Večernji list

Ekskluzivni intervju s dizajnericom Zandrom Rhodes

LEGENDARNA BRITANSKA DIZAJNERICA UPUSTILA SE U AVANTURU DIZAJNIRANJA KOLEKCIJE ZA DOM SJAJNOG IMENA KARISMATISK!

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: IKEA

Kad dizajniram odjeću riječ je o posebnim i rijetkim komadima i jako se veselim što će ovom kolekcijom moj rad doći u domove diljem svijeta

Britanska dizajnerica Dame Zandra Rhodes nedavno je proslavila 81. rođendan, ali i dalje radi punom parom. S nama je razgovarala u povodu predstavljanja limitirane dizajnerske kolekcije KARISMATISK koju je, u svom specifičnom stilu, dizajnirala za Ikeu. Ta je kolekcija od početka rujna u prodaji, a sastoji se od 26 jedinstvenih predmeta za dom. Najviše pažnje privlači kultna Ikeina torba FRAKTA koja je, podsjetimo, bila inspiracija i popularnom brendu Balenciaga, a u Zandrinoj verziji dolazi u ružičastoj boji i ženstvenijih je linija – s volanom kao detaljem. Zandra Rhodes svojim je dizajnom žarila i palila 70-ih i 80-ih, a njezinu odjeću obožavali su princeza Diana i Freddie Mercury. Svojim je dizajnom ostavila veliki trag u modnoj povijesti pa se na njezin rad često referiraju velike modne kuće poput Valentina, Diora i Fendija.

:: Do vaše suradnje s Ikeom došlo je nakon lockdowna i nakon što ste “hakirali” njihovu policu Billy. Kolekcija je u vašem stilu, i prilično netipična za minimalizam na koji smo navikli od Ikee? Kako biste je vi opisali?

Lockdown i COVID natjerali su nas da shvatimo koliko su naši domovi važni. Proveli smo vrijeme zatvoreni u kući upoznavajući se (sami sebe i jedni s drugima) umjesto da žurimo na posao. Zbog toga je bilo još važnije napraviti ovu kolekciju. KARISMATISK je kolekcija koja je nastajala gotovo dvije godine i cilj mi je bio izazvati reakcije.

:: Suradnja s Ikeom znači dostupnost u cijelom svijetu, veseli li vas što će se vaš dizajn naći u domovima diljem svijeta?

Za mene kao dizajnericu divno je kad možete stvoriti nešto što će doprijeti do ljudi. Kad dizajniram odjeću riječ je o vrlo ograničenim i jedinstvenim komadima. Način je to na koji radim cijeli život i zapravo je divno kad napravite nešto što može doprijeti do više ljudi. Jedva čekam da vidim ljude kako hodaju uokolo s jednom od ružičastih torba.

:: Kolekcija KARISMATISK zapravo je manifest za neustrašivo samoizražavanje kod kuće, šalje li neku poruku?

Kolekcija sadrži 26 iznimno dojmljivih predmeta koji potiču sve ljubitelje boja da budu odvažni, fantastični i svoji. KARISMATISK slavi naše domove kao izraz toga tko smo kroz boju, uzorke i privlačne predmete za svakodnevnu uporabu te nudi mogućnost da pokažete osobnost u svom prostoru. To je kolekcija iz koje ljudi mogu uzeti samo jedan komad i uljepšati si život, ili uzeti nekoliko komada i još se bolje zabaviti.

:: Danas je održivost goruća tema, a i u ovoj kolekciji koristili ste, gdje god je bilo moguće, reciklirane materijale. Je li vas i to privuklo ovoj suradnji?

Ikein tim doista je uhvatio estetiku mog brenda, mog lika i onoga što moj dizajn predstavlja pa je stoga i suradnja bila izuzetno ugodna. Proces dizajniranja bio je izvoran i nadasve originalan, a to se na kraju vidi u cijeloj kolekciji. Bila je to prekrasna avantura. S praktične strane, bilo je vrlo uzbudljivo pokušati prevesti moj svijet boja iz ateljea u kolekciju dostupnu mnogim ljudima.

:: Svakako valja spomenuti da ste počeli kao tekstilna dizajnerica, ali tada nije bilo razumijevanja za vaše printeve pa ste ih, kako biste ih približili svijetu, počeli sami stavljati na odjeću. Ovom kolekcijom imali ste priliku ponovno predstaviti svoje printeve na predmetima za svakodnevni život...

Zapravo je predivno što sam se s ovom suradnjom vratila na same početke svoje karijere, dizajnirajući ponovno uzorke za dom. Imam osjećaj da je napravljen puni krug!

UVODNIK

hr-hr

2021-09-04T07:00:00.0000000Z

2021-09-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282488596839456

Vecernji List