Večernji list

POVRTNE KULTURE KOJE JE LAKO UZGOJITI

Ako nemate vrtlarskog staža, krenite s kulturama koje je lako uzgojiti kako vas mogući neuspjeh ne bi u startu obeshrabrio

SUPER IZBOR SU TIKVICE KOJE BRZO RASTU, MOGU SE SADITI VIŠE PUTA U SEZONI I DAJU PLODOVE NAKON NEKOLIKO TJEDANA

Lipanj je mjesec u kojem još imate priliku zasukati rukave i zasaditi vlastitu hranu. Uzgoj vlastite hrane ima brojne prednosti – znate što jedete, osjećate uspjeh jer ste sami uzgojili biljke, jeftinije je i samo vrtlarenje djeluje terapeutski. Dakle, lista prednosti je ogroman.

Sjajan izbor za početnike su, recimo, tikvice. Tikvice su tipično ljetno povrće. Osigurate li im mjesto na suncu i mnogo vode, nagradit će vas brojnim plodovima tijekom cijeloga ljeta. Tikvice su toliko jednostavne za uzgoj da ih mogu uzgojiti čak i djeca. Dovoljno je utisnuti pokoju sjemenku u uzgojnu čašicu pa da već dva tjedna poslije u rukama držimo mladu presadnicu s nekoliko razvijenih listova.

Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopće kasno

posaditi je i u lipnju ili srpnju. Nije loša ideja saditi tikvice dva do tri puta u sezoni jer one se nakon obilnog stvaranja plodova obično iscrpe. To se najprije primjećuje na listovima koji dobivaju pepeljastu presvlaku (zbog gljivične bolesti pepelnice) ili im listovi žute i suše se. Da biste to spriječili, djelujte preventivno i listove prskajte 3-postotnom otopinom sode bikarbone. Krenete li za zaštitom na vrijeme i prskate li otprilike svakih sedam dana, vaše će tikvice ostati zdrave i neoštećene, a urod bogat. Ako volite tikvice, postupno uzgojite vlastite presadnice više puta u sezoni. Tikvice sadite u razmaku od oko 130 cm među redovima i 60–70 cm od biljke do biljke ovisno o bujnosti. Valja ih zalijevati svakih nekoliko dana. Iznimno su osjetljive na pepelnicu i plemenjaču. Tikvice traže dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih tvari.

Većinu ovih biljaka moguće je uspješno uzgojiti i na balkonu, u teglicama

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282029035866986

Vecernji List