Večernji list

7 savjeta za održavanje posteljine ljeti

Riječi: LIVNG.HR Slike: SHUTTERSTOCK

Mislite i na izbor boja

Bez obzira na stil uređenja spavaće sobe, za posteljinu odaberite mirnu kombinaciju boja.

Niste sigurni odakle početi? Općenito se zelena boja, koja je najviše povezana s prirodom, smatra jednom od onih koje najviše smiruju. Zelena nam može pomoći u povezivanju s prirodom, stvarajući osjećaj opuštenosti i smirenosti – idealno za spavanje. Ako želite dobar san, izbjegavajte crvenu boju jer ona podiže puls i razbuđuje.

Jeste li ikad obratili pažnju na debljinu tkanja

Na ovo sigurno dosad niste pazili, ali za posteljinu birajte tkanine s većim brojem niti. Što je veći broj niti, tkanina je finija i glatka. Razmislite o tkanini i tkanju – od obične pamučne do satenske.

Za spavanje bez znojenja ključan je izbor posteljine. Mnogi, nažalost, pri odabiru posteljine puno više pažnje posvećuju estetskom dojmu i cijeni, dok im je sastav materijala manje bitna stavka. Takav pristup je, možda grubo zvuči, ali – pogrešan. Prirodni materijali trebali bi biti imperativ pri odabiru posteljine, ipak u krevetu provedemo trećinu života pa je itekako bitno na čemu spavamo. To je još bitnije ljeti, kad je vruće i kada se pojačano znojimo. Materijali koji upijaju znoj, recimo pamuk, puno su bolji izbor od sintetskih vlakana koja još dodatno potiču zagrijavanje tijela. Dobar ljetni izbor, uz lagani pamuk, jest i saten, odnosno prirodna svila, ali riječ je o jako skupom materijalu pa si takav luksuz rijetki mogu priuštiti. Cijenom povoljnije, a ljeti učinkovite posteljine su u kombinaciji pamuka i lana. Jest da ih je malo zahtjevnije glačati, ali bar ne morate strahovati od noćnog znojenja.

Odabir jastuka jako je bitna stavka

Borite se da vam bude ugodno noću? Problem bi mogao biti vaš jastuk. Pri odabiru jastuka u obzir uzmite visinu, težinu, stranu na kojoj spavate i kakav jastuk volite – tvrđi, mekši, deblji, tanji...

Ako nemate omiljeni tip jastuka, najbolje je odabrati puniji, s kvalitetnim punjenjem koje će se prilagoditi vašem načinu spavanja.

Prirodni materijali neka budu imperativ

Materijali koji upijaju znoj, recimo pamuk, puno su bolji izbor od sintetskih vlakana koja još dodatno potiču zagrijavanje tijela. Dobar ljetni izbor, uz lagani pamuk, jest i saten, odnosno prirodna svila, ali riječ je o jako skupom materijalu pa si takav luksuz rijetki mogu priuštiti. Odličan su izbor za ljetne mjesece i kombinacije pamuka i lana jer takav materijal odlično upija znoj i ne zagrijava tijelo dodatno.

Neka bude čisto

Posteljina se prlja svakodnevnom uporabom, a American Cleaning Institute preporučuje mijenjanje posteljine barem jednom tjedno, a nikako nećete pogriješiti ako to činite i češće. U slučaju da se pretjerano znojite ili patite od raznih alergija, posteljinu biste trebali mijenjati svaka tri dana.

UVODNIK

hr-hr

2021-07-03T07:00:00.0000000Z

2021-07-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282471416844449

Vecernji List