Večernji list

GREDICAMA

LJETNICE SU NAJLJEPŠI UKRAS U VRTU I NA BALKONU, A ZA VRUĆINA TRAŽE POJAČANU BRIGU I NJEGU, EVO ŠTO VAM JE ČINITI KAKO BI VAM TRAJALE SVE DO KASNE JESENI

Riječi: LIVING.HR Slike: SHUTTERSTOCK

Osim uredno pokošenog i njegovanog travnjaka, i cvjetnjak je ogledalo ljepote svake okućnice. Što zasaditi, kako kombinirati biljke i njihove boje najčešća su pitanja na koja pokušavamo odgovoriti. Kako bi vaš cvjetni kutak bio interesantan tijekom cijele godine, u njemu trebaju biti zastupljene različite cvjetne vrste. Glavninu cvjetnjaka trebale bi sačinjavati trajnice, višegodišnje biljne vrste koje se kombiniraju s različitim jednogodišnjem i dvogodišnjem biljem te niskim grmljem. Jednogodišnje bilje sadimo u proljeće, a lukovice i dvogodišnje bilje u jesen.

Kod planiranja cvjetne gredice svakako trebate voditi računa o visini biljke. Ako je gredica predviđena za sredinu vrta, onda visoke biljke trebaju zauzeti njezin središnji dio, a ako je gredica uz rub vrta ili ograde, visoke biljke planirajte zasaditi uz ogradu. Kako bi cvjetnjak bio u bojama od proljeća do jeseni, svakako treba obratiti pažnju na vrijeme cvatnje pojedinih biljaka koje planirate zasaditi. Kod planiranja cvjetne gredice, ili sadnje na balkonu, treba voditi računa i o samom položaju. Trajnice uglavnom vole sunčani položaj, a ako se cvjetnjak nalazi u polusjeni i sjeni, svako bi trebalo predvidjeti sadnju biljaka koje podnose takve uvjete. Kvalitetna priprema tla za gredicu jedan je od glavnih preduvjeta za cvjetnu oazu. Tlo treba razrahliti

do 50 centimetara dubine i očistiti od korova. Poželjno je dodati površinskom tlu humusnu zemlju kako bi biljka pri sadnji dobro krenula. Cvjetnjak iziskuje njegu tijekom cijele godine. Odmah nakon sadnje potrebno je neko vrijeme redovito zalijevati kako bi se biljke lakše prilagodile novom staništu. Redovito treba mehanički uklanjati korov te jednom godišnje dodati gnojivo. Svima koji tek počinju slagati cvjetne gredice ili žele nešto promijeniti u već postojećoj imamo odličnu kombinaciju koja se sastoji od šest trajnica, tri ljetnice i dvije vrste grmova. Trajnicama zaokružite cvjetnu gredicu ili žardinijere, u sredinu smjestite ljetnice, a grmove sa strane. U stražnji dio gredice zasadite dvije vrste trajnica, Hemerocallis (križanu grančicu) te Kniphofiju (grozdastu tritomu). Obje imaju žuto-narančaste cvjetove i odgovara im sunčani položaj. Križana grančica narast će do 50 cm i svojim cvjetovima krasiti gredicu tijekom lipnja i srpnja, dok će tritoma narasti do 60 cm i cvjetati od lipnja do rujna. Prostor između ovih trajnica popunite Buxusima (šimširi). Odlično podnose orezivanje pa ćete ih moći prilagoditi prostoru. U srednjem dijelu na bokovima je zasađen Stachys (čistaci vunasti) koji naraste do 15 cm, a cvate u lipnju i srpnju ljubičastim cvjetovima. Sredina je popunjena ljetnicama, dobar su izbor begonije, petunije i kadifice.

Još jedna bitna stavka pri organizaciji cvjetnjaka je vrijeme cvatnje kako biste uvijek imali vrt ili balkon u cvatu

1 Veliki vodič kroz pravilno zalijevanje

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati točno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke. Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, više vam nikad biljka neće propasti.

2 Naučite što koja biljka voli

Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tijekom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode!

3 Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu.

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

2022-07-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282338273568506

Vecernji List