Večernji list

OMILJENA POZICIJA SVE DO JESENI

Balkon je vaše malo carstvo, čak i najmanji, maleni bijeg u pauzi između ručka i odlaska po dijete, vaše vrijeme za nekoliko poglavlja knjige ili čašu vina uz svijeću, druženje s prijateljima. Uživajte u njemu!

Riječi: ANA BANCHI Slike: EMMEZETA, ZARA HOME

Ako je prostor balkona manji, biljke mogu biti na ogradi balkona, postavljene na zid ili biti više vertikalne. Neka bude i neka mirisna biljka. SVAKAKO VODITE RAČUNA I O zaštiti od sunca – tijekom ljeta trebat ćete hlad!

Dolaskom ljeta budi se i želja za više boravka na otvorenom: kave na osunčanim terasama, šetnje šumom, razgovori na klupama parkova. U kontekstu prostora u kojem se živi, ta mala (ili velika) privatna oaza je – balkon, odnosno terasa ili dvorište. Uvijek možete na balkon iznijeti stolac i reći “to je to”, no zašto ne biste iskoristili sav potencijal koji taj prostor ima? Namještaj je prva stavka potrebna za uživanje u jutarnjoj kavi za koju će biti dovoljan malen stol i stolica/dvije, no važno je odabrati isti koji dobro odolijeva vremenskim uvjetima (kovano željezo, pruće, tikovina, plastika) ili pak da je namještaj sklopiv pa se lako unese u zatvoreni prostor po potrebi. Svakako dodajte zelenila. Ako je prostor balkona manji, biljke mogu biti na ogradi balkona, postavljene na zid ili biti više vertikalne. Neka bude i neka mirisna biljka. Stavite na balkon sjedeće, ugodne, garniture, dimenzija ovisno koliko vam veličina balkona dozvoljava; kreirat ćete ugodan kutak na kojem ćete se duže željeti zadržati. Zašto ne biste iznijeli i tepih na balkon? Dat će vašem balkonu osjećaj dnevnog boravka, no isto valja razmisliti o onom koji je pogodniji materijalom za vanjske prostore i vremenske uvjete.

Namještaj ne mora uvijek biti u svojoj uobičajenoj formi; za sjedenje i još opušteniju atmosferu postavite velike jastuke koji mogu, a i ne moraju, služiti istoj svrsi i u unutarnjem prostoru. A viseći stolac/klupa? Apsolutno. Varijanta za balkonski pod uistinu je mnogo; pločice različitih uzoraka, boja, drvo, umjetna trava, kombinacije drveta i pločica i sl., ovisno o smjeru cjelokupnog uređenja i dojma prostora balkona.

Kao i u unutarnjem prostoru tako i na balkonu uvijek možete nešto dodati, oduzeti promijeniti; zamijeniti jastuke na garnituri, promijeniti ili nadodati biljku, posuditi stolac iz blagovaonice, urediti stol svaki put drukčije; pustite mašti na volju. A s obzirom na to da je velika vjerojatnost da vaš balkon nije jedini u kući ili zgradi u kojoj stanujete, možda ne možete izbjeći (znatiželjne) poglede susjeda, visoke biljke bambusa ili sjenilo od bambusa mogu pomoći da stvorite malo privatnosti.

TEMA BROJA

hr-hr

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281689733506810

Vecernji List