Večernji list

NI VRUĆINA NI SUŠA NE MOGU IM NIŠTA

AKO STE U HLADNIJIM KONTINENTALNIM KRAJEVIMA, GAZANIJA NEĆE PREŽIVJETI ZIMU

Riječi: LIVING.HR Slike: SHUTTERSTOCK

Sezona sadnje cvijeća i dalje traje. Bile to ljetnice ili trajnice, dobro je znati odabrati prave vrste ne ravnajući se samo njihovim izgledom i veličinom nego i nekim drugim kriterijima. Naime, pri sadnji cvijeća iznimno je bitno imati na umu klimatske uvjete, odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onome mjestu koje smo za njih predvidjeli. Nije isto je li naš balkon u sjeni, polusjeni ili na direktnom suncu. Također, vodite brigu i o vjetru.

U slučaju da je pozicija na jakom udaru vjetra, svakako zasadite živicu. Živica će biti učinkovitija od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava zapuhe koji mogu uništiti biljke. Ako imate balkon ili vrt koji je pozicioniran na jugu ili zapadu pa time i jako osunčan, preporučujemo da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine. Mi smo ih pobrojili osam, tri u nastavku teksta, a pet u okvirima.

GAZANIJA

Biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu.

A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobit će još jedan red latica. Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti.

AGAVA

Jako voli sunce i ne smetaju joj ni najveće žege, što nimalo ne čudi jer dolazi iz Meksika. Njezini debeli i mesnati listovi spremišta su za vodu tako da joj redovito zalijevanje nije potrebno osim kada aktivno raste. Pripada porodici ljiljana, a ne kaktusa kako se obično misli. Ono što vjerojatno niste znali jest da agava cvjeta samo jednom u životu i da biljka nakon toga ugiba. No na cvatnju možete čekati i nekoliko desetaka godina... Ako je uzgajate u kontinentalnom djelu Hrvatske, svakako je spremite u kuću na prezimljavanje, u prostoru ne hladnijem od 5°C. Zalijevajte vrlo rijetko, samo kada vidite da je zemlja izgubila vlagu.

ANĐEOSKA TRUBLJA

Ili brugmansia biljka je predivnih zvonolikih trubastih cvjetova i može narasti i do četiri metra. Sadi se u tegle, ali i na vrtne gredice. Sunce dobro podnosi, ali osjetljiva je na vjetar. Kako cvjetovi ocvatu, treba ih skidati kako bi došli novi, ali i kako se ne bi stvarao plod. Voli dreniranu zemlju.

Hortenzije su biljke koje vole sunce, ali još više vole vodu pa za njih nisu najbolji izbor posve sunčani položaji, najbolje rezultate dat će u polusjeni

1 Dalije su odličan izbor za vrt i balkon

Prekrasne gomoljaste trajnice iz obitelji Asteraceae (glavočika). Podrijetlom su iz Meksika, Srednje Amerike i Kolumbije. Postoji najmanje 36 vrsta i jako mnogo varijeteta ove vrste (više od 20.000 kultivara), ima i niskih i visokih, jednostrukih, dvostrukih, kaktusa… svaka je vrsta posebna na svoj način. Mogu biti niske od nekih 10-15 cm pa sve do visokih koje narastu i više od 1,5 metara u visinu.

2 Ne traže puno brige i jako su prilagodljivi

Jako vole sunce i ne trebaju često zalijevanje (iznimka je jedino ljeto). Velik broj sukulenata ima zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova, koji im pomaže zadržati vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i nezahtjevni za uzgoj. Sukulenti će se i nakon ljeta i jeseni vrlo dobro prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu. No one mogu biti i sobne biljke – način uzgoja i njege isti je kao i kada su zasađene na balkonu, vrtu ili terasi.

3 Anegelonije su super za kombiniranje

Idealna su kombinacija s petunijama ili pak verbenama, a kod nas dolaze najčešće u ljubičastoj ili bijeloj boji. Narastu do 25 centimetara, a osim sunca vole i drenirano tlo. Cvjetat će sve do kraja listopada ako bude imala dobre uvjete, koji uz sunce uključuju i umjerenu vlagu te gnojenje svaka dva tjedna. Možete je saditi u tegle i na gredice.

4 Verbena plijeni ljepotom cvjetova

Mnogi je znaju pod imenom sporiš; plijeni ljepotom svojih cvjetova i omiljen je balkonski cvijet koji se ponekad sadi i na gredicama. Idealan je za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer je prilično nezahtjevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavac ili u obliku grma. Izdržat će jako sunce, kao i sušu.

5 S razlogom su najpopularnije

Vjerojatno najpopularnije balkonsko cvijeće, i to ponajviše zbog svojih predivnih baršunastih bujnih cvjetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Pelargonije vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju pa se preporučuje u zemlju staviti i pijesak ili perlit (omjer neka bude 1:7). Redovito ih zalijevajte, ali nemojte pretjerivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvjetati ako im redovito uklanjate ocvale cvjetove i nikada ih nemojte zalijevati po lišću.

ZELENA ZONA

hr-hr

2022-08-06T07:00:00.0000000Z

2022-08-06T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282406993117732

Vecernji List