Večernji list

Rasvjeta je ove sezone glavna zvijezda interijera

U 2023. ĆE SE POSTOTAK ODRŽIVIH RASVJETNIH TIJELA POVEĆATI, TAKO DA SE DIZAJNERI OKREĆU ODRŽIVIM MATERIJALIMA KAO ŠTO SU DRVO, BAMBUS, RATAN, PA ČAK I METAL TE STAKLO

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: H&M HOME

Ugodini u koju smo nedavno zakoračili jedan od glavnih trendova u uređenju interijera odlično je dizajnirana rasvjeta. Možemo zaključiti da se neki trendovi nastavljaju, ali podižu na novi nivo. A onda stižu i neki noviteti koji će nas jednostavno oduševiti, kao i napredne ideje za one najhrabrije koji žele pomicati granice dizajna interijera.

Evo pet glavnih trendova u dizajnu rasvjetnih tijela koji će prevladavati u ovoj godini:

Održivost je IN

Održivost je, zahvaljujući stanju u svijetu, postala trend i danas sve tvrtke koje drže do svog statusa i uspjeha ističu brigu o okolišu kao svoje brend obećanje. U 2023. će se postotak održivih rasvjetnih tijela povećati, tako da se dizajneri okreću održivim materijalima kao što su drvo, bambus, ratan, pa čak i metal te staklo.

Slojevi svjetlosti

Na što točno mislimo kad kažemo slojevi svjetlosti? Zamislite samo kuhinju s blagovaonicom. Jedna centralna rasvjeta koja daje generalno osvjetljenje. Pa LED traka iznad kuhinjskih elemenata koja olakšava pripremu hrane. Pa nekoliko dugačkih manjih visilica iznad šanka. I još jedna visilica iznad blagovaoničkog stola. Ovakav način rasvjete stvara svojevrsne “segmente” unutar jedne prostorije, vizualno povećava prostor, ali i olakšava obavljanje raznih poslova.

Oblici rasvjete

Ako bismo jednom riječju trebali opisati što nam točno 2023. donosi kad je u pitanju dizajn rasvjetnih tijela, rekli bismo: neobičnost. Svi oni klasični oblici rasvjetnih tijela – okrugla stropna svjetiljka, zidna svjetiljka s vrhom u obliku obrnutog slova U, stolne svjetiljke A oblika – sve je ovo već bezbroj puta viđeno i pomalo dosadno. Zato stižu otkačeni dizajni rasvjetnih tijela koji će nas na prvu iznenaditi te postati određeni statement svake prostorije.

Nova era art deco dizajna

Art deco je stil koji je prevladavao dvadesetih godina prošlog stoljeća, a glavna su mu obilježja bila harmoničnost boja, jednostavni geometrijski oblici i vizualno nekomplicirani dizajnerski elementi. Sad je vrijeme da se vrati u novoj, modernoj inačici. To znači da će i dalje zadržati svoja nekadašnja obilježja, no s primjenom novih materijala (kao što su prije navedeni održivi materijali), kao i metalik nijanse koje će dodati dašak željenog glamura ovom stilu.

Luksuz i komfor

Kad smo već spomenuli glamur, još jedan trend koji će obilježiti 2023. godinu jest spoj luksuza i komfora. Zamislite da ste spojili jednu raskošnu vilu s klasičnim obiteljskim domom gdje je naglasak na udobnosti i praktičnosti, i dobit ćete luksuzni komfor kakav će prevladavati ove godine. Ovo znači glamurozna rasvjetna tijela, no u oblicima i bojama koje smiruju sva naša osjetila i daju nam neki poseban mir i harmoniju.

UVODNIK

hr-hr

2023-02-04T08:00:00.0000000Z

2023-02-04T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281569474877098

Vecernji List