Večernji list

Genijalna vila s najposebnijim bazenima

VLASNICA JE ODLUČILA ZADRŽATI NAJBOLJE OD TRADICIJE PA KUĆE KOJE NOSE IME PO LASTAVICAMA OČARAVAJU MEDITERANSKIM DUHOM

Stare kamene kuće u modernom izdanju, smještene u netaknutoj prirodi u skladu sa svim tekovinama suvremenog života, zvuče kao savršena destinacija za odmor duše i tijela, a tek kad ih vidite... U Skradinu, nešto više od tri kilometra od mora skriva se upravo takva kuća u mediteranskom stilu, bogatog nasljeđa i tradicije. Vlasnica Maja Pulić na svojoj je djedovini u suradnji sa suprugom odlučila stvoriti ovaj raj na zemlji, udahnjujući dvjema dalmatinskim kućama nov život.

– Arhitektonski dio odradila je arhitektica Branka Petković, a želja nam je bila potpuno očuvati vanjski oblik kuća, s minimalnim intervencijama. Naime, oduvijek je riječ o dvojnom objektu – u jednoj je kući živio moj djed, a prije njega sagradio ju je njegov otac, pretpostavljam prije 1900. godine.

– Kompletno uređenje odradili smo suprug i ja, od izbora podova, rasvjete, keramike do biranja utikača i pribora za jelo, aktivno smo tražili i birali svaki komad. Glavna ideja bila nam je sačuvati što više kamenog zida u interijeru i eksterijeru, što je mjestimice bilo jako teško jer je kuća

Kuće su bile oštećene tijekom rata pa je bilo vrlo izazovno sačuvati izvorne kamene zidove

KUĆA NUDI SJAJAN SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG, ISTODOBNO JE KRASE SPOKOJ MEDITERANA I SVE BLAGODATI MODERNOG DOBA

stradala u ratu. Željeli smo postići ugođaj tople i ugodne, a opet luksuzno opremljene kuće – kaže vlasnica te dodaje: – Gdje god je to bilo moguće, koristili smo usluge lokalnih majstora. Upoznali smo sjajnog stolara Ivicu Stipića koji je izradio svu stolariju prema našim željama. Namještaj smo nabavili većinom u Art Interijerima (Ditre, Cattelan...). No, osim izvornom arhitekturom, ove kuće pažnju plijene i originalnim vanjskim dijelom.

– Svaki bazen ima “slap” – zid niz koji žubori voda kao

podsjetnik na slapove Krke koji su u blizini – pojasnila je vlasnica.

Na upit što je pri ovom “zahvatu” bilo najzahtjevnije bez mnogo razmišljanja kaže:

– Najzahtjevniji dio bio je pronaći prave majstore, ali i zadržati osjećaj prošlih vremena u kombinaciji s modernim načinom života.

Kuće nose neobično ime Hirundo Rustica, a mnogi ne znaju da ono ima veze s pticama.

– Točno. Ime Hirundo Rustica posvećeno je lastavicama, naime prije su lastavice radile gnijezda u otvorenoj verandi, a kako je ona sada ostakljena, lastavice se svejedno vraćaju svaki dan i lete iznad bazena, prekrasan prizor – ponosno zaključuje vlasnica.

Kuća koju ćemo danas predstaviti ima 160 kvadrata, tri sobe s vlastitim kupaonicama, veliki vrt, bazene i raskošno sunčalište, vanjsku kuhinju te natkrivenu terasu koja je savršena za predah u svako doba dana.

GDJE GOD JE TO BILO MOGUĆE, VLASNICI SU KORISTILI USLUGE LOKALNIH MAJSTORA, A SVAKI DETALJ SU SAMI IZABRALI KAKO BI DOBILI BAŠ ONO ŠTO SU ZAMISLILI

Dojam koji ostavlja ova kuća je sjajan – na prvi pogled djeluje opuštajuće, a vidljivo je da se pazilo na svaki detalj

CONTENT

hr-hr

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281771337885434

Vecernji List