Večernji list

Građanski stan nakon velike adaptacije izgleda fantastično

VISOKI STROPOVI I PUNO DNEVNOG SVJETLA OVOM ZAGREBAČKOM STANU DAJU POSEBAN ŠARM

Riječi: ANA BANCHI Slike: JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Stvaranje idealnog doma, od same ideje, potrage, stvaranja smislene i estetske, osobne, priče do unošenja kulisa koje će svojim oblicima dočarati smisao, slično je stvaranju scenskog djela – od teksta do izvedbe koja prenosi emociju publici.

Mladi par pri kreiranju svog životnog djela, doma, krenuo je s jasnom idejom za koju si je dao dovoljno vremena – dok oboje ne osjete da su našli pravu stvar. Niti vodilje bile su lokacija i stari građanski stan za adaptaciju. Pregledavanje oglasa i obilazak prostora potrajali su dvije godine, a taj idealan prostor pronašli su igrom slučaja, kao što se obično najbolje stvari događaju – iako, gotovo ništa nije slučajno. Ulaskom u prostor, u strogom centru grada, momentalno su, jednoglasno, znali da je to prostor koji žele pretvoriti u svoj dom, a pogled koji se pružao s dvorišne strane, taman u zalaz sunca, bio je vjerojatno presudan trenutak – kaže vlasnica. Ni činjenica da se scenarij odvijao paralelno sa zagrebačkim potresom nije ih obeshrabrila, već ponukala da odluče ojačati stan i krenuti u renovaciju s obzirom na kvalitetnu konstrukciju zgrade i gotovo nikakvu, potresom, nastalu štetu.

Tom prekrasnom građanskom salonskom prostoru, u zgradi iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, veličine 120 m2, orijentacije istok – zapad, napravljena je kompletna adaptacija – zamijenjene su sve instalacije, zidovi su ojačani staklenom mrežicom, unutarnja i vanjska stolarija zamijenjena je novom, napravljenom po identičnom modelu i u duhu stare te su zamijenjeni parketi. Vlasnici su stan uređivali sami prema svojoj ideji uz malu arhitektonsku pomoć oko tlocrtnog idejnog rješenja i uz dobru organizaciju firme koja je izvodila radove za koju vlasnica nalazi samo riječi hvale za dobro i vrlo brzo obavljen posao s obzirom na “zahvate” – radovi su trajali svega dva mjeseca. Stan se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice, spavaće sobe s balkonom, dječje sobe za djevojčicu te otvorenog prostora kuhinje, blagovaonice s izlazom na balkon, dnevnog boravka te radnog prostora i biblioteke koji vizualno odvajaju, po mjeri napravljena, staklena “francuska” vrata. Osim impresivnog “open – space” prostora koji je nastao, rušenjem zidova, od tri salonske prostorije, tlocrtno, stan je doživio još neke preinake, no uz maksimalnu pažnju da se ni u kom slučaju ne narušava statika niti imalo diraju nosivi zidovi. Od prostora gdje je prvotno bila kuhinja nastalo je intiman, vrlo, stilski, ugodan i čist prostor spavaonice, s balkonom, kojem akcent daju zelena fotelja iz Prostorijina ograničenog izdanja te umjetnička instalacija Branke Radonić posebno napravljena za vlasnike i njihov novi dom. Kupaonicu, koja stilski, odabirom crno-bijele boje, prezentira “vintage” stil 20-ih godina prošlog stoljeća, vlasnici su tlocrtno povećali. Taj predivan prostor dodatno

Stan je u zgradi iz dvadesetih godina prošlog stoljeća i prošao je tlocrtnu promjenu

SVIJETLA LINEARNA KUHINJA, NAPRAVLJENA PO MJERI ELEGANTNO JE NENAMETLJIVA

oplemenjuju dva velika prozora te zanimljivo postavljanje keramike u kombinaciji s crnim rubom zida pri stropu te detalj vidljivih ventilacijskih cijevi obojenih u crno. Dječja soba pravo je maleno carstvo ukrašeno tapetom nastalom prema crtežu akademskog slikara i likovnog umjetnika Vjerana Čengića napravljenom posebno za malu damu.

Svijetla linearna kuhinja, napravljena po mjeri, iako zauzima cijeli zid u potpunosti, s izvrsno iskorištenim pro

storom za pohranu, elegantno je nenametljiva, zanimljivih fronti kojima, kad se približi, postaje vidljiva tekstura nalik slikarskom platnu. Kontrast kuhinji crni je stol tvrtke Era te, klasik dizajna, Eams stolci u istoj boji. Visoki otok, vrlo neobično, okomito i bočno postavljen u odnosu na kuhinju, zanimljivog oblika, napravljen po mjeri i zamisli vlasnika, idealno se uklapa u cjelokupni prostor, a mramornom pločom ponavlja detalj kuhinje. Iz kuhinjskog dijela prostora izlazi se na malen, nadasve šarmantan balkon idealan za ispijanje jutarnje kave – poseban kutak vlasnice.

Prostorom dnevnog boravka “dominira” sofa Cloud iz Prostorije – ona vrlo profinjeno zauzima glavnu ulogu, uz tabure – bočnog pomagača s jedne strane i naslonjača, iste tvrtke, s druge. Originalni luster iz 20-ih godina prošlog stoljeća koji je postavljen u dijelu dnevnog boravka moment je koji su vlasnici željeli zadržati kao poveznicu sa starim i on je točka polazišta odabira ostalih rasvjetnih

ZAMIJENJENE SU SVE INSTALACIJE, ZIDOVI SU OJAČANI STAKLENOM MREŽICOM, PROMIJENJENA JE STOLARIJA...

tijela u stanu.

Poseban dio ovog dojmljivog prostora je radni dio s bibliotekom pun osobnih detalja i crtica iz života vlasnika – fotografija, uspomena, podsjetnika s putovanja, a njegova živahnost upravo zbog tih osobnih detalja, koja izvire kroz staklena vrata koja ga dijele od ostatka prostora, gotovo je zarazna.

Svi elementi u stanu spoj su starog i novog, što je bio i cilj vlasnika – ispreplitanje klasičnog pariškog oblikovanja prostora i dizajnerskog modernog, postignuto odabirom namještaja i detalja te umjetničkog i sentimentalnog – detalj gramofona i gramofonskih ploča te “vintage” tamnocrveni tabure koji je vlasnica naslijedila od bake daju posebnu toplinu.

Stan su vlasnici postupno opremali namještajem i vodili su se time da stvore autentičan dom – stvorili su prekrasnu, stilski zanimljivu i usklađenu kulisu za svoj životni libreto – dojmljivo moderno ruho klasičnoj dami.

STAN SU VLASNICI POSTUPNO OPREMALI NAMJEŠTAJEM I VODILI SU SE TIME DA STVORE AUTENTIČAN DOM

CONTENTS | UVODNIK

hr-hr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281779928512460

Vecernji List