. Kod posteljine je vrlo važna gustoća pamuka, broj niti po kvadratnom centimetru i vrsta tkanja. Najčešći odabiri u luksuznijim apartmanima i kućama za odmor jesu bijela satenska i perkal posteljina. Saten i perkal su zapravo samo različiti načini tkanja, a zbog varijacija u položaju glavnih vertikalnih i potkalnih horizontalnih niti tkanina dobiva različita mehanička i tehnološka svojstva te potpuno drugačiji izgled. Prirodni saten je ekološki materijal, nije elektrificiran, propušta zrak i savršeno čuva toplinu. Perkal vrlo atraktivno izgleda i jako se lijepo pere i održava. Vrlo je pogodan za alergičare, ali postoji ali – gužva se. Posteljina od perkala puno će se teže glačati. Kakvu posteljinu odabrati ako želimo atraktivan izgled i jednostavno

Pri odabiru posuđa na prvom mjestu neka vam bude praktičnost, ipak je riječ o potrošnoj robi

ZAVRŠNI DETALJI ZAPRAVO SU KLJUČNI ZA UKUPAN DOJAM KOJI PROSTOR OSTAVLJA NA GOSTE

održavanje? Ako želite uredan krevet, onda je sigurnije kupiti klasične ravne plahte, a ako je brzina i praktičnost prioritet, onda preporučujemo plahte s gumicom. Za velike bračne krevete dimenzije 180×200 cm prava veličina popluna i navlaka je 260×200 cm ili 220x240 cm. Za krevet dimenzije 160x160 cm uobičajen je poplun veličine 200x200 cm ili produljeni 200x220 cm. A kako postići dojam luksuza? Jastucima. Najlakši način stvaranja dojma hotela od 5 zvjezdica je da svaki gost ima po dva ili čak tri jastuka. Jedan tvrđi, drugi mekši, treći dekorativni. To onda zaista izgleda luksuzno. Postoji još jedna dilema: prirodni ili umjetni materijali? Zbog praktičnosti i bolje mogućnosti pranja i održavanja prednost dajemo miješanim materijalima. Popluni, jastuci, zaštitna štep-deka, kompletna posteljina… sve se mora moći prati na 95 stupnjeva. Također, na tržištu postoje topli i hladni popluni i jastuci te oni univerzalni za sve sezone. Prije konačnog odabira

razmislite u kojem ćete ih periodu najčešće koristiti te prema tome odaberite vrstu.

Za apartman je svakako preporučljivo odabrati posuđe koje je izdržljivo, može se prati u perilici i nije preskupo. Naime, praktičnost i mogućnost brzog i kvalitetnog čišćenja kod apartmana je često najvažnija stvar, a gosti prilično često i razbiju poneki komad posuđa pa se ne isplati trošiti na njega previše novca. Najbolje je odabrati setove s 3 ili 4 lonca različitog kapaciteta koji pokrivaju većinu jela koje gosti kuhaju. Lonac u kojem se može skuhati tjestenina, lonac za umak, juhu, manji lončić za mlijeko za doručak. Osim lonaca, ne zaboravite na tavu. Najbolje je odabrati univerzalni model u kojem se mogu pripremiti jaja, ali i meso i riba. Dimenzije lonaca i tave prilagodite broju osoba koje imate u apartmanu. Za kuće za odmor uvijek treba nabaviti više lonaca i tava jer gosti često kuhaju i uglavnom se hrane u kućama, a ne po restoranima.

Ako imate indukcijsku ploču, onda svakako provjerite jesu li ti lonci predviđeni za kuhanje na indukciji. Kakve tanjure odabrati? Jednostavne, izdržljive, po mogućnosti one koji se mogu prati u perilici posuđa i mogu u mikrovalnu. Nemojte se previše zamarati dizajnom tanjura jer su oni, kao i čaše, u apartmanima vrlo potrošna roba. I na kraju čaše... Ovdje si dajte prostora i omogućite gostima uživanje i male znakove luksuza. Opremite apartman čašama za različite namjene: svakodnevne za vodu, čaše za vino, šampanjac, džin-tonik; šalicama za kavu, zdjelicama za sladoled. Gosti su došli na odmor. Bit će žedni, htjet će nazdraviti, piti različita pića. Zato nemojte štedjeti na čašama. Nadamo se da smo vam našim savjetima u tri nastavka serijala o opremanju apartmana pomogli u vašim sadašnjim ili budućim planovima izgradnje ili opremanja vlastitih apartmana. Sad vam preostaje još samo posjetiti najbližu Emmezetu i stvoriti svoj apartman iz snova.

SVIJET INTERIJERA

hr-hr

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282359747639754

Vecernji List