Večernji list

Priča o kući koja je od ruševine postala moderan dom

DONOSIMO FANTASTIČNU PRIČU O TOME KAKO SLUČAJNOSTI ČESTO DEFINIRAJU ŽIVOTNE PUTOVE

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: STANISLAV ZOGOVIĆ

Kada imate viziju, i od stare kuće, u ovom slučaju kamene kuće iz 19. stoljeća, moguće je napraviti idealan dom. Upravo to dogodilo se u Boki kotorskoj. Vlasnica, ujedno i dizajnerica interijera Tanya Nikolić, uspjela je staru ruševinu u ambijentalnom selu iznad Tivta u Crnoj Gori pretvoriti u pravu oazu za odmor. Tu ljepotu i potencijal čak je prepoznala i Svjetska turistička organizacija, koja za kuću kaže:

– Selo Gornja Lastva nalazi se na 300 metara nadmorske visine, u zaleđu Tivta, na padinama brda Vrmac. Lijepo je to tivatsko selo, posebno zanimljivo za obilazak tijekom ljetne sezone i u jesen, kada se posebno ističe njegova ljepota kroz šarene vrtove i ukrašene kamene međe, a uz sve to uživat ćete u božanstvenom pogledu na Bokokotorski zaljev. Danas predstavlja posebno vrijedno ruralno područje. Kamene stazice i kuće, šareni vrtovi, starine i ljekovito bilje samo su dio onoga što možete vidjeti u ovome malom raju. Inače, kaže nam vlasnica, u Statutu grada Kotora Gornja Lastva spominje se u XVI. stoljeću kao dio kotorskog okruga. Selo ima oko 20 kamenih kuća koje su vrlo jednostavno građene. U većini seoskih dvorišta možete vidjeti rešetke grožđa, unutarnje vrtove, kamene klupe i male cisterne s vodom. Tu su i zanimljiva “pila”, koja krase gotovo svaki vrt, nešto slično kamenim koritima pravokutnog oblika u kojima se nekada davno držalo ulje, a tu su i kameni stolovi i klupe izrađeni iz jednog dijela. Unatoč činjenici da su stari više od pola stoljeća, i dalje odolijevaju zubu vremena. Ali, zanimljivo je čuti kako je Tanya došla do Gornje Lastve i kuće u koju se zaljubila na prvi pogled.

– Naša priča počinje, kako to obično biva, slučajno, plovidbom s Cipra za Crnu Goru 2018. Nismo bili u Tivtu dobrih 30 godina i eto oduševljenja! Priroda je uvijek bila i ostala čarobna, Boka je jedinstven prirodni fjord u ovom dijelu svijeta i zaista je nestvarno lijepo. Na tu prirodnu ljepotu nadovezao se Porto Montenegro svojim luksuzom i ekskluzivnošću, prelijepom arhitekturom koja se savršeno uklopila u ambijent mora i planina – opisuje dizajnerica te dodaje:

– Naravno, odmah sam se “bacila” na traženje novog projekta i ne sanjajući da će me traganje odvesti u okolna brda, u jedno od dva najljepša ambijentalna sela na svijetu, baš iznad Tivta. Vozeći se kvadovima okolo naokolo, u šumi među ruševinama vidjeli smo znak “for sale”. Kuća je bila u lošem stanju, s urušenim krovom, ali dobrim zidovima koji odolijevaju vremenu. Za mene to je bila ljubav na prvi pogled! – ispričala je.

Kako je Gornja Lastva ambijentalna sredina i uvjeti gradnje strogo su regulirani, izvana sve mora izgledati kao u stara vremena. Pravi izazov! A izazov je bila i sama restauracija.

– Prvo borba s birokracijom za dozvole, revizije, traženje izvođača radova... Uz koronu i restrikcije cijeli projekt završen je u nepune dvije godine. Kuća je učvršćena serklazima, a drevni zidovi injektirani su i ojačani metalnom međukatnom konstrukcijom. Radovi su uglavnom izvođeni po metodama starih majstora. Uključujući i krov, koji je slagan kao u stara vremena... I na sve to smo implementirali i moje ideje vezane za interijer – objašnjava proces Tanya.

– I dok mi je namjera bila da izvana stopostotno očuvam i obnovim kuću, unutra sam željela nešto potpuno drukčije od interijera u sličnim starim kućama. Zamislila sam skandinavski minimalizam s tek ponekim kamenim zidom kao akcentom, modernim elementima kao što je mikrotopingom pokriven pod. Pa na sve to i kapljica ruralnog:

Kako to obično biva, ova priča dogodila se slučajno, tijekom obilaska sela

Kuća je bila u lošem stanju, s urušenim krovom, ali s dobrim zidovima koji odolijevaju vremenu. Za mene to je bila ljubav na prvi pogled – kaže dizajnerica

I DOK JE VANJSKI DIO UREĐEN AUTOHTONO, UNUTRAŠNJOST JE JAKO MODERNA, U SKANDINAVSKOM STILU

UVODNIK

hr-hr

2022-08-06T07:00:00.0000000Z

2022-08-06T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281736978219556

Vecernji List