Večernji list

AKO VOLITE JEDNOSTAVNE IDEJE, ZANIMAT ĆE VAS NOV NAČINOKOMITOG VRTLARSTVA – S BILJKAMA NA ZIDOVIMA

roštiljem. Međutim, Andrew Duff, supredsjedatelj Društva dizajnera vrtlara, kaže da u 2023. vrtove čekaju brojne promjene. Najveći vrtni trend koji predviđa je - sezonalnost. Vrt u kojem su sezonske promjene prihvaćene, a ne maskirane. Vrtni dizajner Matthew Childs kaže da će se ove godine tražiti vrijedne biljke kao što su dugocvjetajuće salvije, koje su također izvrsne za poticanje kukaca oprašivača i divljih životinja. Važan čimbenik u izboru biljaka bit će otpornost na sušu. Jednogodišnje vrste lukovica postaju sve važnije kako bi se osiguralo da vrt uvijek bude pun boja, bez obzira na godišnje doba. Tommaso del Buono, suosnivač tvrtke za dizajn vrtova Del Buono-gazetwitz, predviđa da će se stari favorit - ruže - vratiti u modu “zbog sposobnosti da uspijevaju u vrućim, suhim uvjetima, a uz to su brzorastuće i jako efektne”.

Stručnjaci kažu da će biti puno više fokusa na tome kako se brinemo o tlu, a jedan je od ključnih vrtnih trendova 2023. da ćemo se okrenuti održivim metodama za poboljšanje kvalitete tla i suzbijanje korova. Možda ne zvuči uzbudljivo, ali malčiranje se u ovoj godini vraća u velikom stilu.

Dizajnerica vrtova Helen Elks Smith, osnivačica Elks Smitha, oduševljena je trendom koji se odnosi na vrtni namještaj.

- Definitivno se okrećemo toplijoj paleti, djelomično pod utjecajem popularnosti mesinga i bakra - kaže te dodaje: - S druge strane, kad je riječ o popločavanju terasa i vrtnih staza, u središtu zanimanja

Sve je više vrtlara koji biljke žele uzgajati cijele godine pa raste potražnja za staklenicima

su žuta i druge tople boje.

Ako volite jednostavne ideje, zanimat će vas nov način okomitog vrtlarstva – tradicionalna tehnika šišanja biljaka tako da rastu uvis i preko zidova. Tomoko Kawauchi, direktorica dizajna u tvrtki za dizajn vrtova Charlotte Rowe, kaže da penjačice u žardinijerama s odgovarajućom dubinom i širinom tla stvaraju vertikalan vrt na mnogo održiviji način.

- Sobno bilje je jako popularno u interijerima i često je lišće prilično bujno i egzotično - kaže Helen Elks Smith pa napominje:

- Čini se da vrijednost ‘zelenog’ raste. Nikada se nećemo odljubiti od sobnih biljaka, ali 2023. ćemo tražiti sve egzotičnije sorte, koje ćemo prvi put uzgajati. Zanimljiv je to obrat sudbine pod utjecajem klimatskih promjena. Dok smanjujemo centralno grijanje kako bismo uštedjeli energiju, niže unutarnje temperature pokazat će se savršenim domom za nježne egzotične biljke kao što su orhideje cymbidium i dendrobium. Vrućina i suh zrak u domovima s centralnim grijanjem nisu dobri za većinu biljaka, pa će neobičnije egzote bolje funkcionirati u hladnijem domu, objašnjava glasnogovornik RHS-A.

Promjenjivi vremenski obrasci utječu na sezonske planove sadnje, a za 2023. to znači potpuno nov trend. Sve više i više biramo sorte koje će cvjetati kasnije tijekom sezone, primjerice od kolovoza nadalje, jer ljeta postaju sve dulja, a prave jesenske temperature tek su u studenom.

Znamo da je uzgoj povrća i začina kod kuće postao glavni trend tijekom karantene, ali 2023. stručnjaci predviđaju da će taj trend još rasti. Postoji velik interes potrošača za tradicionalne staklenike, sve je više vrtlara koji žele razmnožavati vlastite biljke i zaštititi nježne primjerke tijekom hladnijih mjeseci. Ovo je trend koji raste u posljednje dvije godine, a bit će dominantan i u ovoj.

RUŽE SE VRAĆAJU U MODU ZBOG SPOSOBNOSTI DA USPIJEVAJU U VRUĆIM, SUHIM UVJETIMA, A UZ TO SU BRZORASTUĆE

ZELENA ZONA

hr-hr

2023-02-04T08:00:00.0000000Z

2023-02-04T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282016151475882

Vecernji List