Večernji list

4 Pohani kruh s tri vrste mlijeka i jagodama

Apartman raspolaže s četiri jedinice, a svaka ima drukčiji namještaj i pomno biranu rasvjetu po kojima se razlikuju

Sastojci:

• 1 brioš, 100 ml mlijeka u prahu, 150 ml mlijeka, 100 ml kiselog vrhnja, 1 komadić narančine kore, 1 trakica limunove korice, naribana korica 1 limete, štapić cimeta, 1 mahuna vanilije, 1 žumanjak, 50 g šećera + 300 g šećera za posipanje, 1 žlica kokosova šećera, 12 jagoda, 1 žlica sherry octa, 3 žlice nasjeckanih pistacija

Priprema:

Za pohani kruh: Zagrijte tri vrste mlijeka, bez zakuhavanja, zajedno s 50 g šećera, cimetom, vanilijom te narančinom i limunovom koricom (ili koricom limete). Kada se mlijeko zagrije, šećer će se rastopiti. Zatim sklonite s vatre i ostavite da odstoji dok ne postane mlako. Dodajte žumanjak, pomiješajte ga s mlijekom i ostavite da se hladi poklopljeno poklopcem. Zatim stavite u hladnjak. Narežite brioš na pravokutnike dužine 8 cm i širine 3 cm te uklonite koricu ili ga narežite na tradicionalan način, odnosno na kriške bez uklanjanja korice. Rasporedite narezani brioš na pladanj i ostavite na zraku nekoliko sati. Tako će postati manje vlažan pa pri natapanju mlijekom neće izgubiti oblik. Brioš zalijte mješavinom tri vrste mlijeka i naribane korice limete te ostavite u hladnjaku cijelu noć da upije tekućinu. Prije pečenja izvadite ga iz hladnjaka i stavite na kuhinjski papir. Za jagode: Narežite jagode na polovice ili četvrtine i stavite ih u zdjelu. Pospite ih šećerom, oprezno promiješajte kako se ne bi slomile i dodajte ocat. Ostavite da se mariniraju nekoliko sati u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 200 ºc – 220 ºc. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje, ocijedite brioš i pospite ga šećerom s obje strane, gornje i donje. Pecite s gornje strane dok se šećer ne karamelizira, a zatim okrenite na drugu stranu. Pohani kruh poslužite s jagodama koje ste prethodno marinirali, nasjeckanim pistacijama i, po želji, kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.

Dugi proljetni dani idealni su za druženja na otvorenom, no zelene oaze koje nude zanimljiv sadržaj u gradu su prava rijetkost. Upravo takva, dosad neotkrivena oaza, krije se u Rougemarin Parku, koji će posjetiteljima ove sezone ponuditi novi koncept zabave i druženja – eatertainment. Ako ste u stalnoj potrazi za novim mjestima u gradu koji imaju dovoljno veliku terasu za opušteno druženje i koji nude poseban doživljaj kroz zabavu i neposredan pristup vrhunskim gastromajstorima, prestanite tražiti, vaše mjesto je Rougemarin Park. Već prvog dana u prekrasnoj atmosferi zelenog parka i live cooking showu poznatih chefova Marina Medaka, Mate Jankovića i Maria Mihelja uživali su brojni gosti. Smješten u zelenoj šumici ispred poznatog restorana Rougemarin, ovo će mjesto za druženje na otvorenom na više od 2500 kvadrata ponuditi potpuno novi koncept zabave.

Tik do Straduna, žile kucavice grada, nalazi se Palacio Celeste, novouređeni luksuzni apartman smješten u jednoj od palača, koji osvaja na prvi pogled. Raspolaže s ukupno 4 jedinice, dvije deluxe dvokrevetne sobe i dva Junior suitea, a funkcionira po principu bed & breakfast, koji se služi u Cele Gourmet & Lounge Baru. Dizajn interijera apartmana Palacio Celeste nosi potpis poznatog hrvatskog arhitekta Duje Kaliterne, zaslužnog za obnovu i uređenje brojnih luksuznih hotela diljem Jadrana. “Smješten u nekadašnjem derutnom dvoetažnom stambenom prostoru, Palacio Celeste predstavljao je pravi izazov za projektiranje. Originalni raspored prostora s centralnom saločom je sačuvan, kao i brojni povijesni detalji i komadi namještaja koji su ostali do današnjih dana, ali sada brižno restaurirani. Jednako tako otvoreni su plafoni i stara konstrukcija je postala vidljiva”, istaknuo je Kaliterna. Kod interijera se pazilo da sve bude u umirujućim nijansama boje pijeska i slonovače, ništa ne dominira, tek tu i tamo nekakav detalj sa starinskom pozlatom ili modri zastori. Kupaonica je pravo malo zasebno remek-djelo, sa sanitarijama Carlo Frattini i trendovskim terazzo uzorkom, koji se koristio kao baza za postolja i zid iza umivaonika. Namještaj i rasvjeta su pomno birani za svaki prostor zasebno, stoga je svaki apartman jedinstven na svoj način.

GASTROLOGIJA

hr-hr

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

2021-06-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282883733649866

Vecernji List