Večernji list

„NEKAD NAS KRIVO DOŽIVLJAVAJU KAO NEKU VRSTU SERVISA, ALI MI TO NISMO: RADIOLOGIJA JE DIJAGNOSTIČKA SILA MEDICINE, A INTERVENCIJSKA RADIOLOGIJA JE TERAPIJA GOTOVO POPUT MAGIJE“

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Čim pročitate „dr. Natko Beck“, sigurno vam se osmijeh pojavi na licu jer on tako djeluje na sve koji vjerno prate njegove aktivnosti na društvenim mrežama. No ne morate biti aktivni na tim istim platformama da biste znali tko je on – jer je u svojoj namjeri da nas nešto nauči o zdravlju i uspio pa ga je ta njegova aktivnost pretvorila u pravu novu zvijezdu medijskog neba. Njegove savjete o zdravlju (često u šaljivom tonu) svakodnevno čita više od 18.000 pratitelja na Instagramu. Što reći o dr. Becku, ako nekim slučajem za njega niste čuli? „ Hiperaktivni liječnik, lajav i ponekad naporan. Influencer malih razmjera u uzlaznoj putanji. Obiteljski čovjek, malograđan i dobro građen“, tako je sam sebe, kroz šalu – a kako drugačije, opisao na svom profilu, a mi ćemo dodati da se radi o vodećem specijalistu radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a odnedavno i ponosnom vlasniku titule najboljeg komunikatora 2020. godine, koju mu je dodijelila Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ). Kao i svi koje imalo zanima zdravlje, i mi smo imali veliku želju razgovarati s njim, a evo što nam je o sebi i svojoj struci otkrio u intervjuu.

Kako ste došli na ideju korištenja društvenih mreža radi promocije zdravlja, ali i svog zanimanja, koji vam je krajnji cilj?

U trenutku zasićenja od društvenih mreža promatrao sam taj fenomen malo sa strane i zaključio da se sjajno može iskoristiti kao kanal za promociju zdravlja, tj. javnozdravstvenu aktivnost. Kako mi je taj štamparovski đir strahovito bitan, shvatio sam to kao izazov. Upratio sam već taj trend u Americi kod sjajnih kolega, od kojih neki već imaju hibridne karijere i krenuo. Tu me preko ruba gurnula i supruga, koja mi je sjajan monitor za sve što radim. Cilj nije definiran. Jedan od dražih i važnijih mentora akademik Lang davno me naučio da je važno imati pravi i ispravan smjer, a projekt može biti i puno više od onog što možemo uopće zamisliti. Poanta je širiti dobru vibru.

Zašto toliko malo znamo o radiologiji i radiolozima?

Zaista smo na neki način vampiri, često po podrumima, pacijenti koji nam dolaze često nas i ne vide, komuniciraju s inženjerima, osim kod ultrazvuka, ali to rade mnogi, pa nas i tu razvodni. Također dobar dio bolesnika na intervencijskoj radiologiji sazna tko im je spasio život tek kad se probude nakon intervencije. Nekad nas krivo doživljavaju kao neku vrstu servisa, čak i kolege, ali mi to nismo, radiologija je dijagnostička sila medicine, a intervencijska radiologija je terapija gotovo poput magije. Volim svoju struku, baš kao i ostalih 99,9% radiologa na planetu i red je da se o njoj bolje zna i da se zna što sve radiolozi rade i kakve sve čudesne strojeve koriste, zbog kojih su nobelovci lomili i lomit će i dalje zakone fizike.

U jednoj ste objavi kroz šalu naveli kako su kirurzi uvijek veće zvijezde – je li to stvarno tako?

To su te klasične šale u medicini, glupavo zabavna ste

reotipizacija bazirana na staroj romantizaciji medicine, pa sam to vjerojatno koristio u takvom kontekstu, ali činjenica je da su, recimo, u Americi i Švicarskoj, kao primjerima zemalja gdje se liječnike fakat dobro plaća, radiolozi najplaćeniji. Štoviše, intervencijski radiolozi, tako da su to već nekoliko godina zvijezde diljem planeta, a kod nas ih se gotovo ne vidi. To su ljudi koji zaslužuju bolje i zato njih volim posebno isticati.

Što vas najviše veseli vezano za vašu struku i rad?

Doslovno obožavam svaki segment koji radim. Tehnologija mi je strast, a radiologija je tu broj jedan. Sav taj posao ima estetiku slike, manualno-vizualnu koordinaciju kao u videoigrama, detektivski rad, interakciju sa svim mogućim članovima našeg društva, postavljanje točne dijagnoze, rad na sebi, učenje, nema toga što me ne veseli.

Kakve su kritike ili pohvale vaših pratitelja i je li nagrada za komunikatora godine stigla očekivano?

Mogu se hvaliti da imam super pratitelje. Ima jedna grupica koja je u stalnoj interakciji i daju mi super kritike, sugestije, materijal, inspiraciju. Šira publika često uleti u komentare s više-manje pozitivnim feedbackom. Imamo dobru interakciju na kanalu. Komunikatora uopće nisam očekivao jer nisam znao ni da postoji. Jedan dan su me nazvali i čestitali da sam u finalu. Ja sam zahvalio i išao guglati pa su mi i frendovi objasnili što to je, tad mi je bila čast već biti u finalu. Uopće se nisam nadao, jer sam naprosto toliko zauzet da o tome nisam ni stigao razmišljati, pa sam se šokirao kad sam dobio. Sve to ima jako pozitivan utjecaj, velika je stvar dobiti to priznanje baš u onom štamparovskom smislu, još u pandemijskoj godini, super stvar. To mi je kerozin za dalje.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281917365980916

Vecernji List