Večernji list

Svim oblicima lupusa je zajednička preosjetljivost na sunce

Dr. med., Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice

Lupus je autoimuna bolest u kojem vlastiti organizam proizvodi protutijela na vlastite dijelove stanice. Može se manifestirati sistemski zahvaćajući više organskih sustava ili samo na koži. Teorijski lupus dijelimo na sistamski eritemski lupus, subakutni eritemski lupus i diskoidni eritematozni lupus. Sistemski eritemski lupus je bolest koja zahvaća sve organske sustave najčešće bubreg, pluća, kožu, srce i mozak. Subakutni lupus se manifestira na koži i može zahvatiti i unutarnje organske sustave, dok se diskoidni eritematoidni lupus manifestira na koži. Postaviti dijagnozu lupusa nije jednostavno jer su simptomi i znakovi bolesti brojni i mogu se poklapati s drugim autoimunim bolestima. Nema jednog dijagnostičkog testa koji potvrđuje dijagnoza lupusa. Dijagnoza se postavlja kombinacijom laboratorijskih testova, iz krvi i urina te kliničkih znakova i simptoma.

Svim oblicima lupusa je zajednička preosjetljivost na sunce. Kod sistemskog lupusa često je prisutan leptirasti osip - crvenilo na licu dok kod subakutnog i diskoidnog lupusa prevladavaju crvenilo i kruste na licu i ostalim fotoeksponiranim dijelovima na koži.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova koju karakteriziraju napadaji kašlja te otežanog i čujnog disanja (“piskanja, fućkanja”) koji prolaze spontano ili nakon primjene odgovarajućih lijekova. Između napadaja bolesnik je obično potpuno dobro. U podlozi astme je kronična upalna reakcija u dišnim putevima koja ima promjenjiv tijek i intenzitet. Najčešći simptomi astme su napadaji suhog kašlja (ponekad samo suho kašljucanje), osjećaj nedostatka zraka sa ili bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja, pritisak u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća te noćno ili ranojutarnje buđenje (obično pred zoru) zbog osjećaja nedostatka zraka ili suhog kašlja.

Bolest zahvaća milijune ljudi širom svijeta. Primjećuje se porast oboljelih od astme, osobito u razvijenim zemljama što se dijelom može i pripisati boljim dijagnostičkim metodama te boljoj dostupnosti medicinske skrbi.

KRONIČNA AUTOIMUNA BOLEST

hr-hr

2021-04-24T07:00:00.0000000Z

2021-04-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281792811871170

Vecernji List