Večernji list

3 STVARI KOJE MORATE ZNATI O STRAHU OD IGLE

1 Nelagoda i strah su normalni

Upotreba igle u najrazličitije svrhe svakodnevna je rutina praktički svih grana medicine. Nije iznenađujuća činjenica da mnogi pacijenti imaju nelagodu ili manji strah kod bilo kakve primjene igle. Kod većine njih on je uvjetovan nepoznavanjem detalja same procedure dijagnostičke obrade, a sigurno može biti uvjetovan i neizvjesnošću samog ishoda tih pretraga, objašnjava dr. Božidar Perić, spec. interne medicine.

2 Simptomi straha od igle

Nerijetko pacijenti imaju patološki strah od medicinskih procedura u kojima se koriste igle, a takav poremećaj naziva se tripanofobija. Osobe koje imaju takav poremećaj odbijaju provođenje medicinske procedure koja uključuje primjenu igle, unatoč činjenici da su svjesni da je ona nužna za dijagnozu bolesti. Od tegoba javljaju se gubljenje daha, prekomjerno znojenje, mučnina, suha usta, drhtavica, lupanje srca, povišen krvni tlak, nemogućnost suvislog rasuđivanja, strah od smrti, anksiozni napadaji.

3 Kako liječiti tripanofobiju?

Kod uobičajenog straha važna je komunikacija liječnika i pacijenta. No, kod sumnje na tripanofobiju, najvažnije je takav poremećaj pravovremeno detektirati, što često i nije teško s obzirom na to da su takve osobe puno manje suradljive u liječenju. Prvi korak je psihoterapija sa svrhom postupne desenzibilizacije od iskrivljenih uvjerenja. Postupkom desenzibilizacije pacijenti se uče postupnom toleriranju igle. Kod nedovoljne učinkovitosti psihoterapije, nužna je primjena lijekova.

DOBRO JE ZNATI...

hr-hr

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281612423302900

Vecernji List