Večernji list

ARANŽIRANJE KAO MEDITACIJA

Korejsko umijeće slaganja cvijeća – WAGONG – sve je popularnije u svijetu

Riječi: LIVING.HR Slike: FLORAART

Skladan izraz kroz ljepotu linija i praznina inspiriranih prirodom: aranžiranje cvijeća, grančica i dijelova panjeva u korejskom bijelom porculanu na drvenom postolju – to je ukratko wagong, tradicionalno korejsko umijeće aranžiranja cvijeća. Posjetitelji ovogodišnjeg Floraarta imali su jedinstvenu priliku upoznati tajne wagonga na radionicama majstorice te tehnike Kang Yong-soon. Wagong je poznat ne samo u Koreji već i u cijelom svijetu.

– U preciznoj formi linija i praznina može se osjetiti ljepota umjerenosti. Također je prisutna umjetnička interpretacija karakteristične ljepote prirode i godišnjih doba. Korejsko umijeće aranžiranja cvijeća je poput meditacije uma u smislu izražavanja slike dok umjetnik ispunjava i

čisti cijeli prostor – kaže gospođa Kang. Odmalena je obožavala cvijeće, a nakon udaje upoznala se s majstorima aranžiranja cvijeća. Njezina ljubav prema wagongu traje punih 50 godina tijekom kojih se usavršila i postala vodeća majstorica u Koreji. Njezina upornost i talent donijeli su joj prepoznatljivost širom zemlje pa je prošlog studenog dobila i predsjedničku nagradu u Koreji. – Koristimo se materijalima iz prirode. Punine i praznine koje stvaramo daju nam mir i sreću, a čin slaganja kreacije je poput meditacije. Prvo se bira vaza; visoka ili niska, a zatim cvijeće i grančice. Tada se donosi odluka. Najvažnije je da aranžman bude jednostavan – dodaje Kang Yong-soon.

Ove se godine obilježava 30. godišnjica diplomatskih odnosa između Republike Koreje i Hrvatske pa je ova jedinstvena suradnja korejskih florista i Floraarta pokazatelj odličnih odnosa dviju država, a posjetiteljima najveće cvjetne izložbe bila je prava atrakcija.

Baza su drveni panjevi koji služe kao postolje te vaza od korejskog bijelog porculana

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282097755343722

Vecernji List