Večernji list

GRAĐANSKI DRAGULJ U CENTRU ZAGREBA

STAN KOJI JE NEKADA BIO URED DANAS JE DOM MLADE ČETVEROČLANE OBITELJI

Riječi: ANA BANCHI Slike: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Građanski stanovi vječna su inspiracija. Oni su već sami po sebi fascinantna kulisa za stvaranje osobnih stilskih priča iz kojih nastaje dom. Takvi su prostori bezvremenski i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Upravo jedan takav prekrasan prostor smješten u centru grada postao je dom mladoj četveročlanoj obitelji. Potraga za idealnim stanom nije dugo trajala jer je ovaj dragulj zadovoljio uvjete s kojima su vlasnici krenuli u potragu – dovoljan broj prostorija, s obzirom na dvoje djece i potrebu za radnom sobom, njihov raspored te orijentacija i lokacija. Stan se nalazi u zgradi izgrađenoj davne 1909. godine i prostire se na 115 kvadratnih metara, no zbog vrlo visokih stropova (čak malo i spuštenih) i prostranih glavnih prostorija doima se još i većim. Iako je stan, kada su ga vlasnici pronašli, bio prenamijenjen u uredski prostor, on je savršeno odgovarao njihovim potrebama i u njemu su prepoznali potencijal i svoj budući dom. Kako vlasnica simpatično kaže, ona na sve gleda kroz inženjersku prizmu (to joj je struka) pa je uređenje i estetiku prostora prepustila s punim povjerenjem svojoj prijateljici arhitektici, a rezultat je bio više nego zadovoljavajući – vrlo lijep hommage pariškim interijerima s primjesama modernog. Prenamjena uredskog prostora u prostor za stanovanje zahtijevala je određene preinake pa je tako čajna kuhinja postala jedna kupaonica, a dva odvojena toaleta druga. Na mjestu uredske sobe koja je imala svoj izlaz na stubište vlasnici su organizirali kuhinju – vrata su zazidana, a na njihovu mjestu postavljena je estetski vrlo zanimljiva niša, akcent kuhinji.

AUTORI: Idejno rješenje uređenja stana potpisuju vlasnici

INFO: Stan u širem centru Zagreba površine 115 četvornih metara

Zamijenjene su instalacije za vodu i za struju. Parket je ostao u cijelosti u svom izvornom obliku, što stanu daje poseban šarm. Stan je orijentacije jug – sjever i vrlo je vješto podijeljen na dnevnu i noćnu zonu, tj. na javnu zonu (orijentiranu na stranu ulice) i privatnu zonu ukućana. Sastoji se od prostranog dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice koje zbog vrata mogu i ne moraju komunicirati s prostorom te isto tako prostrane radne sobe (koja je vrlo često vlasnicima kućni ured), prelijepe dječje sobe, dugačkog hodnika koji vodi u obje kupaonice (i koji često mališanima služi kao fantastičan poligon za romobile) te u privatni prostor vlasnika – spavaću sobu. Stilski se po mnogočemu može prepoznati koliko su pariški interijeri bili nit vodilja pri uređenju ovog prostora – neutralna nježnosiva i bijela podloga zidova koje diskretno otkrivaju štukature u kontrastu s dubokom zelenom bojom fotelja koje su akcent cjelokupnoj tonskoj igri boja. Dodatak zlatnih detalja u obliku zidne i stropne rasvjete Flamant pruža moment elegancije i luksuza, a predivna igra svjetla, kojim je prostor okupan, još dodatno tome doprinosi. Šarmantna bijela kuhinja iz Ikee savršeno se uklopila u prostor te se stilski idealno nadovezuje. Radna soba stilski prati prostor dnevnog boravka i jedina je prostorija u kojoj je ostavljena predivna kaljeva peć kao poseban ukras. Dječja soba prava je čarolija – lampice iznad krevetića i nježna tapeta kojom je oblijepljen cijeli jedan zid sobe detalji su pravog dječjeg carstva.

Dugačak hodnik popločen je vintage keramikom koja stvara poseban efekt, a motivi se vješto ponavljaju i kad je riječ o rasvjeti – zvijezde od mesinga i stakla vlasnica je pronašla na Pooky.com.

Kupaonice su jednostavni i čisti prostori komplementarni s ostatkom stana, kao i spavaća soba koja je svojom jednostavnošću i s vrlo malo detalja doista pravi primjer opuštajućeg prostora.

Način na koji je prostor organiziran, prekrasne velike prostorije, čarobna stolarija, sasvim sačuvana, jednostavnost, a u isto vrijeme i dovoljno detalja, i onih estetskih, a i osobnih daju prostoru jednu eleganciju i pomalo rezidencijalan dojam. Svaki je detalj pomno odabran s točnom mjerom – ni premalo ni previše.

Iako je vlasnike neugodno iskustvo potresa 2020. nagnalo na razmišljanje da promijene stan u koji su se tek uselili, ipak su odustali od toga – prevladala je ljepota i ugodnost ovog doista prekrasnog prostora koji su stvorili za svoju obitelj. Kako vlasnica kaže – nedostaje još samo pas.

SVIJET INTERIJERA

hr-hr

2022-12-03T08:00:00.0000000Z

2022-12-03T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282286734294227

Vecernji List