Večernji list

U zagrebačkoj Beštiji fino se kuha, a nama su dali recepte svojih bestselera, isprobajte ih već danas

SKROMNE NAMIRNICE POPUT SRDELA, PORILUKA ILI KRUMPIRA U BEŠTIJINOJ KUHINJI POSTAJU VRHUNSKI SPECIJALITETI, A MI IMAMO RECEPTE!

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: PRIVATNI ALBUM

Eksplozija okusa, boja, mirisa, kreativnosti ideja i dobre energije dogodila se u samom središtu Zagreba, u Masarykovoj 11/1, točnije, u bistrou Beštija. Pod dirigentskom palicom glavnog chefa Matea Davidovića nastao je novi meni. Iz svake namirnice izvučeno je ono najbolje, bez da se izgubio izvorni okus, a stapanjem s ostalim komponentama nastala je čista čarolija. No, krenimo redom. Novost među predjelima je confit od sardina s tapenadom, posluženih na integralnom kruhu s fermentiranim tikvicama i rotkvicama. Zašto baš srdela? Jer je bogata nutrijentima i masnim kiselima, a savršeno se sljubljuje uz tapenadu od crnih kapara i inćuna. Srdele poslužene uz fermentirano sezonsko povrće, u Beštijinoj izvedbi postaju prava poslastica. Novo predjelo je i sezonsko povrće u tempuri od rižinog brašna. Našla se tu i jedna vrlo zanimljiva juha; vichyssoise. Riječ je o tradicionalnoj juhi od dvije “skromne” namirnice; poriluka i krumpira. U predjelima je zadržan stari klasik Beštije, tatarski biftek, čiji je tajni sastojak koštana srž, poslužuje se uz pržene kapare, dehidrirani žumanjak i tostirani kruh. Među glavnim jelima najviše se traži svinjska potrbušina s crvenom blitvom i mladim češnjakom, grilanom mrkvom, kečapom od jabuke i jusom od svinjetine. Na novom meniju ostao je hanger steak, komad mesa koji već dulje vrijeme cirkulira na meniju, ali nikada nije interpretiran na isti način. U glavnim jelima jedna je veganska opcija – steak od crvenog kupusa. Novost među glavnim jelima je i file gofa. Služi se s “proljetnim raguom, odnosno mladim graškom, bobom, bijelim šparogama i žutom mrkvom sotiranim na maslacu, podlijevanim ribljim

jusom te aromatiziranim limunskom travom, limetom i korjenastim povrćem. Proljetni meni iznjedrio je i rižoto s hobotnicom i komoračem, dovršenim s prahom crvene alge koja jelu daje poseban, morski štih. Naravno, našla se tu i tjestenina. Riječ je o tagliatellama od medvjeđeg luka s pestom od medvjeđeg luka, pjenom od cikle i hrskavcem od crne palente. Posebne adute iz rukava tim Beštije je izvukao u kreiranju i slaganju deserta. Kako su jagode mnogima omiljeno voće, kreativci iz Masarykove pripremili su desert od maceriranih jagoda s coulisom od jagoda, kremom od svježe domaće ricotte i meringom. Tu je i lagan, prozračan i osvježavajući kolač od limuna i plavog maka, s kremom od chantilly bijele čokolade i paprom timutom te kandiranom koricom limuna. Na meniju se nalazi veganski creme bruleé s lavandom i narančom; lagana krema od bademovog i kokosovog mlijeka infuzirana cvijetom lavande i koricom naranče. Služi se krema od borovnice i gel od borovnice s teraninom. Iznimno kreativna i itekako ukusna jela postala su Beštijin standard. Kvaliteta koja se iz menija u meni poboljšava, što znači da itekako znaju što rade! Tome svjedoče i tri Michelinove preporuke.

Glavna jela posebna su priča, ima tu mesa, ribe, rižota, tjestenine...

CONTENTS | UVODNIK

hr-hr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282312504457164

Vecernji List