Večernji list

PETUNIJE

Čarobne cvjetnice koje će cvjetati sve do prvog mraza ako im osigurate uvjete

Riječi: LIVING.HR Slike: SHUTTERSTOCK

Petunija je jedna od najčešće zastupljenih jednogodišnjih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama. Stabljike su joj zeljaste, razgranate, na njima se nalaze naizmjenični ovalni listovi zelene boje. Često je njihov miris okarakteriziran kao neugodan. Unatoč tome atraktivnosti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji osim jedne boje mogu biti i u više boja. Osim toga, njezinoj popularnosti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje, od kraja proljeća pa sve do kasne jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm. Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvatnju možemo produljiti do prvih mrazova redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova. Za sunce je posebno privlačan mješovit nasad – bujni bršljani, begonija zmajeva krila, tunbergije, viseći abutilon, petunije, čupavi prosenjak... Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno)

OVU OMILJENU CVJETNU VRSTU NIJE TEŠKO UZGOJITI, ALI TREBA POŠTOVATI NEKOLIKO KLJUČNIH SMJERNICA

cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika latica i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda, i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada. Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju i po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu – neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu.

Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili tzv. Million Bells, no to je posve druga vrsta. Petunije nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego u širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama. Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako ih stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za njih je zapad ili istok, a sjever treba izbjegavati. Redovito uklanjajte uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi. Bitno je redovito i obilno zalijevanje, i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati. I na kraju, prihranjujte ih gnojivom na bazi fosfora i kalcija, i to jednom u dva tjedna, te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine, tj. da budu dobro drenirane. Petunije često,

1 Petunije jako vole društvo tamjana, zasadite ih zajedno

Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. I njih i tamjan posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je to najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika latica i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda, i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada.

ZELENA ZONA

hr-hr

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282630330579402

Vecernji List