Večernji list

KADA SE IDE NA KONTROLNI PREGLED, UVIJEK SE NOSE NALAZI

Ja ljude u ordinaciji uvijek educiram da je važno da se vidi bar zadnji relevantni nalaz, ako ga, naravno, imaju. Jer svaka informacija, koja laiku možda uopće nije ni čitljiva, može biti presudna. Čak i ako mislite da je to u bolničkom sustavu i da se sve može pogledati, treba imati na umu da sustav zna pasti, računala se znaju brejkati, podaci znaju nestati, a vaše zdravlje je samo vaše.

Zaista ima kolega koji uživaju u našim katakombama pred ekranima što dalje od ikoga tko nije s odjela. S druge strane, svi mi ultrasoničari i ekipa na intervencijama i te kako imamo živahnu interakciju s ljudima. Ima fora: tko kaže da radiolozi ne vole ljude, nije probao tražiti lijevi bubreg kod pretile osobe. (smijeh)

Skrušeno, ponizno se osobno vodim onom da znam da ništa ne znam, ali isto se tako fora šaliti da sve znamo. I tu ima šala: patolozi su slično kao radiolozi, isto znaju sve o svemu, samo dan prekasno. (smijeh)

Dojka ima izazovnu dijagnostiku, a pojednostavljeno prvu crtu čine mamografija i ultrazvuk, a drugu magnetska rezonancija. Često čujem da žene pokušavaju izbjeći mamografiju jer se boje zračenja ili misle da je UZV bolji, jer bolje vidi rak. No to je zabluda, ovisno tipu dojke – to može biti baš dijametralno suprotno. Zračenje je minimalno i nema nikakve štetne učinke na zdravlje, a mamogrami nekad jasno pokažu nešto što je ultrazvuku još nevidljivo. Tako da vjerujte svom liječniku kad vas uputi na jednu ili drugu ili treću metodu, svaka ima svoj smisao.

INTERVJU

hr-hr

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281956020686580

Vecernji List