Večernji list

BIJEG U PRIRODU

Bajkovita kuća kao novi dom

Zamijeniti svakodnevnu gradsku vrevu životom u netaknutoj prirodi mnogima je želja, ali i nedosanjani san. I za vlasnike ove kuće u okolici Zagreba, u Barbarićima Kravarskim upravo je takav scenarij bio idealan. U imanje su se zaljubili na prvi pogled. – Prvenstveno nam se svidjela priroda. Željeli smo vikende u šumi. Imanje je već imalo prostorijicu od 30 kvadrata, ali bez poda, struje i vode. Budući da je prvotna zamisao bila da to bude vikendica, činilo nam se OK da na to nadogradimo još jednu etažu i napravimo pod i krov – uzbuđeno nam objašnjava vlasnica te nastavlja: – S vremenom smo sve više vremena provodili u vikendici i malo-pomalo je uređivali da tu možemo provoditi vikende. Uveli smo struju i vodu pa smo ljeti i dulje boravili tamo. A onda smo jedan dan u šumi na putu do vikendice naišli na teško ozlijeđenog štenca. Dugo smo ga liječili i na kraju se zbog njegovih potreba odlučili i trajno preseliti u vikendicu. To je zahtijevalo kompletnu renovaciju – objašnjava vlasnica. Prva se na meti našla kuhinja. Slaganje gotovih elemenata bilo je najbrža opcija. Trebalo je urediti i dvorište i okućnicu. Pa onda i kat na kojem je spavaonica. – Priroda nas je oduševljavala iz dana u dan, ali osim ljeti, nismo mogli puno uživati na otvorenom pa mi je pala na pamet ideja da sagradimo zimski vrt sa staklenom stijenom cijelom dužinom kuće, kako bismo mogli uživati u prirodi cijele godine, neovisno o temperaturama i padalinama. Sada nam je svima to najdraža prostorija u kući – ističe vlasnica. Naravno, pri preuređenju uvijek dolazi do nekih nepredvidivih situacija, što je bilo najzahtjevnije?

– Najzahtjevniji kod uređenja bili su kompromisi koje smo morali raditi zbog loše prvotne gradnje, i to što smo cijelo to vrijeme i živjeli tamo. Željela sam dobiti maksimum od prostora koji imamo. Zamislila sam tako kupaonicu bez fuga koju je lako održavati, a da u tako malo prostora sve stane. To je zahtijevalo puno promišljanja i crtanja, ali uspjelo je – kaže. Ono što se osjeti na prvu dobra je energija kojom odiše ovaj prostor koji nema neki određen stil uređenja.

– Nemam pojma koji bi ovo bio stil uređenja. Ne volim se ograničavati. Smatram da u svakom stilu ima nešto lijepo što se iz njega može iskoristiti. Pomiješati ih za mene je dobitna kombinacija. Volim odmake i hrabre iskorake. Volim nove materijale i stare vrijednosti. Volim da je lijepo, ugodno i skladno, a mora biti funkcionalno i financijski dostižno. Rekla bih da je to neki naš stil u kojem se osjećamo dobro – poentira vlasnica i dodaje kako ima još stvari koje planiraju dotjerati, ali to će se raditi u hodu. Ono što život u prirodi nudi raskošna je okućnica.

Bez puno razmišljanja odlučili smo se preseliti u vikendicu, a to je zahtijevalo preuređenje

NAKON PRESELJENJA RODILA SE IDEJA O ZIMSKOM VRTU KOJI JE DANAS SVIMA OMILJENA PROSTORIJA U DOMU

– Uživamo u uređenju okućnice. Posadili smo puno drveća, grmova i cvijeća i jedva čekamo da se sve razraste i pretvori u džunglu. Iako smo se ovdje preselili sasvim ishitreno zbog novog štenca, i ostali naši ljubimci (ukupno dva psa i tri mačke) tu uživaju. A kada je počela ova pandemija, shvatili smo da nismo mogli bolje napraviti. U prirodi nismo toliko osjetili posljedice lockdowna – objasnila je neke od prednosti novog života, kao i činjenicu da su živeći u prirodi naučili puno o šumi, o biljkama i plodovima oko

nas te kako ih pripremati.

– Od ranog proljeća do kasne jeseni svaki dan iz šetnje sa psima vraćamo se s namirnicama za doručak ili ručak ili desert. U našem mjestu nema ni dućana ni birtije, ali baš to ga čini savršenim. Ta tišina i mir u kombinaciji s beskrajnim zelenilom prava su antistresna terapija.

Buditi se uz cvrkut ptica i odlaziti u krevet s pogledom na zvjezdano nebo je neprocjenjivo – zaključuje ponosna vlasnica.

PRI RENOVACIJI JE BILO PUNO ZAHTJEVNIH SITUACIJA, A VLASNICA JE NAJPONOSNIJA NA KUPAONICU BEZ FUGA

LJUBAV PREMA PRIRODI VIDLJIVA JE U SVAKOM KUTKU OVOG DOMA PA TAKO I U SPAVAĆOJ SOBI U KOJOJ DOMINIRA RASKOŠNA TAPETA

ZIMI JE NAJLJEPŠE STISNUTI SE NA KAUČ, POD TOPLU DEKICU, UZ PEĆ U KOJOJ PUCKETA VATRICA

Puno vremena provodimo u šumi, a često tako nađemo i sve za doručak i ručak

SVIJET INTERIJERA

hr-hr

2021-09-04T07:00:00.0000000Z

2021-09-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282754884811808

Vecernji List