Večernji list

NAJBOLJI IZBOR ZA BALKON U CVATU

Pelargonije su odličan izbor jer cvjetaju sve do kasne jeseni, kad sve druge cvjetnice posustanu, one su i dalje tu

Riječi: LIVING.HR Slike: PELARGONIUM FOR EUROPE

Sve više ljudi otkriva važnost vrtova kao mjesta mira i opuštanja koja omogućuju bijeg od svakodnevnog života i potiču na kreativnost i brigu o sebi.

Na prvi pogled naturalistički vrtovi izgledaju pomalo kaotično, ali ta prividna neurednost često skriva njegovane i s ljubavlju odabrane dodatke i biljke.

U tome važnu ulogu imaju pelargonije. Rastu i cvjetaju obilno i kontinuirano od svibnja do jeseni, lake su za održavanje te dolaze u raznolikim oblicima i bojama. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe otkrivaju koji trendovi trenutačno utječu na dizajn vrta i kako se pelargonije u to uklapaju. U shabby chic ili vintage stilu istrošeni predmeti postaju šarmantni kada se vješto uprizore.

Shabby chic vrtovi namjerno su nesavršeno lijepi, shabby i chic u isto vrijeme, te su već godinama popularan trend. S ljubavlju aranžiran namještaj i dodaci šarmantno istrošenog izgleda pretvaraju vrtove u jedinstvena utočišta.

Pelargonije se savršeno uklapaju u ove romantične postavke shabby chic stila, dajući im

dodatni nostalgični šarm. Veličanstvene pelargonije u nježnim pastelnim nijansama dominiraju ovim romantičnim shabby chic vrtnim rajem.

Na stolcu i uz drveni zid pelargonije imaju intenzivan miris, dok nježnoružičasta boja prekrasnih uspravnih pelargonija čini upečatljiv kontrast s metalik sivom bojom ukrasnih predmeta od cinka. Ova bijela drvena komoda imala je i boljih dana. Ipak, okružena bujnim zelenilom, čini atraktivan dio vrta u kojem bujna ružičasta pelargonija u atraktivnoj posudi od terakote, zajedno s bršljanom, začinskim biljem i bijelom metalnom kantom za zalijevanje predstavlja ljupki prizor.

Vrtna idila u romantičnom vintage stilu: ova ružičasta pelargonija lijepo je prezentirana u ukrasnoj krletki za ptice. Nježni dizajn bijele metalne krletke daje prizoru gotovo bajkovitu atmosferu. Uz malo sreće možete pronaći ukrasnu staru krletku za ptice poput ove na buvljaku ili u antikvarijatu. Osim toga, možete kupiti nove krletke osmišljene da izgledaju staro, zahvaljujući najnovijem shabby chic trendu.

Tijekom pandemije koronavirusa vrt je mnogima postao oaza mira, mjesto u koje se možemo povući i napuniti baterije te se opustiti u kontaktu s prirodom. Za one kojima vrt prije svega predstavlja odmor pelargonije su idealne biljke jer očaravaju svojim jarkim bojama, obilnim cvjetanjem i divnim mirisima, a zahtijevaju vrlo malo truda. Kako biste u vrtu u potpunosti uživali u šarenom cvatu i bujnom zelenilu, potrebni su vam slikoviti prostori za

Za one kojima vrt predstavlja odmor pelargonije su idealne biljke jer očaravaju svojim jarkim bojama

sjedenje. Sljedeći primjeri pokazuju kako takvi kutovi za opuštanje mogu izgledati. Mala ljetna kućica može savršeno poslužiti kao utočište.

To je divno mjesto za opuštanje među prekrasnim cvjetnim pelargonijama. Mirisne pelargonije na drvenom zidu otpuštaju svoju intenzivnu aromu, a poglede mami i zasađeni aranžman pelargonija, lavande i Helichrysum petiolare (biljke slatkog korijena) na stolu.

Jastuci i udobne deke griju vas i omogućuju da ostanete vani čak i na nižim temperaturama i u potpunosti uživate u spektaklu cvjetanja pelargonija. U današnje vrijeme vrt ne bi trebao biti samo mjesto opuštanja, već bi, idealno, trebao imati i određenu praktičnu vrijednost.

Postoji trend kombiniranja lijepog i korisnog spajanjem atraktivnih i korisnih biljaka kako bi se stvorio šareni spoj koji je jednako privlačan oku kao i nosu i nepcu. Poput pelargonija; mediteransko bilje, rajčica, paprika i agrumi trebaju puno sunca da bi se razvili i opstali. Stoga su sunčani kutovi idealni za spajanje lijepog s korisnim i stvaranje cvjetne oaze. Opće je poznato kako cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje. Međutim, taj utjecaj varira ovisno o tome koje boje cvijeća odaberete.

Dok bijele i nježne pastelne nijanse imaju smirujući i opuštajući učinak, zna se da jake, žarke boje imaju osnažujući učinak i šire pozitivnost. Upravo zato vrtovi sa šarenim cvijećem postaju prave oaze sreće ne dajući tmurnim mislima nikakvu šansu.

Nije ni čudno što su intenzivne boje danas toliko popularne. Pelargonije su idealne za stvaranje šarenih oaza mira. Cvjetaju ne samo u bijeloj i ružičastoj, već i u živopisnoj crvenoj, žarko ružičastoj, ljubičastoj, lila, boji lososa ili narančastoj boji, a postoje i brojne dvobojne sorte.

Svojim žarkim bojama stvaraju veselu ljetnu atmosferu u vrtovima kao biljke u teglama i gredicama mjesecima. Još jedna važna prednost pelargonija je njihovo dugo razdoblje cvatnje. Cvjetaju od proljeća pa sve do jeseni, što je dulje od mnogih drugih sadnica i balkonskih biljaka. Kada ljiljani, petunije i slične biljke već odavno prestanu cvjetati, pelargonije su još tu.

Osim toga, osobito krajem ljeta, kada opskrba hranom postaje manja, pelargonije s jednostrukom i poludvostrukom cvatnjom također su popularne među kukcima. Njihovi prašnici sadrže pelud, a neke sorte čak proizvode nektar.

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-05-07T07:00:00.0000000Z

2022-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282218014372520

Vecernji List