Večernji list

5 File lososa s krumpirom i keljom

Sastojci:

• 150 g lososa

• 4 velika krumpira, dobro oprana • 100 g kelja

• 1 hren, narezan na kockice

• 1 čaša kvalitetnog bijelog vina • svježi peršin, maslac

Priprema:

Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva. Krumpir skuhate u ljusci i pustite ga da se ohladi. Listove kelja kratko blanširate te ih izrežete na tanke trakice. Ohlađeni krumpir narežete na kockice. File lososa posolite i zapečete sa svih strana na prethodno ugrijanoj tavi. Losos dovršite u prethodno ugrijanoj pećnici pet minuta. U kalup stavite krumpir koji ste začinili solju, paprom i peršinom. Na njega stavite file lososa te trakice kelja koje ste kratko prije serviranja sotirali na maslacu. Na kraju sve zaokružite umakom od hrena i bijelog vina.

Tijekom godine u ponudi je “fiksni” menu, kao i jedan dodatni manji menu

Na trenutačnom sezonskom meniju mogu se kušati raznovrsna jela sa šparogama

Slavonski Brod dobio je novi autobusni kolodvor koji je djelo Vedrana Pedišića,

Ide Katić i Martine Petrač iz ureda SANGRAD+AVP. Kako je rekao Vedran Pedišić, Slavonski Brod je grad industrije i čelika, a nova građevina povezuje kontekst grada i kontekst lokacije uz stari kolodvor. – U nedostatku prostornih mogućnosti, a logikom racionalnog pokušali smo zadržati postojeće elemente u zoni obuhvata. Koristimo istu kolnu površinu, nastojimo zadržati postojeće drveće, a konstrukciju uz minimalne vidljive elemente tjeramo u maksimalan raspon vidljiv u golemoj strehi koja lebdi – kaže Pedišić.

Riječ je o pregledu utjecaja koje Lidl ima na gospodarstvo, društvo i okoliš te strategiji održivog razvoja naziva “Na putu prema sutra”, koja u fokusu ima teme vezane uz asortiman kompanije, okolišne utjecaje, društveni angažman te zaposlenike i poslovne partnere

Na stotinjak stranica izuzetno inovativnog i atraktivnog formata, Lidl Hrvatska predstavio je svoj drugi Izvještaj o održivosti za godine 2019. i 2020. prema metodologiji GRI Standardi. Riječ je o pregledu utjecaja koje Lidl ima na gospodarstvo, društvo i okoliš te strategiji održivog razvoja naziva “Na putu prema sutra”, koja u fokusu ima teme vezane uz asortiman kompanije, okolišne utjecaje, društveni angažman te zaposlenike i poslovne partnere. Ovaj zanimljivi izvještaj dostupan je i u digitalnom obliku na Lidlovim internetskim stranicama: Izvještaj o održivosti - Lidl Hrvatska

”S velikim zadovoljstvom predstavljamo drugi po redu Izvještaj o održivosti u kojem smo prezentirali Lidlov napredak i ciljeve u područjima održive nabave i certificiranja proizvoda, širenju ponude lokalnih dobavljača i visokokvalitetnih proizvoda. Izvještaj prati i energetsku i okolišnu učinkovitost u sklopu koje smo s početkom ove godine prešli na zelenu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, a želimo naglasiti i našu predanost poticanju kružne ekonomije kao bitnog dijela Europskog zelenog plana” – izjavila je ovom prilikom Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

Kada je riječ o asortimanu, kao dio svoje strategije održivosti, Lidl se bavi cijelim svojim lancem vrijednosti - uključujući sirovine, posebno one koje dolaze iz zemalja u razvoju. Više od 360 proizvoda u stalnom asortimanu nosi neki od certifikata održivosti poput FSC, UTZ, Fairtraide, Rainforest Alliance,eu Ecolabel, Global Organic Textile Standard i brojnih drugih. Lidlov asortiman kontinuirano se gradi i nadopunjuje, pa tako i proizvodima za osviještenu prehranu. Suradnja s lokalnim dobavljačima i stvaranje dugoročnih čvrstih odnosa s njima temeljni je dio Lidlovog poslovnog modela. Kupcima je važno da svojim kupovnim odlukama mogu poduprijeti hrvatsko gospodarstvo i njegove proizvođače. Lidl zato kontinuirano proširuje ponudu upravo hrvatskih proizvoda; trenutno surađujući s više od 400 domaćih dobavljača, znatno više nego u prethodnom izvještajnom razdoblju.

GASTROLOGIJA

hr-hr

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

2022-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282226604362602

Vecernji List