Večernji list

VELIKA OBNOVA STARE VILE

NAKON 80 GODINA VILA U ART DECO STILU PROŠLA JE KROZ OPSEŽNU ADAPTACIJU

Slike: ZARA HOME

Villa Magnan, čudesno imanje u Art Deco stilu, krije se u bujnom zelenilu iznad oceana u Biarritzu, a 80 godina je bilo zanemareno. Vlasnici su na jednom proputovanju vidjeli zapušteno imanje i otad im je bila želja kupiti ovu zanemarenu ljepoticu.

– Prvi posjet ostavio je snažan dojam. Zaljubili smo se u nju na prvi pogled. Nismo znali što ćemo tamo stvoriti, ali odmah smo znali da ćemo tamo živjeti – rekla je vlasnica Anne Israel koja je u svoju novoobnovljenu vilu pustila ekipu iz Zara Homea kako bi u ovoj kući bogate povijesti predstavili novu kolekciju.

– Zbog ove kuće smo napustili Pariz i naš tamošnji život. Nakon dvije godine obnove, vilu dijelimo s ljudima koje primamo u našu takozvanu „gostinjsku sobu” i zajedno s njima svjedočimo ponovnom buđenju ove princeze – ponosno zaključuje vlasnica. U kući, koju okružuje raskošno imanje koje uključuje travnjak, ružičnjak i začinski vrt u kojem vlasnici provode ljetne večeri, gdje god je bilo moguće zadržani su izvorni elementi, a to se najbolje vidi na stubištu i u kuhinji koja je uređena u skladu sa stilskim razdobljem iz kojeg kuća datira. Zarini komadi sitnog namještaja i detalji za uređenje doma u neutralnim bojama i od prirodnih mate

rijala odlično su se uklopili u prostor. Posebnu pažnju plijeni dnevni boravak u kojem dominira ružičasta boja. Izvorne pločice, koje najbolje svjedoče o dugoj povijesti ovog raskošnog zdanja zadržane su gdje god je bilo moguće. Jedina prostorija u kojoj su posve zamjenjuje jest kupaonica kojoj je bila potrebna najopsežnija adaptacija. Vlasnica je, želeći odati počast arhitekturi tog razdoblja, ostavila i dijelove izvornih zidova, puštajući patinu kojom su “obučeni” da priča romantičnu priču koja se vezuje uz ovu vilu. Budući da su se vlasnici preselili u ovu kuću, odlučili su njezinu ljepotu podijeliti i s drugima pa tako dio kuće tijekom ljetnih mjeseci iznajmljuju ljubiteljima povijesnih zdanja koji imaju mogućnost uživati u netaknutoj prirodi koja okružuje kuću. Jednostavni komadi namještaja dodatno ističu velebnost vile, a neutralni tonovi, osim što su najveći trend sezone, komplimentiraju svakoj prostoriji ove genijalne kuće. Iako je adaptacija bila opsežna i zahtjevna, posebno zbog želje da se zadrže izvorni elementi u što je više mogućem obujmu, rezultat je jednostavno – očaravajući!

Kuća je prošla opsežnu adaptaciju koja je bila prilično zahtjevna i dugotrajna

U GOSTIMA

hr-hr

2021-07-03T07:00:00.0000000Z

2021-07-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282033330180257

Vecernji List