Večernji list

Recepti, ali i ideje za prezentaciju iz zagrebačkog restorana s najljepšim vrtom

RESTORAN S NAJLJEPŠIM VRTOM U GRADU LJETNU SEZONU OTVARA VRLO AMBICIOZNO, A RECEPTE ZA NJIHOVA NAJPOPULARNIJA JELA MOŽETE I SPROBATI I VI!

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: FILIP POPOVIĆ

Zagreb je nedavno dobio novu čarobnu oazu koja je zapravo jedan svijet za sebe. Iako se nalazi tik do gradske vreve, ulaskom u nju ulazimo u svijet mira, relaksacije i uživanja u flori i gastrodelicijama. Botanist je nova adresa, višeosjetilna lokacija i restoran sa specifičnom temom, koja je određena interesom idejnog začetnika i voditelja Antonija Križića. On je pasionirani ljubitelj ukrasnih biljaka i hortikulture, što je prezentirao u uređenju terase i vrta koji je zapravo okosnica cijelog projekta. Ljubav prema vrtlarstvu određuje glavnu temu uređenja prostora koji izgleda kao bajkovito spremište za alat u vrtu sa stotinjak različitih vrsta biljaka. Prostor od više od 1500 m2 svijet je koji otvara brojne mogućnosti. Kapacitet prostora je 150 mjesta, uključujući terasu i unutarnji prostor. Mada je zapravo cijeli prostor „terasa“jer i prostor koji se tretira kao interijer ima klizne staklene stijene preko cijele fronte pa tako postaje terasa i dio vrta.

Specifičnost ovog prostora, a što opet korespondira s idejom vrta. Specifičnost ovog prostora je samozatajnost. Nalazi se na veoma frekventnoj Remetinečkoj cesti 101 u blizini rotora, a zapravo ga ne možemo vidjeti.

U prostoru dominira reljefni zid s dendrološkim po

pisom biljaka na latinskom, grčkom te nazivi biljaka uvriježeni na ovim prostorima. Uređenje Botanista potpisuje zagrebački arhitekt Nedjeljko Mikac Cak. Chef Botanista je Roberta Slogara koji je nakon završenog školovanja u Hrvatskoj dugo godina radio u Melbourneu na poziciji suis chefa u vrhunskom talijanskom restoranu Salvatore’s.

Nakon toga se vraća u Europu te četiri godine radi u Italiji u Ambasciatta ristorante koji je nositelj dvije Michelin zvjezdice.

Kuhinja restorana je tradicionalna, kontinentalno-mediteranska s naglaskom na moderan način prezentacije, a sve u svrhu zadržavanja okusa i tekstura kakve pamtimo iz djetinjstva. Namirnice s pažnjom odabrane od tradicijskih hrvatskih proizvođača. Radno vrijeme je od 7 do 23 sata. Možemo doručkovati u oazi mira unutar poslovne zone ili večerati uz svijeće, a poslije popiti neki koktel na ležaljkama podno velikih gljiva visine od preko četiri metra. Mogućnosti ove lokacije će moći doživjeti kroz događanje „Ljeto u dvorištu“.

Kuhinja restorana je tradicionalna, a sve u svrhu zadržavanja okusa kakve pamtimo

CONTENT

hr-hr

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282149295007482

Vecernji List